Ένας master winemaker σε κάθε γενιά της οικογένειας
Από την κάθε γενιά της οικογένειας Μάρκου, όταν φτάνει η ώρα, αναµένεται η ανάδειξη του επόµενου master winemaker που θα πάρει την σκυτάλη στη δηµιουργία των οίνων της οικογένειας που ξεχωρίζουν για την ισορροπηµένη λεπτότητά τους αλλά και την ιδιωµατική τους έκφραση.
Το χρίσµα από τους πατριάρχες της τρίτης γενιάς Κωνσταντίνο & Σπύρο Μάρκου το λαµβάνει τώρα ο ακούραστος και χαρισµατικός οινοπαραγωγός Νίκος Μάρκου, µόλις 33 ετών ο ίδιος.
Ο Νίκος Μάρκου, εδώ και µια δεκαετία πλέον, σε δηµιουργική συνεργασία µε τον οινολόγο Σπύρο Ζουµπούλη, ξεχωρίζει για τα δείγµατα της δουλειάς του λαµβάνοντας διθυραµβικούς επαίνους τόσο από ειδικούς του κρασιού, όσο κι από την ίδια την αγορά. Τον Νίκο Μάρκου θα τον βρει κανείς καθηµερινά είτε στο αµπέλι είτε στο υπόγειο οινοποιείο της οικογένειας στην Παιανία και πιο σπάνια να εκπροσωπεί επικοινωνιακά το οινοποιείο.
Την επικοινωνία και τις πωλήσεις έχει αναλάβει ο αδερφός του Βασίλης Μάρκου µαζί και µε άλλα µέλη της οικογένειας, συµµετέχοντας βέβαια και εκείνος στα αδιάκοπα αιτήµατα της οινοπαραγωγής, ενώ τις ετικέτες του Οινοποιείου φιλοτεχνεί η Μαρία Μάρκου απόφοιτη της σχολής Καλών Τεχνών.
Ξεφυλλίστε το τεύχος 38 του WineTrails
Κυρίαρχο στον αµπελώνα το γηγενές Σαββατιανό
Στα πατρογονικά κτήµατα των Αµπελώνων Μάρκου καλλιεργούνται 12 ποικιλίες επί το πλείστον ελληνικές µε κυρίαρχο το γηγενές Σαββατιανό, δυναµικό λευκό µε µεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, αλλά και διεθνείς ποικιλίες όπως οι Cabernet Sauvignon και Merlot για την παραγωγή του πληθωρικού κόκκινου του οινοποιείου Πaλeό µε 18 µήνες παλαίωσης σε γαλλική δρυ.
Το Πaλeό συναρπάζει µε το σώµα και τις βελούδινες ταννίνες του ενώ ξεχωρίζει µε διαφορά για τον γήινο ορυκτώδη χαρακτήρα του που απογειώνει τα τυπικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών.
Φέτος, όπως και κάθε χρονιά, αναµένεται µε πο-λύ ενθουσιασµό η νέα εσοδεία από αυ-τό το ιστορικό οινοποιείο που διακριτικά µα σταθερά παραµένει πάντα στο ποτήρι των φίλων του εκλεκτού κρασιού.
Όπως ο γλύπτης το μάρμαρο
Η φιλοσοφία της οικογένειας Μάρκου συνοψίζεται στις πρακτικές ήπιας παρέμβασης: «Ακολουθώ πάντα το σταφύλι όπως ο γλύπτης το μάρμαρο» υπογραμμίζει ο Νίκος Μάρκου «και φροντίζω το αμπέλι τόσο όσο ώστε η φύση να διατηρεί δημιουργική ελευθερία». Οι συνθήκες για το αμπέλι είναι οι ιδανικές στον αρχαιότερο αμπελώνα της Ελλάδος που δίνει γεμάτα ορυκτώδη κρασιά, πολύ-επίπεδα με ισορροπία και εύρος. Το πλούσιο σε ορυκτά και μέταλλα αττικό terroir που προφυλάσσεται από τους βορεινούς ανέμους από τον Υμηττό και την Πεντέλη χαίρει της αναζωογονητικής αύρας του Αιγαίου από Νότο και Ανατολή.