Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ανάμεσα στα pucarás και ποιοτικά σταφύλια στις υψηλότερες ερήμους της Χιλής

Στα 3.600 μέτρα φύονται αμπελώνες σε μια ξερική κορυφή της Χιλής. Τα 50 εκτάρια κλημάτων διασχίζουν την Έρημο Ατακάμα, με μερικά να αναδύονται κοντά στο χωριό Socaire, κρυμμένο ανάμεσα στις χαράδρες των πλαγιών.

Φροντιστής των αμπελιών είναι μια ιθαγενής γυναίκα της Χιλής, η Cecilia Cruz, που με μεράκι έχει καταφέρει να αποδείξει την παραγωγή σταφυλιών σε αυτό το σημείο του κόσμου σε ανθρώπους που δεν πίστευαν ποτέ. «Ποτέ στη ζωή μου δεν είχα δει να παράγεται σταφύλι εδώ στα υψίπεδα», λέει ο ιδιοκτήτης του αμπελώνα, Caracoles.

Η Cruz ήταν αφοσιωμένη στην καλλιέργεια καλαμποκιού και φασολιών μέχρι το 2010, που ένας άντρας της έκανε την πρόταση να ασχοληθεί με τα αμπέλια στα υψίπεδα.Έτσι, ξεκίνησε να συμμετέχει στο πρόγραμμα Atacama Fertile Land του SQM (Chilean Chemical and Mining Society). Την προμήθευσαν με υλικά, φυτά αλλά και πολλές συμβουλές.

Η μόνη άρδευση που έχει το σημείο της καλλιέργειας είναι το χιόνι που λιώνει από τις κορυφές των Άνδεων, που κατά πείεργο τρόπο σε γειτονικές απορροές, το νερό παρουσιάζει μεγάλες ποσότητες στοιχείων ακατάλληλων για παραγωγή.

Το 2017, η Cecilia εντάχθηκε στο High-Altitude Vintners Cooperative Lickanantay, που αποτελείται μόνο από παραγωγούς που κατάγονται από τους ντόπιους κατοίκους της Atacama των Socaire, Toconao, Celeste και San Pedro de Atacama. Από τους πενήντα παραγωγούς που ξεκίνησαν, συνεχίζουν οι 18. Οι υπόλοιποι έφυγαν επειδή δεν μπόρεσαν να μαζέψουν τα σταφύλια λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών ή δεν αφιέρωσαν τον απαραίτητο χρόνο και φροντίδα σε αυτό, λέει ο Fabián Muñoz, οινοποιός στον αμπελώνα Ayllú, που συγκεντρώνει όλα τα μέλη του συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ελλείψεις νερού, θρεπτικών και οξυγόνου, αλλά και το πετρώδες έδαφος προκαλούν μια στρεσογόνα συνθήκη για την καλλιέργεια των αμπελιών που αποδίδει καλή ποιότητα και αξιοσημείωτο αποτέλεσμα.

Δύο από τα κρασιά της Ayllu (Ayllu Sweet Muscatel 2020 και Aylu Orange 2020) έλαβαν χρυσά μετάλλια στον περσινό διεθνή διαγωνισμό ακραίων κρασιών Mondial des Vins Extrêmes που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία. Φέτος στόχος τους ήταν να τρυγήσουν 18.000 κιλά σταφύλια και έφτασαν τα 22.000, ενώ  στόχος είναι να αυξηθούν άλλα 2.000 κιλά στην επόμενη συγκομιδή. «Όταν ξεκίνησε ο συνεταιρισμός αφοσιωθήκαμε στις γεωπονικές εργασίες και μετά στην οινοποιία. Το 2020 αλλάξαμε την εικόνα μας για να επικεντρωθούμε στο μάρκετινγκ.

(φρούρια των ιθαγενών) και στα νεκροταφεία του αρχαίου λαού Atacameño, ο χημικός μηχανικός Samuel Varas, 43 ετών, έστησε τον αμπελώνα Chajnantor στο Zapar. Είναι ένας από τους πιο καινοτόμους αμπελώνες του συνεταιρισμού. «Μέσω δοκιμής και λάθους, καταφέραμε να επιτύχουμε την παραγωγή σταφυλιού με περισσότερη τεχνολογία», εξηγεί. «Λόγω οικολογικού ζητήματος, δεν θέλαμε να συσσωρεύσουμε μπαταρίες κυψελών νερού, επομένως εργαζόμαστε με ηλιακούς συλλέκτες.

 

Αυτά συλλαμβάνουν το φως του ήλιου και το μετατρέπουν σε εναλλασσόμενο ρεύμα. Αυτό το ρεύμα λειτουργεί σαν παραδοσιακές μπαταρίες», λέει ανάμεσα στα 2.000 αμπέλια του που τροφοδοτούνται από ένα αυτοματοποιημένο σύστημα άρδευσης. Μέρος της χρηματοδότησης προήλθε από κυβερνητικό πρόγραμμα που επιχορηγεί εγχώρια αγροτικά έργα. Η πρώτη χρονιά παραγωγής απέδωσε 150 κιλά (330 λίρες), η τρίτη 500 (1.100 λίβρες) και για την επόμενη, φιλοδοξεί έναν τόνο.

 

 

Πηγή: El pais. com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....

REPORTS

Στο ύψος των 1.705.581 hl καταγράφηκαν με 31/7/2025 τα αποθέματα οίνων και γλευκών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που απέστειλε στην Commission το τμήμα Αμπέλου...