Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ανακαλύπτοντας με απτές αποδείξεις το χρώμα των αρχαιότερων οινοστάφυλων

Για πρώτη φορά, οι ειδικοί προσδιόρισαν το χρώμα των αρχαίων οινοστάφυλων με βάση τα κουκούτσια τους…

Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences τον Απρίλιο, μια παγκόσμια ερευνητική ομάδα αποκάλυψε με επιτυχία τον εντοπισμό του χρώματος των σταφυλιών, που καλλιεργήθηκαν στο Ισραήλ πριν από 1.000 χρόνια, χρησιμοποιώντας μόνο τα κουκούτσια τους.

Παράλληλα, εκπροσωπώντας ιδρύματα στο Ισραήλ, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, η ομάδα προμηθεύτηκε κουκούτσια από τον αρχαιολογικό χώρο Avdat στην περιοχή Negev της ερήμου του Ισραήλ, χρονολογώντας τους από το 650–1000 μ.Χ.

Και, η ανάλυση του DNA των σπόρων προκάλεσε μια άλλη αποκάλυψη: «Υπήρχαν δύο κουκούτσια που συνδέονταν με το χρώμα των σταφυλιών», είπε ο Dr. Nathan Wales από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ. «Το ένα (ονομαζόμενο Α32) βρέθηκε πιθανότατα λευκό και το άλλο (ονομαζόταν Α33) ήταν μαύρο».

Για τον Wales, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές εντόπισαν το χρώμα ενός σταφυλιού με βάση το γονιδίωμα του κουκούτσιου του, χάρη στις νέες τεχνικές που χρησιμοποίησε η Dr. Pnina Cohen του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. (Η ίδια ομάδα χρησιμοποίησε προηγουμένως ένα κουκούτσι 900 ετών για να αναγνωρίσει ένα σταφύλι ως γενετικό κλώνο της λευκής ποικιλίας Savignin, η οποία ήταν η πιο κοντινή που είχαν έρθει μέχρι τώρα.)

Για ποιο σκοπό καλλιεργήθηκαν τα σταφύλια Avdat;

Μια θεωρία είναι ότι τα λευκά σταφύλια μπήκαν στο κρασί της Γάζας, ένα γλυκό φτιαγμένο στο Ισραήλ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Μάλιστα, γραπτές πηγές αναφέρουν ότι το κρασί της Γάζας ήταν λευκό, αλλά αυτή είναι η πρώτη ακλόνητη απόδειξη ότι τα λευκά σταφύλια καλλιεργούνταν στο Ισραήλ εκείνη την εποχή. Στην πραγματικότητα, ενώ γνωρίζαμε ήδη ότι υπήρχαν λευκά σταφύλια στον αρχαίο κόσμο με βάση τις μαρτυρίες του Πλίνιου του Πρεσβύτερου, μεταξύ άλλων, το κουκούτσι Α32 το επιβεβαιώνει ως το παλαιότερο γενετικό στοιχείο λευκών σταφυλιών που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με την Ουαλία.

Η έρευνα είναι σε εξέλιξη. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν υπήρχαν πολλοί τύποι λευκών σταφυλιών που καλλιεργούνταν στις τοποθεσίες [Negev] ή εάν χρησιμοποιήθηκαν μία ποικιλία ή διαφορετικά μείγματα», εξήγησε ο Wales.

Ωστόσο, αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο για τις γνώσεις μας για την αρχαία αμπελοκαλλιέργεια και πώς συνδέεται με τον σύγχρονο κόσμο. Αυτή η έρευνα ρίχνει φως στα σταφύλια που ευδοκιμούν στην έρημο και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει τους σημερινούς καλλιεργητές καθώς αντιμετωπίζουν ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κλίμα.

Τέλος, «Με το να μαθαίνουμε από το παρελθόν και να σκεφτόμαστε πώς να διατηρήσουμε τη γενετική ποικιλότητα στις καλλιέργειές μας, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα σημαντικά είδη θα είναι κοντά μας για να μας υποστηρίξουν στο μακρινό μέλλον», παρατήρησε ο Wales.

ΠΗΓΗ: winespectator.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το The Top 50 παρουσιάζει τις 50 ετικέτες κρασιών που ξεχώρισε το 2024, η συντακτική ομάδα του Wine Trails. Η έμπειρη ομάδα του Wine...

REPORTS

Η ετικέτα Cabernet Sauvignon Puente Alto εσοδείας 2021 από την χιλιανή Vina Don Melchor, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των 100 καλύτερων κρασιών του...

REPORTS

Η Βουργουνδία βρίσκεται σε «ευνοϊκή θέση» με θετική ανάπτυξη τόσο στη γαλλική όσο και στην εξαγωγική αγορά, παρά τη χαμηλή απόδοση της εσοδείας 2024,...

REPORTS

Οι έντονες βροχοπτώσεις, οι σφοδρές χαλαζοθύελλες και οι παγετοί συνέβαλαν στη συρρίκνωση των αποδόσεων για πολλούς οινοπαραγωγούς του Chablis το 2024, αν και η...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...