Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το οινοποιείο Αφιανέ από τα βάθη του Αιγαίου στα αστέρια Michelin

Το οινοποιείο Afianes στην Ικαρία με παραδοσιακές μεθόδους αλλά και καινοτόμες ιδέες, σημαδεύει το παγκόσμιο οινόφιλο κοινό

Κύριος στόχος της ομάδας Afianes Wines από το 1997 που ο Νίκος Αφιανές με τη Μαρία Καρούτσου ξεκίνησαν το έργο της οινοποίησης, ήταν η ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών της Ικαρίας, όπου και βρίσκεται το οινοποιείο.

Χαρακτηριστικό της νοοτροπίας του οινοποιείου Αφιανέ, είναι ο σεβασμός και η αφοσίωση στη γη και στο περιβάλλον, ενώ οι πρακτικές που εφαρμόζονται αποτελούν φυσικές μεθόδους και τεχνικές, με κατεξοχήν φυσικές οινοποιήσεις, αφιλτράριστους οίνους  και αυθόρμητες ζυμώσεις.

Τα κρασιά που δημιουργούνται είναι από Φωκιανό και Μπεγλέρι, και οινοποιούνται ανάλογα με τις ιδέες και τις συνθήκες, με πολύ χαρακτηριστικό του κτήματος την υποθαλάσσια παραμονή φιαλών αφρώδους οίνου για τη δευτερογενή τους ζύμωση- σειρά  Afianes Underwater Sparkling Wine- αλλά και την ζύμωση των οίνων σε πιθάρια θαμμένα στη γη- σειρά pithari. Το Tama είναι ο γλυκός οίνος του οινοποιείου που παράγεται μόνο τις εκλεκτές ς χρονιές.

Με πλώρη την ανάδειξη του terroir της Ικαρίας και πανί την τοπική οινική παράδοση, το οινοποιείο έχει καταφέρει να διαφυλάξει τον θησαυρό του νησιού, πετυχαίνοντας υψηλά στάνταρ, όπως η προσθήκη κρασιών του σε λίστα του εστιατορίου Alchemist στη Στοκχόλμη, με 2 αστέρια Michelin,μεταξύ πολλών άλλων παγκοσμίως αναγνωρισμένων κρασιών.

Με την πεποίθηση πως οι γηγενείς ποικιλίες αξίζουν την παγκόσμια προσοχή  η ομάδα πετυχαίνει την αμπελοκαλλιέργειά και την παραγωγή της με το ελάχιστο περιβαλλοντικό κόστος και την ταυτόχρονη αξιοποίηση των φυσικών πόρων. «Επόμενος στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την ποιότητα που έχουμε στο κρασί μας, καταφέρνοντας συγχρόνως μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία και σεβασμό προς το περιβάλλον» μας υπογραμμίζουν.

Μέσα από τη διατήρηση ορισμένων παλαιών τεχνικών όπως τη χρήση του πατητηριού ή αλλιώς πεταλιού, τον χειρωνακτικό τρύγο και φυσική ροή του μούστου στους χώρους ζύμωσης, σέβονται την παράδοση τόσο του νησιού όσο και παλαιότερων γενεών. «Φυσικά, απαιτείται και η χρήση σύγχρονων μηχανημάτων, καθώς ο παραδοσιακός τρόπος απαιτεί μεγάλο ρίσκο και πολύ μικρές ποσότητες», δηλώνουν,  με τα πιθάρια να σφραγίζονται με κερί μετά το πέρας της ζύμωσης, και τις θερμοκρασίες να μένουν δίχως παρέμβαση.

«Σίγουρα ο τρόπος με τον οποίο παράγονται τα κρασιά μας προσδίδει σ΄ αυτά ιδιαίτερο χαρακτήρα. Θεωρούμε όμως πως το κρασί ξεκινάει από το αμπέλι γι’ αυτό και δίνουμε όλη μας της προσοχή στη γη» σημειώνει η Ευτυχία Αφιανέ, μέλος της οικογένειας και της ομάδας, προσθέτοντας πως ο τόπος της Ικαρίας έχει πολλές δυσκολίες στην αμπελοκαλλιέργεια, με με χαρακτηριστικά βραχώδη ανάγλυφα και διαμόρφωση των αμπελιών σε πεζούλες. Αυτό, σημαίνει αποκλειστικά χειρωνακτική εργασία για τις φροντίδες της αμπέλου αλλά και τη συγκομιδή, χωρίς τη βίαιη καταπάτηση της γης. «Οι φυσικοί ζυμομύκητες, που μετατρέπουν το μούστο σε κρασί είναι και αυτοί καθοριστικοί για τη γεύση, αλλά και την αντοχή που τελικά έχουν τα κρασιά στο χρόνο. Ο φυσικός τρόπος καλλιέργειας και οινοποίησης έχουν σαν αποτέλεσμα γεμάτα κρασιά, που όταν κανείς τα γεύεται, είναι σαν να δοκιμάζει την Ικαριακή γη».

Η σημασία του τόπου για την οικογένεια Afianes wines, και του Αιγαίου πελάγους από το οποίο περιβάλλονται τα πρέμνα είναι «πόλος έλξης» για χιλιάδες επισκέπτες, με την γαστρονομία και το κρασί να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού. Επισημαίνουν πως στα νησιά είναι αδύνατη η μαζική παραγωγή, καθώς η διαμόρφωση του εδάφους δε συμβάλλουν σε αυτό. «Οπότε το μέλλον είναι μικρές οικογενειακές μονάδες ή μικρές οικοτεχνίες με προϊόντα μικρής παραγωγής που σέβονται τη φύση, το εύ ζην των καταναλωτών και παρέχουν εξαιρετικές υπηρεσίες»

Φέτος, το Οινοποιείο γιορτάζει πλέον τα 25 χρόνια λειτουργίας του, και η οικογένεια Afianes Wines για να γιορτάσει την φετινή επέτειο, ανοίγει το κελάρι και βάζει σε διαθεσιμότητα το καλοκαίρι του 2022 για πρώτη φορά ένα ξεχωριστό κρασί, που ο Νίκος Αφιανές κρατούσε για μια σημαντική στιγμή.. ένα παλαιωμένο λευκό με ζύμωση αποκλειστικά σε γρανιτένιο πατητήρι για 30 ημέρες. Στα μέσα Ιουλίου, το καταναλωτικό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να το απολαύσει και να γνωρίσει την Ικαρία από μια άλλη πλευρά του Νησιού.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...