Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση για τον οινοτουρισμό από το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης στις 12 Μαΐου

Eκδήλωση με θέμα «Εφαρμοσμένη έρευνα και εκπαίδευση για τον οινοτουρισμό. Εντάσσοντας το δίκτυο Οινοποιών Κρήτης σε διεθνείς συμμαχίες» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 (11:00 π.μ).

Η εκδήλωση, που διοργανώνει το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, ως συνδεδεμένος εταίρος στο έργο «WineManTour», θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του ισογείου της Σχολής Επιστημών Υγείας (Ξύλινο, Κτήριο Κ45) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο (περιοχή Εσταυρωμένος).

Το έργο «WineManTour» εντάσσεται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) «Πανεπιστημιακές Συνεργασίες με την Ελλάδα» και θα υλοποιηθεί κατά την περίοδο 2023-2025. Οι στόχοι του έργου επικεντρώνονται:

  • στην υποστήριξη της εφαρμοσμένης έρευνας, με τη σύμπραξη κύριων και συνδεδεμένων εταίρων
  • στη δημιουργία ενός διεθνούς και διεπιστημονικού μεταπτυχιακού προγράμματος στον τομέα του οινοτουρισμού και του οινικού management.

Εκτός από τα τρία πανεπιστήμια (Geisenheim University, Πανεπιστήμιο Δυτικής Ατττικής και Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο) που αποτελούν τους βασικούς εταίρους του έργου, η συμμαχία «WineManTour» περιλαμβάνει ως συνδεδεμένους εταίρους ακαδημαϊκά ιδρύματα από την Ελλάδα (ΙΝΑΓΡΟΚ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) και το εξωτερικό (Sheffield Ηalam University), τις καινοτόμους συμπράξεις Winetourism.com και  Winetourism.com/Greece, καθώς και εθνικές και περιφερειακές/τοπικές ενώσεις οινοπαραγωγών στην Ελλάδα και τη Γερμανία (Wines of Germany, Wines of Greece, Σύνδεσμος Γερμανών Αμπελουργών, Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδας, Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, Σύνδεσμος Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας και Δίκτυο Ποιότητας «ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ»).

Πρόγραμμα

11.00 – 11.10 Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί

Γιώργος Σισαμάκης, Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ψηφιακού Μετασχηματισμού Δήμου Ηρακλείου

Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

11.10-11.30 WineManTour: Μια συμμαχία στο πεδίο του οίνου, του οινοτουρισμού και του management

Δρ. Ευάγγελος Μπερής, Έκ. Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου & Ποτών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Δρ. Στέλλα Κλάδου,  Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

11.30 – 11.45 Αναπτύσσοντας δράσεις εξωστρέφειας για το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης

Νίκος Μηλιαράκης, Πρόεδρος Δικτύου Οινοποιών Κρήτης

Δρ. Έλλη Γκίκα, Επιχειρησιακή Διευθύντρια Δικτύου Οινοποιών Κρήτης

11.45 – 12.00 Σχεδιάζοντας οινοτουριστικές εμπειρίες

Δρ. Μαριάννα Σιγάλα, Καθηγήτρια, Sheffield Hallam University

12.00 – 12.30 Διάλειμμα

12.30 – 12.45 Έρευνα και εκπαίδευση για τον οινοτουρισμό: Συνδέοντας ακαδημαϊκές και πρακτικές προτεραιότητες

Δρ. Μαρία Αλεμπάκη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

12.45- 12.55 Βιώσιμος και υπεύθυνος οινοτουρισμός: Εντάσσοντας την Περιφέρεια Κρήτης στην ευρωπαϊκή πολιτιστική διαδρομή “Iter Vitis – Les Chemins de la Vigne”

Χάρης Ροδιτάκης, Πρόεδρος Δ/Σ «Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ»

13.00 – 15.00  Οινικό management και oινοτουρισμός: Ανιχνεύοντας τις ανάγκες του κλάδου για τη δημιουργία ενός διεθνούς μεταπτυχιακού προγράμματος – Workshop συμμετοχικού σχεδιασμού και ανοιχτή συζήτηση

Συντονισμός: Δρ. Μαρία Αλεμπάκη

15.00 Wine and cheese pairing: Η Κρήτη μέσα από τις γεύσεις της

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι δρόμοι του ελληνικού κρασιού σίγουρα περνούν από την Αττική και το ιστορικό αμπελοτόπι της στην Αττική και κάνουν στάση στην μητροπολιτική Αθήνα σε...

REPORTS

Με απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, τροποποιείται για 2η φορά το Παράρτημα Ι της αριθμ. 100822/14-4-2025 απόφασης του Γενικού Διευθυντή...

REPORTS

Η γνωμοδότηση αφορά μια συμφωνία για τον καθορισμό ενδεικτικών τιμών για τον οίνο που παράγεται σύμφωνα με τα πρότυπα για βιολογικά κρασιά και για...

REPORTS

Το Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού (IWINETC) επιβεβαίωσε ότι η διοργάνωσή του το 2026 θα πραγματοποιηθεί στην Κρακοβία της Πολωνίας.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του ωΐδιου, με τις ράγες των σταφυλιών να είναι ευαίσθητες στον μύκητα μέχρι και το γυάλισμα, ενώ οι...

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...