απόδοση Ζήσης Πανάγος
Ο Boyacı, ο οποίος είναι εταίρος στον Όμιλο Levent, φέρεται να έχει δείξει πρόσφατα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παραγωγή κρασιού και έχει δημιουργήσει μια μονάδα παραγωγής στο Haspolat.
Μέχρι τώρα, ελάχιστα έχουν γίνει για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή και αυτό προσφέρει νέες ευκαιρίες, σύμφωνα με τον Boyacı. Για παράδειγμα, συγκριτικά, υπάρχουν δεκάδες οινοπαραγωγικές εγκαταστάσεις στο νότιο τμήμα του νησιού, που φέρεται να υποστηρίζονται από τη χρηματοδότηση της ΕΕ.
Παράλληλα, πάνω από τρία εκατομμύρια δολάρια κρασιού, κυρίως από την Τουρκία, την Ιταλία και τη Γαλλία, εισήχθησαν στη Βόρεια Κύπρο πέρυσι, σύμφωνα με το North Cyprus News. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, οι Κύπριοι δυσκολεύονται να ανοίξουν οινοποιητικές εγκαταστάσεις στο βορρά.
Ο Boyacı εξήγησε ότι για κάποιους γραφειοκρατικούς λόγους της TFWA εμποδίζεται το άνοιγμα της οινοποιητικής εγκατάστασης.
Ο Boyacı ανέφερε ότι: «Ανοίγουμε τις πόρτες της μονάδας παραγωγής, παρόλο που δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη επίσημα» αποκαλύπτοντας ότι αυτό συμβαίνει, γιατί υπάρχουν κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα. Έπειτα, συμπλήρωσε λέγοντας ότι: «Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια εγκατάσταση γάμου ή διασκέδασης εδώ, αλλά δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μονάδα παραγωγής. Είναι όλη δική μας γη, δεν την αγοράσαμε από το κράτος».
«Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της γραφειοκρατίας. Έχουμε κάνει μια σοβαρή επένδυση. Πιστεύουμε στην παραγωγή. Εργαζόμαστε επίσης σε έναν σχηματισμό που μοιάζει με συνεταιρισμό μιας ομάδα φίλων. Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους μας να φυτέψουν αμπέλια επισκεπτόμενοι τα χωριά. Είμαστε σοβαροί και έτοιμοι να δώσουμε εγγύηση αγοράς. Ας έρθει ο καθένας, ας παράγει τη δική του μάρκα εδώ ή ας πουλήσει το προϊόν του σε εμάς, ας παράγουμε κρασί», σημειώνει ο Boyacı.
Σύμφωνα με τον Boyacı, με τη δική του επωνυμία Loch Manor, μπορεί να παράγει όλους τους τύπους ερυθρών, λευκών και ροζέ κρασιών, συμπεριλαμβανομένων: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Öküzgözü, Kalecik Karası, Sauvignon Blanc και Syrah.
Ο ίδιος επένδυσε 1,65 εκατομμύρια ευρώ στην εγκατάσταση στο Haspolat και αποκάλυψε ότι η εγκατάσταση είναι ικανή να παράγει 110 τόνους κρασιού ετησίως. Επιπλέον, ο αμπελώνας, που καλύπτει 150 στρέμματα, εξακολουθεί να σκοπεύει να αναπτύξει και να επεκταθεί περαιτέρω.
Ο Boyacı ρώτησε: «Γιατί πρέπει να ξοδέψουμε εκατομμύρια δολάρια για να φέρουμε κρασί από το εξωτερικό; Μπορούμε να το παράγουμε μόνοι μας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε εισόδημα για πολλούς από τους ανθρώπους μας. Έχουμε τις απαραίτητες δυνατότητες για αυτό, αρκεί να σπάσουμε το καλούπι, να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας, να δουλέψουμε, να παράγουμε και να πουλήσουμε».
ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com