Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Tα χαρακτηριστικά του Tempranillo σε δύο διαφορετικά Terroir

Στην Ισπανία, τα ινία του κρασιού τα έχει η Rioja ή η Ribera del Duero. Και οι δύο περιοχές παράγουν παλαιωμένα κόκκινα κρασιά με βάση το Tempranillo με έντονες γεύσεις φρούτων και νότες φρυγανισμένου ψωμιού και μπαχαρικών.

Οι κανονισμοί παλαίωσης για τη Rioja και τη Ribera del Duero είναι επίσης πανομοιότυποι: Τα κρασιά Crianza απαιτούν τουλάχιστον δύο χρόνια παλαίωση, ένα σε βαρέλι και ένα σε φιάλη. Τα κρασιά Reserva έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια παλαίωσης, με τουλάχιστον ένα χρόνο σε βαρέλι και το υπόλοιπο σε φιάλη. Τα κρασιά Gran Reserva παλαιώνονται σε βαρέλι για δύο χρόνια, ακολουθούμενα από τρία χρόνια σε φιάλη πριν από την κυκλοφορία. Ο όρος Cosecha περιγράφει κρασιά που έχουν παλαιωθεί λιγότερο από μια Crianza ή για εκείνα που έχουν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε βαρέλι ή μπουκάλι χωρίς να συμμορφώνονται ακριβώς στις παραπάνω κατηγορίες.

Η Rioja έγινε η πρώτη Denominacion de Origen (DO) της Ισπανίας το 1925. Ήταν επίσης η πρώτη Denominacion de Origen Calificada (DOCa) της χώρας, μια διάκριση που κέρδισε το 1991.

Μια σχετικά μεγάλη περιοχή, η Rioja εκτείνεται σε τρεις επαρχίες στην κοιλάδα του ποταμού Έβρου και έχει τρεις υποπεριοχές, τη Rioja Alavesa, τη Rioja Alta και τη Rioja Oriental. Η περιοχή φιλοξενεί περισσότερα από 600 οινοποιεία όπου οι καλλιεργητές καλλιεργούν Tempranillo και άλλες ποικιλίες σε 160.000 στρέμματα αμπελώνων. Η Rioja έχει επιρροές από τον Ατλαντικό, το Μεσογειακό και το ηπειρωτικό κλίμα.

Στη Rioja παρασκευάζεται κρασί από τη ρωμαϊκή εποχή και πιστεύεται ότι η παλαίωση σε βαρέλι εισήχθη τη δεκαετία του 1780. Στη δεκαετία του 1850, καθώς η φυλλοξήρα ερήμωσε τους αμπελώνες της Γαλλίας, οινοποιοί από το Μπορντό μετακόμισαν στη Rioja και άρχισαν να ασκούν το εμπόριό τους, εγκαινιάζοντας τη σύγχρονη εποχή οινοποίησης της περιοχής. Νέοι κανόνες ψηφίστηκαν το 2018 που επιτρέπουν κρασιά με ονομασίες  «village» και «single-vineyard».

Τα κόκκινα κρασιά από τη Ribera del Duero και τη Rioja είναι και τα δύο με βάση το Tempranillo, που έχει χαρακτήρα και αρώματα από βατόμουρο και μαύρο κεράσι ή  νότες ροδιού, κράνμπερι, δέρματος, καπνού και γαρύφαλλου. Η παλαίωση του βαρελιού μπορεί να προσθέσει νότες μπαχαρικών, κρέμας και μόκας.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι, στη Rioja, το Tempranillo παίζει τον ρόλο που κάνει το Cabernet Sauvignon στο Bordeaux, φέρνοντας τολμηρές γεύσεις μούρων, ικανότητα παλαίωσης και δομή. Τα κρασιά από τη Ριόχα με την ένδειξη Tempranillo διαθέτουν κατά κύριο λόγο αυτή την ποικιλία. Οι δύο πιο συχνές ποικιλίες που συνδυάζονται σε συνοινοποίηση είναι το Mazuelo, που δίνει χρώμα και επιπλέον αλκοόλ στο τελικό κρασί και το Graciano, που προσθέτει οξύτητα. Το Garnacha χρησιμοποιείται επίσης, ειδικά στη Rioja Oriental, και παρέχει τόσο αρώματα φρούτων όσο και αλκοόλ.

Το Tempranillo χρησιμοποιείται με ψευδώνυμα στο Ribera del Duero, συμπεριλαμβανομένων των Tinto Fino και Tinta del Pais. Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, το σταφύλι έχει αναπτύξει χαρακτηριστικά που το καθιστούν εντελώς διαφορετικό από το Tempranillo που καλλιεργείται αλλού, παράγοντας ένα πιο φρέσκο, πιο κομψό στυλ κρασιού.

Τα περισσότερα κρασιά που παρασκευάζονται στο Ribera del Duero είναι 100% Tempranillo. Ωστόσο, πρέπει να έχει τουλάχιστον 75% Tempranillo και μπορεί επίσης να περιέχει Cabernet Sauvignon, Merlot ή Malbec, καθώς και μικρότερες ποσότητες Garnacha Tinta ή Albillo Mayor. Τα τέσσερα πρώτα σταφύλια φέρνουν το καθένα οξύτητα, τανίνη και φρούτα στο μείγμα, ενώ το τελευταίο, ένα λευκό σταφύλι, προσθέτει άρωμα.

 

ΠΗΓΗ: wine enthousiast.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μετά από μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από απότομη σκλήρυνση των εμπορικών συνθηκών τόσο διεθνώς όσο και εγχώρια, η αυστραλιανή βιομηχανία οίνου ζητά έκτακτα μέτρα....

REPORTS

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου χαιρετίζει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νέα Δέσμη Μέτρων για το κρασί που επιτεύχθηκε χθες. Η Δέσμη Μέτρων...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 11η χρονιά τα κορυφαία κόκκινα κρασιά της Ελλάδας παρουσιάζονται δίπλα σε εξίσου σπουδαίες δημιουργίες του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση που δικαίως φέρει το...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 11η χρονιά τα κορυφαία κόκκινα κρασιά της Ελλάδας παρουσιάζονται δίπλα σε εξίσου σπουδαίες δημιουργίες του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση που δικαίως φέρει το...