Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

To Montefalco Sagrantino, μια ποικιλία που δε μπορεί να εξημερωθεί εύκολα

Ένα ερυθρό οινοποιήσιμο σταφύλι από την Ιταλία έρχεται να  ταράξει τα νερά του οινόκοσμου, με την τανικότητά του, που φτάνει σε διπλάσιες ποσότητες από το ήδη εμβληματικό και σκληρό Cabernet Sauvignon.

To Montefalco Sagrantino είναι μια ποικιλία από τις πιο τανικές του κόσμου, που τα παραγώμενα κρασιά της φτάνουν τους αλκοολικούς τίτλους των 16 % vol.

Η περιοχή της κεντρικής Ιταλίας στην  οποία φύεται το σταφύλι, κλονίζεται από την κλιματική αλλαγή και ο ζεστός καιρός σημαίνει ακόμη υψηλότερο αλκοόλ. Αλλά αν οι καλλιεργητές μαζέψουν τα σταφύλια πρώιμα, αυτό σημαίνει ότι οι τανίνες δεν θα είναι τόσο ώριμες.

Για να ανταπεξέλθουν οι αμπελουργοί σε αυτές τις συνθήκες, δοκιμάζουν αρκετούς πειραματισμούς, όπως ζυμώσεις σε διαφορετικούς τύπους δεξαμενών, άλλοι, όπως ο σύμβουλος κρασιού Michel Rolland χρησιμοποιεί μια πολύπλοκη μέθοδο που ονομάζεται “inification integrale”. Πρόκειται για μια τεχνική στην οποία τα σταφύλια ζυμώνονται σε βαρέλια με ξηρό πάγο μέσα για να διατηρηθούν δροσερά. Αυτά τα βαρέλια τοποθετούνται σε ένα ψυγείο και περιστρέφονται αργά στη θέση τους, και πάλι για να σπάσει το «καπέλο» των φλοιών των σταφυλιών χωρίς ισχυρή εκχύλιση. Αυτή η μέθοδος φαινόταν επίσης πολλά υποσχόμενη, αποδίδοντας ένα κρασί με έντονα φρούτα με παχύρρευστες αλλά απαλές τανίνες.

Ο Giampaolo Tabarrini, πρόεδρος της τοπικής κοινοπραξίας, λέει ότι έχει εφεύρει μια νέα μέθοδο οινοποίησης, αλλά δεν θα μοιραστεί λεπτομέρειες μέχρι να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Μέχρι τη δεκαετία του 1990, το σταφύλι χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την παρασκευή ενός γλυκού κρασιού, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο «passito» κατά την οποία τα σταφύλια αποξηραίνονταν για να συμπυκνωθούν τα σάκχαρα. Η Ilaria Cocco, μια εξαιρετική γυναίκα οινοποιός σε μια περιοχή όπου κυριαρχούν οι άντρες οινοποιοί, λέει ότι αυτά τα γλυκά κρασιά δεν ήταν για επιδόρπιο, αλλά έπιναν με δείπνο με αρνί τις Κυριακές.

«Στις φτωχές περιοχές οι άνθρωποι χρειάζονταν κρασί για να πιούν», είπε η Cocco. «Δεν μπορείς να πιεις το Sagrantino φρέσκο ​​από την ίδια σοδειά. Βρήκαν αυτόν τον τρόπο για να κάνουν το κρασί τους πιο πόσιμο. Μερικές οικογένειες πιστεύουν ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να φτιάξουν το Sagrantino. Αλλά δεν υπάρχει πραγματικά ένα παραδοσιακό ξηρό Σαγραντίνο. Ο παππούς μου έφτιαχνε passito».

Το Montefalco Sagrantino πρέπει να είναι παλαιωμένο τουλάχιστον 37 μήνες πριν από την κυκλοφορία, αλλά συνήθως κυκλοφορεί στην αγορά πέντε ή έξι χρόνια μετά τη συγκομιδή. Και ακόμη και τότε, τα περισσότερα από τα κρασιά δεν είναι πραγματικά έτοιμα για κατανάλωση. Φαίνεται να κορυφώνονται σε ηλικία περίπου 15 ετών.

 

Πηγή: WineSearcher.com

Σχετικά Άρθρα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ασθένεια του ξύλου που συχνά παρερµηνεύεται ως προσβολή από ίσκα αποτελεί η ευτυπίωση, η οποία προκαλείται από τη δράση του ασκοµύκητα Eutypa lata.