Κείμενο Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου
Αρώµατα και γεύση
Μια μονοποικιλιακή Μαλαγουζιά με το όνομα «Geometria Malagouzia» ΠΓΕ Πελοπόννησος, διαθέτει στην αγορά το Οινοποιείο Λαφαζάνη. Οι αμπελώνες βρίσκονται στα ημιορεινά εδάφη της Κορινθίας σε υψόμετρο 250-450 μ.. Οι αποδόσεις διατηρούνται χαμηλές, της τάξης των 600 κιλών/στρέμμα με σκοπό την ανάδειξη της ποιότητας του σταφυλιού της περιοχής. Οι οινοποιήσεις πραγματοποιούνται στο εκσυγχρονισμένο οινοποιείο σε χαμηλές θερμοκρασίες των 14-16οC για τη διατήρηση και ανάδειξη πλούσιων φρούτων κι ανθικών αρωμάτων ζύμωσης.
Δοκιμάζοντας αυτήν τη Μαλαγουζιά που προέρχεται από την πελοποννησιακή γη σε τυπικό μεσογειακό κλίμα, αρχικά το μάτι διακρίνει ένα απαλό κίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες για να ακολουθήσει ένα έντονο, πλούσιο άρωμα φρούτων και λουλουδιών που χαρακτηρίζουν την ποικιλία και να τελειώσει με ισορροπημένη γεύση, αρώματα λουλουδιών και φρούτων και μακρά επίγευση. Ο χαμηλός αλκοολικός βαθμός (12% vol) συγκριτικά με τα κρασιά που το οινόφιλο κοινό είναι συνηθισμένο για μια ποικιλία σαν τη Μαλαγουζιά μαρτυρά ένα εύκολο, κρασί απεριτίφ.
Το Κτήμα Λαφαζάνη ιδρύθηκε το 1946, με τον Βασίλειο Λαφαζάνη. Το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας ιδρύθηκε στη Μαγούλα Αττικής, ενώ το δεύτερο που διατηρείται μέχρι και σήμερα ιδρύθηκε στη ζώνη ΠΟΠ Νεμέα το 1993. Ο Σπύρος Λαφαζάνης, εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς, πήρε τη σκυτάλη και κατάφερε να εξελίξει το οινοποιείο δίνοντας έμφαση σε γηγενείς ποικιλίες. Το 2016 κάνει την εμφάνισή της δυναμικά η τρίτη γενιά της οικογένειας, με την Αθηνά Λαφαζάνη στη διοίκηση του εμπορικού τμήματος και τον Βασίλη Λαφαζάνη ανερχόμενο αμπελουργό και οινολόγο.
Γίνεται τέχνη η οινοποίηση στην Αρχαία Νεμέα
Το κλίμα της Αρχαίας Νεμέας σε συνδυασμό με το αργιλώδες έδαφος, δημιουργούν ικανές συνθήκες για την καλλιέργεια της ποικιλίας της Μαλαγουζιάς του Κτήματος Αναστασίου. Η οικογένεια διαθέτει 145 ιδιόκτητα στρέμματα στην κοιλάδα της Αρχαίας Νεμέας και στις πλαγιές του λόφου Απέσα και αφιερώνει 45 εξ αυτών σε υψόμετρο 300 μέτρων για τη Μαλαγουζιά που διατίθεται σε ΠΓΕ Πλαγιές Κιθαιρώνα, το οποίο από τη σοδειά του 2021 θα αλλάξει σε ΠΓΕ Κόρινθος.
Μία από τις καλύτερες χρονιές
Η ετικέτα που διατίθεται κάθε χρόνο, από το 2013, στην αγορά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, είναι ένα εξαιρετικό value for money κρασί. Μάλιστα η φετινή χρονιά ήταν μία από τις καλύτερες, αρκετά ξερική, με μικρές αποδόσεις της τάξης των 700 κιλών/στρέμμα. Ο τρύγος πραγματοποιήθηκε στις 25.8.2020 χειρωνακτικά, με διαλογή για καλή ποιότητα φρούτου και οδηγήθηκε στο οινοποιείο για κρυοεκχύλιση 24 ωρών. Ακολούθησε ελεγχόμενη ζύμωση σε δεξαμενές σε χαμηλές θερμοκρασίες.
winetrails periodiko (6)