του Γιάννη Πανάγου
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα το οποίο κινείται στα πρότυπα των φημισμένων αμπελουργικών Ζωνών της Βουργουνδίας και της Τοσκάνης, και το οποίο, εφόσον υποστηριχθεί με συνέπεια από τους συντελεστές του οινικού κλάδου της Νεμέας θα μπορούσε να ενισχύσει θεαματικά την ταυτότητα του οίνου της περιοχής και να οδηγήσει σε μεγάλες υπεραξίες.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 30 Αυγούστου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στο πλάσιο των ευρύτερων εκδηλώσεων των Μεγάλων Ημερών Νεμέας (31η Αυγούστου και 1η Σεπτεμβρίου), ο καθηγητής αμπελουργίας του ΑΠΘ, Στέφανος Κουνδουράς και ο Master of Wine, Γιάννης Καρακάσης, περιέγραφαν τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το νέο σήμα, με τον πρώτο να διαβεβαιώνει ότι οι ειδικότερες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες στη ζώνη της Νεμέας, εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για επιτυχία του εγχειρήματος που ακούει στο όνομα Nemea Lions.
Αναφερόμενος στα ειδικότερα κριτήρια που θεσπίζονται με το εν λόγω σήμα, ο Γιάννης Καρακάσης κατέστησε σαφές ότι για να λάβει ένα κρασί την πιστοποίηση Nemea Lions θα πρέπει να τηρεί τα ακόλουθα:
- Προέλευση από ένα αμπελοτεμάχιο: Τα κρασιά πρέπει να προέρχονται από μεμονωμένα αμπελοτεμάχια, κάτι που ενισχύει την έννοια του terroir και αποδεικνύει τη σύνδεση του κρασιού με συγκεκριμένο τόπο. Θα ήταν εξαιρετική εξέλιξη να βλέπουμε και το όνομα του αμπελώνα στην ετικέτα.
- Αποδόσεις όχι πάνω από 800 κιλά ανά στρέμμα: Αυτή η περιορισμένη απόδοση συμβάλλει στην αυξημένη ποιότητα των σταφυλιών, καθώς τα φυτά η επικρατούσα άποψη υποστηρίζει ότι επικεντρώνονται στην παραγωγή μικρότερης ποσότητας αλλά ανώτερης ποιότητας καρπού.
- Συνολική ωρίμανση 24 μηνών με υποχρεωτική χρήση βαρέλι 12 μηνών: Εδώ, υπάρχει μια συζήτηση για το γιατί να είναι υποχρεωτική η χρήση βαρελιού, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές όπως οι αμφορείς που μπορούν να δώσουν και πολυπλοκότητα και να ενισχύσουν ακόμη την έννοια του terroir.
- Ελάχιστος αλκοολικός τίτλος 13%: Με την κλιματική αλλαγή όμως, προτείνω να εξετάσουμε στην εξέλιξη των Lions το ενδεχόμενο καθορισμού και ενός μέγιστου αλκοολικού τίτλου;
Όπως τόνισε ο καταξιωμένος MW, η κατεύθυνση της πιστοποίησης Νemea Lions προσπαθεί να ισορροπήσει τις παραδόσεις με τις σύγχρονες κλιματικές προκλήσεις όπως οφείλει. Με βάση το τι συμβαίνει παγκοσμίως έχει αρκετά κοινά με το Chianto Gran Selezione, δηλαδή στρεμματικές αποδόσεις (750 κιλά το στρέμμα εκεί), το ελάχιστο αλκοόλ (13%) και την ωρίμαση σε μήνες (24 μήνες αλλά χωρίς περιορισμούς σε τι δοχείο, άρα και χωρίς υποχρεωτικό βαρέλι) ενώ τα σταφύλια πρέπει να προέρχονται από ιδιόκτητους αμπελώνες.
Ο Γιάννης Καρακάσης υποστήριξε ότι τα Nemea Lions είναι σημαντικά για τους ακόλουθους λόγους:
Πρώτον, είναι η πρώτη απόπειρα στην Ελλάδα να αναγνωρίσουμε και να δώσουμε έμφαση σε κρασιά από αμπελοτεμάχια. Μέσω αυτής της πιστοποίησης, ορίζουμε και αναδεικνύουμε αυτό που λέμε terroir κρασιά. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα για την ελληνική οινοποιία, δίνοντάς μας την ευκαιρία να επικεντρωθούμε στη μοναδικότητα κάθε περιοχής.
Δεύτερον, η πιστοποίηση αυτή δίνει προτεραιότητα σε αμπελώνες με τουλάχιστον ολοκληρωμένη διαχείριση, δηλαδή με αμπελουργικές πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον και προάγουν την αειφορία. Αυτό επίσης είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης και υπεύθυνης οινοπαραγωγής. Εύχομαι στην εξέλιξη των Lions να οδηγηθεί στη υποχρεωτική βιολογική καλλιέργεια.
Γι’ αυτούς τους λόγους, τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, καλωσορίζω θερμά την πιστοποίηση Nemea Lions. Με αυτήν, η Νεμέα ανεβαίνει ένα σκαλί ψηλότερα στη σκηνή του παγκόσμιου κρασιού, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα terroir και καταβάλλοντας προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει και να αναδείξει τη διαφορετικότητα της περιοχής.
Η διαδικασία και η πιστοποίηση των Nemea Lions είναι αυστηρή και σχολαστική. Ξεκινώντας από ελέγχους νομιμότητας των αμπελοτεμαχίων, περνώντας από τον έλεγχο της παραγωγής και των βιβλίων παλαίωσης, μέχρι την τελική αξιολόγηση του προϊόντος από ανεξάρτητη επιτροπή.
Και κατέληξε: Αγαπητοί φίλοι, με τα Νεμέα Lions, δημιουργούνται προοπτικές για την αναβάθμιση των κρασιών της περιοχής και τη θεμελίωση της φήμης τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Ας στηρίξουμε όλοι μαζί αυτή τη σπουδαία πρωτοβουλία που βάζει τις βάσεις για αναδειχθεί η ποικιλομορφία της ζώνης.