Το 2024 φέρνει τέσσερις διαφορετικές εκφράσεις του κρητικού αμπελώνα – οίνους περιορισμένης παραγωγής με μοναδικό χαρακτήρα.
004 Λιάτικο Μαύρο Σπήλιο
Αιωνόβια κλήματα Λιάτικου από τη Σητεία φυτεύτηκαν στον αμπελώνα «Μαύρο Σπήλιο» στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Ανατολικής Κρήτης. Αυτό το εκφραστικό ερυθρό κρασί είναι καρπός της προσπάθειάς μας. Ζύμωση με αυτόχθονες ζύμες και παλαίωση για 3 μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή και επιπλέον 3 μήνες σε παλιά δρύινα βαρέλια.
Δυναμικό παλαίωσης: 3–6 χρόνια.
005 Θραψαθήρι Ρούμα
Από 30χρονα, ξηρικά, βιολογικά κλήματα στα 450μ., δίπλα σε δρυοδάσος στο αρχαίο χωριό Ρούμα. Αργή ωρίμανση των σταφυλιών, αρωματική καθαρότητα και συμπύκνωση με δροσιστική οξύτητα. Πάνω από το μισό του χυμού ζυμώθηκε σε παλιά δρύινα βαρέλια όπου παρέμεινε για 9 μήνες. Το κρασί ωρίμασε σε foudre 600L δεύτερης χρήσης και εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο και χωρίς διαύγαση.
Δυναμικό παλαίωσης: 3–6 χρόνια
006 Βιδιανό Κούλες
Σ’ ένα χαρισματικό αμπέλι, ριζωμένο κάτω από τα ερείπια ενός κάστρου στην κορυφή «Κούλες» στην Αγία Βαρβάρα Ηρακλείου, η ποικιλία Βιδιανό αποκτά οξύτητα και γευστικό πλούτο που υπόσχονται μακρόχρονη παλαίωση. Ζύμωση με αυτόχθονες ζύμες και παλαίωση σε παλιά δρύινα βαρέλια για 8,5 μήνες.
Δυναμικό παλαίωσης: 6–9 χρόνια.
008 Βιδιανό Ανεμομύλια
Ένα ταξίδι κληρονομιάς για το Βιδιανό από τη γενέτειρά του στην Κεντρική Κρήτη σε μια νέα περιοχή ανατολικά. Εκεί, στη θέση «Ανεμομύλια», η δροσιά του ανέμου διαμορφώνει ένα ορυκτό και βοτανικό προφίλ αποκαλύπτοντας μια διαφορετική πλευρά της ποικιλίας. Αυθόρμητη ζύμωση για 22 ημέρες, παλαίωση με τις οινολάσπες για 6,5 μήνες, εμφιάλωση χωρίς φιλτράρισμα και χωρίς διαύγαση.
Δυναμικό παλαίωσης: 3–6 χρόνια.
