Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

To Montefalco Sagrantino, μια ποικιλία που δε μπορεί να εξημερωθεί εύκολα

Ένα ερυθρό οινοποιήσιμο σταφύλι από την Ιταλία έρχεται να  ταράξει τα νερά του οινόκοσμου, με την τανικότητά του, που φτάνει σε διπλάσιες ποσότητες από το ήδη εμβληματικό και σκληρό Cabernet Sauvignon.

To Montefalco Sagrantino είναι μια ποικιλία από τις πιο τανικές του κόσμου, που τα παραγώμενα κρασιά της φτάνουν τους αλκοολικούς τίτλους των 16 % vol.

Η περιοχή της κεντρικής Ιταλίας στην  οποία φύεται το σταφύλι, κλονίζεται από την κλιματική αλλαγή και ο ζεστός καιρός σημαίνει ακόμη υψηλότερο αλκοόλ. Αλλά αν οι καλλιεργητές μαζέψουν τα σταφύλια πρώιμα, αυτό σημαίνει ότι οι τανίνες δεν θα είναι τόσο ώριμες.

Για να ανταπεξέλθουν οι αμπελουργοί σε αυτές τις συνθήκες, δοκιμάζουν αρκετούς πειραματισμούς, όπως ζυμώσεις σε διαφορετικούς τύπους δεξαμενών, άλλοι, όπως ο σύμβουλος κρασιού Michel Rolland χρησιμοποιεί μια πολύπλοκη μέθοδο που ονομάζεται “inification integrale”. Πρόκειται για μια τεχνική στην οποία τα σταφύλια ζυμώνονται σε βαρέλια με ξηρό πάγο μέσα για να διατηρηθούν δροσερά. Αυτά τα βαρέλια τοποθετούνται σε ένα ψυγείο και περιστρέφονται αργά στη θέση τους, και πάλι για να σπάσει το «καπέλο» των φλοιών των σταφυλιών χωρίς ισχυρή εκχύλιση. Αυτή η μέθοδος φαινόταν επίσης πολλά υποσχόμενη, αποδίδοντας ένα κρασί με έντονα φρούτα με παχύρρευστες αλλά απαλές τανίνες.

Ο Giampaolo Tabarrini, πρόεδρος της τοπικής κοινοπραξίας, λέει ότι έχει εφεύρει μια νέα μέθοδο οινοποίησης, αλλά δεν θα μοιραστεί λεπτομέρειες μέχρι να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Μέχρι τη δεκαετία του 1990, το σταφύλι χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την παρασκευή ενός γλυκού κρασιού, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο «passito» κατά την οποία τα σταφύλια αποξηραίνονταν για να συμπυκνωθούν τα σάκχαρα. Η Ilaria Cocco, μια εξαιρετική γυναίκα οινοποιός σε μια περιοχή όπου κυριαρχούν οι άντρες οινοποιοί, λέει ότι αυτά τα γλυκά κρασιά δεν ήταν για επιδόρπιο, αλλά έπιναν με δείπνο με αρνί τις Κυριακές.

«Στις φτωχές περιοχές οι άνθρωποι χρειάζονταν κρασί για να πιούν», είπε η Cocco. «Δεν μπορείς να πιεις το Sagrantino φρέσκο ​​από την ίδια σοδειά. Βρήκαν αυτόν τον τρόπο για να κάνουν το κρασί τους πιο πόσιμο. Μερικές οικογένειες πιστεύουν ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να φτιάξουν το Sagrantino. Αλλά δεν υπάρχει πραγματικά ένα παραδοσιακό ξηρό Σαγραντίνο. Ο παππούς μου έφτιαχνε passito».

Το Montefalco Sagrantino πρέπει να είναι παλαιωμένο τουλάχιστον 37 μήνες πριν από την κυκλοφορία, αλλά συνήθως κυκλοφορεί στην αγορά πέντε ή έξι χρόνια μετά τη συγκομιδή. Και ακόμη και τότε, τα περισσότερα από τα κρασιά δεν είναι πραγματικά έτοιμα για κατανάλωση. Φαίνεται να κορυφώνονται σε ηλικία περίπου 15 ετών.

 

Πηγή: WineSearcher.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Μετά από δυο ισχνές παραγωγικά χρονιές, οι προοπτικές για τη συγκομιδή του 2025, μετά την επέλαση του πρώτου κύματος του παγετού στις 19 προς...

REPORTS

Καθώς η ζήτηση για λευκά κρασιά συνεχίζει να αυξάνεται στην Ασία και οι τιμές για τα κόκκινα κρασιά της Βουργουνδίας εκτοξεύονται, τα κρασιά του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...

REPORTS

Σε μόλις 226 εκατ. εκατόλιτρα ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2024 (-5% έναντι 2023), νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στην χαμηλότερη τιμή της...