του Γιώργου Λαμπίρη
Έχοντας αποφασίσει να εγκαταλείψουν την ασφάλεια και την σταθερότητα που τους προσέφερε η ενασχόληση με το οικογενειακό οινοποιείο, Ρους – Ταμιωλάκη με έδρα την Κρήτη, προκειμένου να εκφράσουν τις διαφοροποιημένες δημιουργικές τους ανησυχίες, ο Δημήτρης Μανσόλας και η Μαρία Ταμιωλάκη αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο εγχείρημα, βασιζόμενοι στην νομαδική οινοποίηση. Το 2018 ίδρυσαν την Οινοποιία Heterό Wines με έδρα επίσης την Κρήτη, με τους δύο οινοποιούς να επιλέγουν μία κοπιώδη και σπάνια διαδικασία οινοποίησης κυρίως για τα ελληνικά δεδομένα. Οι ποικιλίες που οινοποιούνται από την Heterό Wines στο Αμύνταιο είναι το Sauvignon Blanc, το Syrah και το Ξινόμαυρο. Στο Δοκομό αντίστοιχα το κρασί που παράγεται προέρχεται από το Ασύρτικό και το Ξινόμαυρο.
Αμφότεροι οινολόγοι με σπουδές στο Μπορντώ της Γαλλίας άντλησαν επιρροή και από τους «ιπτάμενους οινοποιούς» της συγκεκριμένης χώρας που καταπιάνονται με την οινοποίηση σε διαφορετικές χώρες του πλανήτη. Οι δύο οινολόγοι επιδίδονται στην οινοποίηση των σταφυλιών αποκλειστικά στον τόπο που αυτά παράγονται, χωρίς να έχουν δικό τους οινοποιείο, αντιθέτως συνεργάζονται με κατά τόπους οινοποιητικές μονάδες. Ήδη έχουν δημιουργήσει δύο σειρές κρασιών, με την επιλογή να δραστηριοποιηθούν καταρχήν στο Αμύνταιο αλλά και στον κάμπο του Δομοκού. Στον προγραμματισμό τους είναι η σταδιακή επέκταση του συγκεκριμένου μοντέλου, καθώς ήδη διερευνούν και εξετάζουν ποικιλίες σταφυλιών και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι δύο οινολόγοι εκτός από την οινοποιητική τους δραστηριότητα συνεργάζονται με αρκετά οινοποιεία ανά την Ελλάδα ως σύμβουλοι επιχειρήσεων.
«Πριν από λίγα χρόνια αποφασίσαμε να χαράξουμε τη δική μας πορεία, έχοντας συνεργαστεί ήδη με άλλα οινοποιεία αλλά και ως μέλη της οικογενειακής επιχείρησης. Έτσι ξεκινήσαμε την Heterό Wines. Η φιλοσοφία της νομαδικής οινοποίησης (gypsy winemaking) μας τοποθέτησε υπό ένα διαφορετικό πρίσμα σε σχέση με εκείνο που υπηρετούσαμε πριν ξεκινήσουμε τη δική μας επιχείρηση. Παραμένουμε οινοποιοί, επιλέγοντας μία πιο σύνθετη διαδικασία οινοποίησης. Επιλέγουμε περιοχές που μας ιντριγκάρουν, είτε γιατί θεωρούμε ότι διαθέτουν ένα εξαιρετικό terroir, είτε γιατί εντοπίσαμε ένα μοναδικό αμπελοτόπι, είτε γιατί θέλουμε να συνεργαστούμε με κάποιον συγκεκριμένο οινοποιό. Σε κάθε δουλειά που κάνουμε, δημιουργούμε ένα διαφορετικό πρότζεκτ. Επιδίωξή μας είναι να αναδεικνύουμε τη μοναδικότητα του κάθε οινοποιητικού εγχειρήματος σε συνδυασμό με τη δική μας ταυτότητα», λέει η οινολόγος και οινοποιός, Μαρία Ταμιωλάκη.
Ετικέτες με βάση τον χαρακτήρα της κάθε αμπελουργικής περιοχής
Σύμφωνα με τα βήματα που ακολουθούν οι δύο παραγωγοί, κάθε περιοχή που επιλέγουν να φτιάξουν κρασιά έχει τη δική της ξεχωριστή ετικέτα, μέσω της οποίας αποτυπώνεται το προφίλ κάθε δουλειάς που παρουσιάζουν. Έτσι, δημιουργήθηκε η σειρά κρασιών Monarch, η οποία παράγεται στο Αμύνταιο, με την Μαρία Ταμιωλάκη, να αναφέρει ότι αποτελεί ένα από τα εμβληματικά αμπελοτόπια της χώρας. «Η μοναδικότητα του σημείου ήταν και ο λόγος για τον οποίο η σειρά κρασιών που παράγουμε εκεί, έλαβε την ονομασία «Monarch» (μονάρχης). Σε ό,τι αφορά τον Δομοκό, δεν αποτελεί μία από τις παραδοσιακές αμπελοοινικές περιοχές της Ελλάδας. Εκεί οι αμπελουργικές συνθήκες είναι δυσχερείς, καθότι επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και έντονη υγρασία. Το σημείο είναι ιδιαίτερα αντισυμβατικό από τη φύση του, εξ ου και η ονομασία «Αnarch».