Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κύπριος επενδυτής ετοιμάζεται να εισέλθει στην αγορά κρασιού

Ο Κύπριος επιχειρηματίας Mete Boyacı επένδυσε σε μια μονάδα παραγωγής κρασιού, σε μια προσπάθεια να μπορέσει το βόρειο τμήμα της Κύπρου να παράγει κρασί.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Ο Boyacı, ο οποίος είναι εταίρος στον Όμιλο Levent, φέρεται να έχει δείξει πρόσφατα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παραγωγή κρασιού και έχει δημιουργήσει μια μονάδα παραγωγής στο Haspolat.

Μέχρι τώρα, ελάχιστα έχουν γίνει για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή και αυτό προσφέρει νέες ευκαιρίες, σύμφωνα με τον Boyacı. Για παράδειγμα, συγκριτικά, υπάρχουν δεκάδες οινοπαραγωγικές εγκαταστάσεις στο νότιο τμήμα του νησιού, που φέρεται να υποστηρίζονται από τη χρηματοδότηση της ΕΕ.

Παράλληλα, πάνω από τρία εκατομμύρια δολάρια κρασιού, κυρίως από την Τουρκία, την Ιταλία και τη Γαλλία, εισήχθησαν στη Βόρεια Κύπρο πέρυσι, σύμφωνα με το North Cyprus News. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, οι Κύπριοι δυσκολεύονται να ανοίξουν οινοποιητικές εγκαταστάσεις στο βορρά.

Ο Boyacı εξήγησε ότι για κάποιους γραφειοκρατικούς λόγους της TFWA εμποδίζεται το άνοιγμα της οινοποιητικής εγκατάστασης.

Ο Boyacı ανέφερε ότι: «Ανοίγουμε τις πόρτες της μονάδας παραγωγής, παρόλο που δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη επίσημα» αποκαλύπτοντας ότι αυτό συμβαίνει, γιατί υπάρχουν κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα. Έπειτα, συμπλήρωσε λέγοντας ότι: «Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια εγκατάσταση γάμου ή διασκέδασης εδώ, αλλά δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μονάδα παραγωγής. Είναι όλη δική μας γη, δεν την αγοράσαμε από το κράτος».

«Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της γραφειοκρατίας. Έχουμε κάνει μια σοβαρή επένδυση. Πιστεύουμε στην παραγωγή. Εργαζόμαστε επίσης σε έναν σχηματισμό που μοιάζει με συνεταιρισμό μιας ομάδα φίλων. Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους μας να φυτέψουν αμπέλια επισκεπτόμενοι τα χωριά. Είμαστε σοβαροί και έτοιμοι να δώσουμε εγγύηση αγοράς. Ας έρθει ο καθένας, ας παράγει τη δική του μάρκα εδώ ή ας πουλήσει το προϊόν του σε εμάς, ας παράγουμε κρασί», σημειώνει ο Boyacı.

Σύμφωνα με τον Boyacı, με τη δική του επωνυμία Loch Manor, μπορεί να παράγει όλους τους τύπους ερυθρών, λευκών και ροζέ κρασιών, συμπεριλαμβανομένων: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Öküzgözü, Kalecik Karası, Sauvignon Blanc και Syrah.

Ο ίδιος επένδυσε 1,65 εκατομμύρια ευρώ στην εγκατάσταση στο Haspolat και αποκάλυψε ότι η εγκατάσταση είναι ικανή να παράγει 110 τόνους κρασιού ετησίως. Επιπλέον, ο αμπελώνας, που καλύπτει 150 στρέμματα, εξακολουθεί να σκοπεύει να αναπτύξει και να επεκταθεί περαιτέρω.

Ο Boyacı ρώτησε: «Γιατί πρέπει να ξοδέψουμε εκατομμύρια δολάρια για να φέρουμε κρασί από το εξωτερικό; Μπορούμε να το παράγουμε μόνοι μας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε εισόδημα για πολλούς από τους ανθρώπους μας. Έχουμε τις απαραίτητες δυνατότητες για αυτό, αρκεί να σπάσουμε το καλούπι, να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας, να δουλέψουμε, να παράγουμε και να πουλήσουμε».

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Καθώς ολοκληρώνεται ο τρύγος, η φροντίδα του αμπελώνα παραμένει κρίσιμη. Ο περονόσπορος, μία από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες του αμπελιού, μπορεί να παραμείνει ενεργός...

REPORTS

Ο τρύγος 2025 του Οινοποιείο Λυραράκη ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Η χρονιά, που δοκίμασε την αντοχή τόσο της γης όσο και των ανθρώπων της, χαρακτηρίστηκε από...

REPORTS

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον podcast του drink business τον περασμένο μήνα, o Aυστριακός οινοποιός Lenz Maria Moser μίλησε ανοιχτά για τις δυνατότητες του λευκού...

REPORTS

Συμμετοχή της Εν.Ε.Α.Π. σε Ημερίδες της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα «Παράνομη διακίνηση και διάθεση αλκοολούχων ποτών στην εσωτερική αγορά, αντιμετώπισή της και επιπτώσεις στην...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...