Η διαδικτυακή γευσιγνωσία, η οποία διοργανώθηκε από τους Inter Beaujolais και Sopexa με υπεύθυνη την βραβευμένη στην επικοινωνία κρασιού Anne McHale MW, παρουσίασε τις συναρπαστικές εξελίξεις που συμβαίνουν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, καθώς επίσης και μια ποικιλία από εκλεκτά premium κρασιά.
Η περιοχή Beaujolais εκτείνεται σε 34 μίλια στο τέλος της Κεντρικής Οροσειράς και βρίσκεται ανάμεσα στη Βουργουνδία στο Βορρά και τον Ρήνο στο Νότο. Περιλαμβάνει 12 ονομασίες προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των Beaujolais, Beaujolais-Villages, και 10 υψηλής ποιότητας κρασιά (Crus), ενώ τα κρασιά τώρα απέχουν πολύ από την ακμή του Beaujolais Nouveau της δεκαετίας του 1980.
Τα entry level κρασιά της περιοχής προέρχονται κυρίως από τα εύφορα εδάφη του Beaujolais AOC, όπου τα σταφύλια ωριμάζουν αργότερα λόγω του πιο επίπεδου εδάφους.
Τα δέκα Crus προέρχονται από τον Βορρά – Brouilly, Côte de Brouilly, Régnié, Morgon, Chiroubles, Fleurie, Moulin-à-Vent, Chénas, Juliénas και Saint-Amour. «Το Terroir του Beaujolais δεν αναφέρεται τόσο παγκοσμίως όσο η Βουργουνδία», σημείωσε, «αλλά μία από τις πιο συναρπαστικές εξελίξεις που συμβαίνουν στην περιοχή είναι η χαρτογράφηση εδαφών με διαφορετική σύσταση, από διαφορετικούς αμπελώνες και terroir σε όλη την έκταση».
Αυτή η πρόσφατη εξέλιξη θα επιτρέψει στους παραγωγούς να προσδιορίσουν το στυλ που θέλουν να αποκομίσουν από κάθε είδος γης. «Δημιουργούνται premium ετικέτες και η κατανόηση του terroir από τους οινοποιούς οδηγεί σε κρασιά καλύτερης ποιότητας», δήλωσε.
Οι οινοπαραγωγοί συνεργάζονται επίσης περισσότερο και υπάρχει μεγάλη έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη – αυτό που οι Γάλλοι ονόμασαν αγρο-οικολογία – που συνδέεται με το σεβασμό της γης και την προστασία των αμπελώνων για τις μελλοντικές γενιές.
«Το Cru Beaujolais συνδυάζει την ελαφρότητα του Gamay με τον πλούτο μιας πιο ‘’πλούσιας’’ ποικιλίας σταφυλιού», επεσήμανε ο McHale, προσθέτοντας ότι κάθε μεμονωμένη ονομασία προέλευσης είχε τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά.
Η αντίδραση για τα κρασιά κατά τη δοκιμή ήταν πολύ θετική και η McHale σημείωσε ότι ελπίζει ότι θα αναζωογονηθεί η εκτίμηση των ανθρώπων για την περιοχή. «Έχουμε δείξει σήμερα πόσο υψηλή είναι η ποιότητα και πόση ζωντάνια υπάρχει στην περιοχή με τη νέα γενιά οινοποιών», ανέφερε. “Δεν θα μείνει με την κληρονομιά των λιγότερο καλών κρασιών του παρελθόντος, προχωράει προς τα μπροστά και προς τα πάνω, η αξία είναι παρούσα όσο και η ποιότητα.” «Το να είσαι σε θέση να γνωστοποιήσεις την ποικιλομορφία αυτή στον κόσμο είναι πραγματικά συναρπαστικό », πρόσθεσε.
Με στοιχεία από thedrinksbusiness.com