Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

To Montefalco Sagrantino, μια ποικιλία που δε μπορεί να εξημερωθεί εύκολα

Ένα ερυθρό οινοποιήσιμο σταφύλι από την Ιταλία έρχεται να  ταράξει τα νερά του οινόκοσμου, με την τανικότητά του, που φτάνει σε διπλάσιες ποσότητες από το ήδη εμβληματικό και σκληρό Cabernet Sauvignon.

To Montefalco Sagrantino είναι μια ποικιλία από τις πιο τανικές του κόσμου, που τα παραγώμενα κρασιά της φτάνουν τους αλκοολικούς τίτλους των 16 % vol.

Η περιοχή της κεντρικής Ιταλίας στην  οποία φύεται το σταφύλι, κλονίζεται από την κλιματική αλλαγή και ο ζεστός καιρός σημαίνει ακόμη υψηλότερο αλκοόλ. Αλλά αν οι καλλιεργητές μαζέψουν τα σταφύλια πρώιμα, αυτό σημαίνει ότι οι τανίνες δεν θα είναι τόσο ώριμες.

Για να ανταπεξέλθουν οι αμπελουργοί σε αυτές τις συνθήκες, δοκιμάζουν αρκετούς πειραματισμούς, όπως ζυμώσεις σε διαφορετικούς τύπους δεξαμενών, άλλοι, όπως ο σύμβουλος κρασιού Michel Rolland χρησιμοποιεί μια πολύπλοκη μέθοδο που ονομάζεται “inification integrale”. Πρόκειται για μια τεχνική στην οποία τα σταφύλια ζυμώνονται σε βαρέλια με ξηρό πάγο μέσα για να διατηρηθούν δροσερά. Αυτά τα βαρέλια τοποθετούνται σε ένα ψυγείο και περιστρέφονται αργά στη θέση τους, και πάλι για να σπάσει το «καπέλο» των φλοιών των σταφυλιών χωρίς ισχυρή εκχύλιση. Αυτή η μέθοδος φαινόταν επίσης πολλά υποσχόμενη, αποδίδοντας ένα κρασί με έντονα φρούτα με παχύρρευστες αλλά απαλές τανίνες.

Ο Giampaolo Tabarrini, πρόεδρος της τοπικής κοινοπραξίας, λέει ότι έχει εφεύρει μια νέα μέθοδο οινοποίησης, αλλά δεν θα μοιραστεί λεπτομέρειες μέχρι να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Μέχρι τη δεκαετία του 1990, το σταφύλι χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την παρασκευή ενός γλυκού κρασιού, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο «passito» κατά την οποία τα σταφύλια αποξηραίνονταν για να συμπυκνωθούν τα σάκχαρα. Η Ilaria Cocco, μια εξαιρετική γυναίκα οινοποιός σε μια περιοχή όπου κυριαρχούν οι άντρες οινοποιοί, λέει ότι αυτά τα γλυκά κρασιά δεν ήταν για επιδόρπιο, αλλά έπιναν με δείπνο με αρνί τις Κυριακές.

«Στις φτωχές περιοχές οι άνθρωποι χρειάζονταν κρασί για να πιούν», είπε η Cocco. «Δεν μπορείς να πιεις το Sagrantino φρέσκο ​​από την ίδια σοδειά. Βρήκαν αυτόν τον τρόπο για να κάνουν το κρασί τους πιο πόσιμο. Μερικές οικογένειες πιστεύουν ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να φτιάξουν το Sagrantino. Αλλά δεν υπάρχει πραγματικά ένα παραδοσιακό ξηρό Σαγραντίνο. Ο παππούς μου έφτιαχνε passito».

Το Montefalco Sagrantino πρέπει να είναι παλαιωμένο τουλάχιστον 37 μήνες πριν από την κυκλοφορία, αλλά συνήθως κυκλοφορεί στην αγορά πέντε ή έξι χρόνια μετά τη συγκομιδή. Και ακόμη και τότε, τα περισσότερα από τα κρασιά δεν είναι πραγματικά έτοιμα για κατανάλωση. Φαίνεται να κορυφώνονται σε ηλικία περίπου 15 ετών.

 

Πηγή: WineSearcher.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...