Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Promontory το εμβληματικό κρασί της Καλιφόρνια αξίας 1300 ευρώ

Η Καλιφόρνια, το ιερό δισκοπότηρο του οινικού νέου κόσμου, είναι μια σύνθεση από εμπειρίες που αξίζει να ζήσει κάθε μυημένος οινόφιλος. Αυτή είναι η ιστορία ενός κρασιού.

του Ντίνου Στεργίδη

Σε μία από τις τελευταίες σκηνές της ταινίας «Πλαγίως» (Sideways, 2004) βλέπουμε τον οινόφιλο πρωταγωνιστή που υποδύεται ο Πολ Τζιαμάτι να κάθεται σε ένα ταχυφαγείο της Καλιφόρνιας και να πίνει, μόνος κι έρημος και σε πλαστικό ποτήρι αναψυκτικού, ένα Château Cheval Blanc 1961 (κρασί που κοστίζει γύρω στα 5.000€) τρώγοντας ένα χάμπουργκερ. Δεν είναι σαφές αν κλαίει τη μοίρα του από ερωτική απογοήτευση ή αν γιορτάζει την απαρχή μιας νέας σχέσης, το αποτέλεσμα ωστόσο για τον θεατή είναι η πλήρης απομυθοποίηση της έννοιας του ακριβού κρασιού και η αποδόμηση της ίδιας της γευσιγνωσίας.

Το ότι κανένα μπουκάλι κρασί δεν μπορεί να αξίζει 1.000€, πόσο μάλλον 5.000€, είναι κάτι που το πιστεύει ο περισσότερος κόσμος. Ο Τζιαμάτι θα μπορούσε κάλλιστα να συνοδέψει το μπιφτέκι του με ένα ευχάριστο Ζίνφαντελ των 15$ και με τα υπόλοιπα χρήματα να αγόραζε κάτι «χρήσιμο». Αυτό λέει η λογική.

Ομως, όπως συμβαίνει και στον χώρο της τέχνης, στον κύκλο των φανατικών οινόφιλων «λογική», όπως την αντιλαμβάνεται ο περισσότερος κόσμος, δεν υπάρχει. Οι φιάλες των 1.000€ όχι μόνο δεν σπανίζουν, αλλά γίνονται και ανάρπαστες μόλις κυκλοφορήσουν. Αξίζουν τα λεφτά τους; Είναι το αιώνιο υπαρξιακό ερώτημα όλων όσων ασχολούνται με το κρασί, είτε είναι παραγωγοί είτε καταναλωτές. Η απάντηση είναι σχετικά απλή: τα αξίζουν αν ξέρεις τι πίνεις. Ποιος, γιατί και πώς έφτιαξε το κρασί και, πάνω απ’ όλα, αν η «αλήθεια» βρίσκεται μέσα στο ποτήρι.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα ένα κόκκινο κρασί από τη Napa Valley της Καλιφόρνιας για το οποίο γίνεται πολύ συζήτηση το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για το Promontory, από το ομώνυμο οινοποιείο ιδιοκτησίας Bill και Will Harlan (πατέρας και υιός). Στην Ελλάδα όποιος αποφασίσει την επένδυση θα το βρεί αν είναι τυχερός από την εσοδεία του 2017 προς 1.316,88€ τη φιάλη.

Είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω φέτος το καλοκαίρι όταν επισκέφθηκα το συγκεκριμένο οινοποιείο, όπου η εσοδεία του 2016 πωλείται επιτόπου προς 950$. Πόσο καλό είναι; Απίστευτα καλό. Εξαιρετικό, μοναδικό, ασύγκριτο. Δοκιμάζοντάς το, ξεμένεις από επίθετα για να το περιγράψεις. Ομως, όσο καλό κι αν είναι στη γεύση, είναι αδύνατον να δικαιολογήσεις στον εαυτό σου την αγορά του, αν ταυτόχρονα δεν έχεις ενστερνιστεί το αφήγημά του. Πως, δηλαδή, ο ήδη διάσημος οινοποιός Μπιλ Χάρλαν ανακάλυψε τη δεκαετία του ’80, από ένα βραχώδες ακρωτήριο (promontory) της οροσειράς Mayacamas, μία έκταση γης που αμέσως τον ενέπνευσε ότι θα γινόταν αμπελώνας, πως του πήρε είκοσι χρόνια για να αγοράσει 3.500 στρέμματα, πως εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι το κτήμα διαπερνά μία φλέβα μεταμορφωσιγενούς πετρώματος (που επέβαλλε διαφορετική διαχείριση της οινοποίησης), πως χτίστηκε το φουτουριστικό οινοποιείο ειδικά για το κτήμα αυτό, πως το όλο εγχείρημα εντάσσεται στο πλαίσιο ενός σχεδίου 200 χρόνων ανάπτυξης των Harlan Estates.

Ναι, η ομορφιά του τοπίου, η ορυκτότητα του υπεδάφους, η άκρα τελειότης του καρπού των πρέμνων καμπερνέ σοβινιόν, η αρχιτεκτονική του οινοποιείου, η σπανιότης του κρασιού, ακόμα και η υποδοχή του επισκέπτη με σαμπάνια Dom Perignon 2012 στις 10 το πρωί, όλα συνυπάρχουν σε ένα ποτήρι Promontory, κάθε γουλιά του οποίου σε ταξιδεύει όπου θέλεις να πας. Η πρόκληση τώρα είναι με ποιά παρέα να ανοίξω τη φιάλη με την οποία επέστρεψα στην Ελλάδα.

 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το μέγεθος της αγοράς βιολογικών κρασιών στην Ευρώπη αποτιμήθηκε πέρυσι σε 9,20 δισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,6%...

REPORTS

Χαμηλότερα του αναμενόμενου, δείχνει να εξελίσσεται τελικά ο φετινός τρύγος, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι στρεμματικές αποδόσεις που καταγράφονται στις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες και...

REPORTS

Το ελληνικό καλοκαίρι, εκτός από ήλιο και θάλασσα, είχε και επιτυχίες - γεμάτες γεύση, άρωμα και διακρίσεις. Το Κτήμα Σεμέλη, επιστρέφει από τον διεθνή...

REPORTS

Ο οινοτουρισμός δεν είναι πια ένα niche χόμπι για μυημένους. Είναι ένας από τους πιο ζωντανούς τρόπους να γνωρίσεις έναν τόπο: από το χώμα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το επώνυμο ελληνικό κρασί αλλάζει… μονοπάτι για να μπορέσει να συναντήσει τους ολοένα και περισσότερους φίλους του στην εγχώρια αγορά, απέραντο το δυναμικό γηγενών...

REPORTS

Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην ΚΕΟΣΟΕ το χρονοδιάγραμμα των επόμενων διαδικασιώνπου αφορούν το Μέτρο 23 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη ρευστότητας στους γεωργούς που έχουν πληγεί...

REPORTS

Το Οινοποιείο Μπαραφάκα συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις των Μεγάλων Ημερών Νεμέας, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2025, ανοίγοντας τις πόρτες...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου τις προτάσεις της στο Συμβούλιο για την υπογραφή και τη σύναψη της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Mercosur...