Παρότι η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου δεν βρίσκεται ακόμη στο επίκεντρο του οινικού χάρτη, η διαρκής προσπάθεια των παραγωγών και η αφοσίωσή τους στη λεπτομέρεια αρχίζουν να τραβούν την προσοχή της παγκόσμιας αγοράς.
Στο επίκεντρο αυτής της οινικής αναγέννησης βρίσκονται οι δύο σημαντικότερες γηγενείς ποικιλίες της Ιαπωνίας: η Koshu και η Muscat Bailey A. Η ποικιλία Koshu, με ιστορία που ξεπερνά τα 1.000 χρόνια, χαρακτηρίζεται από τη διακριτική και εκλεπτυσμένη γεύση της, με αρώματα εσπεριδοειδών, γιασεμιού και λευκού ροδάκινου. Κυρίαρχη στην περιοχή Yamanashi, η Koshu συνδυάζεται ιδανικά με την ιδιαίτερη ιαπωνική γαστρονομία, δίνοντας κρασιά ελαφριά αλλά γεμάτα χαρακτήρα. Η Muscat Bailey A, από την άλλη πλευρά, είναι μια νεότερη δημιουργία του περασμένου αιώνα και προσφέρει κρασιά πιο φρουτώδη, με έντονα στοιχεία φράουλας και μούρων, ιδανικά για το τοπικό κλίμα.
Η σύγχρονη ιστορία του ιαπωνικού κρασιού ξεκίνησε περίπου τον 19ο αιώνα, όταν η δυτική οινική κουλτούρα εισήχθη στη χώρα. Όμως, μόλις τις τελευταίες δεκαετίες, οι Ιάπωνες παραγωγοί άρχισαν να αντιμετωπίζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αναπτύξουν έναν οινικό κλάδο αντάξιο της διεθνούς φήμης που απολαμβάνει η γαστρονομία τους.
Παράλληλα, η νομοθετική αλλαγή του 2018, που απαιτεί τα «Japanese Wines» να περιέχουν αποκλειστικά σταφύλια που έχουν καλλιεργηθεί και οινοποιηθεί εντός των συνόρων της χώρας, αποτέλεσε ορόσημο αυτής της προσπάθειας.
Από την Yamanashi μέχρι τη Nagano και από τη Hokkaido μέχρι τις ορεινές περιοχές του βορρά, νέοι αμπελώνες φυτεύονται συνεχώς. Η γεωγραφική ποικιλομορφία της χώρας προσφέρει μοναδικές προοπτικές: η ορεινή Nagano προσελκύει επενδύσεις για Bordeaux ποικιλίες, ενώ η πιο δροσερή Hokkaido πειραματίζεται επιτυχώς με Pinot Noir και Chardonnay, αποδεικνύοντας πως οι αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος της ιαπωνικής οινοποιίας.
Αυτή τη στιγμή, η Ιαπωνία βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Η περιορισμένη γη, οι δύσκολες κλιματικές συνθήκες, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις, και το υψηλό κόστος παραγωγής είναι σημαντικά εμπόδια. Ωστόσο, η δυναμική είσοδος των μικρών παραγωγών, η εμμονή στην ποιότητα και η έντονη δραστηριοποίηση σε διεθνείς εκθέσεις και συνεργασίες, αφήνουν υποσχέσεις για ένα ενδιαφέρον και πολλά υποσχόμενο μέλλον.
Συμπερασματικά, ίσως η Ιαπωνία να μην καταφέρει να γίνει ποτέ μια «νέα Γαλλία» ή μια «νέα Ιταλία». Ωστόσο, έχει κάθε δυνατότητα να αποτελέσει μια νέα και ιδιαίτερη φωνή στον κόσμο του κρασιού, προσφέροντας γεύσεις και εμπειρίες που αντανακλούν τη βαθιά πολιτιστική της παράδοση και τη διαρκή της εξέλιξη.
