Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ζύμωση whole cluster, στην αναζήτηση διαφορετικών χαρακτηριστικών στο κρασί

Οι τεχνικές «whole cluster» και «carbonic maceration» προσδίδουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο κρασί, ποια είναι όμως αυτά και γιατί;

Η οινοποιητική μέθοδος «whole cluster» αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς στη χώρα μας. Η ονομασία της είναι αρκετά αντιπροσωπευτική της διαδικασίας. Πρόκειται δηλαδή για μια διαδικασία όπου αφού τρυγηθεί το σταφύλι, αντί να αποβοστρυχωθεί, εισάγεται στη δεξαμενή ζύμωσης ολόκληρο, μαζί με τα τσάμπουρα (βόστρυχοι). Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πεπατημένη, όπου μετά τον τρύγο, το σταφύλι αποβοστρυχώνεται πριν το σπάσιμο και πριν εισαχθεί στη δεξαμενή για ζύμωση. Είναι τεχνική διαδεδομένη κυρίως στο κόκκινο κρασί.

Τα σταφύλια που θα εισαχθούν μαζί με τα τσάμπουρα μπορούν να αποτελέσουν το 100% της δεξαμενής αλλά και μικρότερα ποσοστά,  κάτι που υπόκειται στην απόφαση του οινολόγου, με βάση το αποτέλεσμα που θέλει να προσδώσει αλλά και στη ποιότητα του σταφυλιού που διαθέτει. Η ποιότητα σε αυτή την περίπτωση αναφέρεται κατά κύριο λόγο στα τσάμπουρα, τα οποία κάνουν το κρασί πιο περίπλοκο, προσδίδουν βοτανικές και πικάντικες γεύσεις, τανίνες και δομή. Η ποιότητά τους δηλαδή αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Όσο πιο «πράσινα» είναι, δηλαδή άγουρα, τόσο λιγότερο ενδιαφέρον έχουν. Αναζητείται λοιπόν καλή ωριμότητα του τσάμπουρου για να προσδώσουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά και όχι «πράσινες» νότες και άγρια στυφή δομή. Η τεχνική έχει επίσης αποδειχτεί ότι αποδίδει «γλυκές» νότες στο κρασί.

Οι βόστρυχοι είναι περίπλοκοι χημικά και αλλάζουν το χημικό προφίλ του κρασιού. Για παράδειγμα, απαιτούν μεγάλες οξύτητες από το σταφύλι. Περιέχουν κάλιο, το οποίο δεσμεύει το τρυγικό οξύ του μούστου και έτσι η τιτλοδοτούμενη οξύτητα μειώνεται και το pH αυξάνεται.

Η τεχνική χρησιμοποιείται πολύ στο κομψό, λεπτεπίλεπτο Pinot Noir στη Βουργουνδία, αλλά και στο πικάντικο Syrah στη κοιλάδα του Ρήνου στη Γαλλία. Με παρόμοιο τρόπο οινοποιείται το Gamay στο Beaujolais, με την τεχνική «carbonic maceration». Στη περίπτωση αυτή η δεξαμενή σφραγίζεται ερμητικά και διοχετεύεται διοξείδιο του άνθρακα. Όλο αυτό το παγιδευμένο διοξείδιο του άνθρακα σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου δίνουν τη δυνατότητα στις ράγες να ζυμώσουν μέσα στη φλούδα τους δίνοντας φρουτώδη αρώματα και κρατώντας την τανική δομή του κρασιού ελαφριά. Στη συνέχεια και μετά από κάποιες μέρες το σταφύλι περνάει στο πιεστήριο.

Θεωρείται ότι το «whole cluster» είναι εν μέρει «carbonic maceration» παρόλο που συνήθως η δεξαμενή ζύμωσης δεν κλείνεται ερμητικά. Κάποιες ράγες σταφυλιού στον πάτο της δεξαμενής κάτω από όλη τη σταφυλομάζα μπορούν να ξεκινήσουν μια τέτοια διεργασία.

Ένας μεγάλος ερευνητής της «carbonic maceration» ήταν ο οινοποιός Jules Chauvet που εργαζόταν στη περιοχή Beaujolais της Γαλλίας. Στην Ελλάδα αναφέρονται οι αμπελώνες Θυμιόπουλου που εφαρμόζουν την τεχνική «whole cluster» στο Ξινόμαυρο.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Συμμετοχή της Εν.Ε.Α.Π. σε Ημερίδες της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα «Παράνομη διακίνηση και διάθεση αλκοολούχων ποτών στην εσωτερική αγορά, αντιμετώπισή της και επιπτώσεις στην...

REPORTS

Με δεκαπέντε μονοποικιλιακές Κυδωνίτσες σε ένα masterclass που έκλεψε τις εντυπώσεις στις φετινές Μεγάλες Μέρες της, η Νεμέα δείχνει να απολαμβάνει την ανερχόμενη λευκή...

REPORTS

Στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, η πολιτική διακήρυξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών έκανε...

REPORTS

Οι Έλληνες καταναλωτές είναι ολοένα και πιο δεκτικοί στην ιδέα του μη αλκοολούχου κρασιού, με τις γυναίκες και τους νεότερους σε ηλικία να δείχνουν...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...