Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Negoska το νέο κρασί από το Μικρό Κτήμα Τίτου αλλάζει τα δεδομένα

Στους πρόποδες του Όρους Πάικου, στην περιοχή της Γουμένισσας, περιτριγυρισμένο από αιωνόβιες βελανιδιές, βρίσκεται το Μικρό Κτήμα Τίτου. Εκεί, το 2018 οι δύο οινοποιοί και φίλοι, Βαγγέλης Γεροβασιλείου και Βασίλης Τσακτσαρλής, αποφασίζουν να αναβιώσουν το οικογενειακό οινοποιείο του Τίτου Ευτυχίδη και να φτιάξουν, με αγάπη και σεβασμό, οίνους υψηλής ποιότητας, αναδεικνύοντας τις τοπικές ποικιλίες της περιοχής.

Το 2019 κυκλοφορεί η πρώτη ετικέτα του Κτήματος, Μικρό Κτήμα Τίτου Goumenissa, ένα τυπικό ερυθρό κρασί ΠΟΠ Γουμένισσα από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα.

Σήμερα, στο πορτφόλιο του Κτήματος έρχεται να προστεθεί μία νέα ετικέτα, το Μικρό Κτήμα Τίτου Ροζέ από την ποικιλία Νεγκόσκα.

Η Νεγκόσκα είναι μια γηγενής ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται αποκλειστικά στις πλαγιές του όρους Πάικου. Η καλλιέργειά της τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί, με αποτέλεσμα οι μονοποικιλιακές εκφράσεις της να είναι λίγες. Αναγνωρίζοντας το δυναμικό της, οι δύο οινοποιοί δημιούργησαν ένα κρασί αποκλειστικά από Νεγκόσκα, που αναδεικνύει τα τυπικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας και της περιοχής.

Μικρό Κτήμα Τίτου Negoska-ΠΓΕ Πλαγιές Πάικου

Ο τρύγος της Νεγκόσκας πραγματοποιείται στις αρχές Οκτωβρίου. Μετά την έκθλιψη των σταφυλιών γίνεται απευθείας πίεση και εξαγωγή του μούστου, ο οποίος στη συνέχεια ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 18 °C.
Το κρασί έχει λαμπερό, απαλό ροζ χρώμα, ζωηρή και κομψή μύτη, με κυρίαρχες νότες γκρέιπφρουτ, φλούδας νεραντζιού και κόκκινων φρούτων, όπως φράουλα, ρόδι και cranberry που δένουν αρμονικά με τις ανθικές νύξεις του γιασεμιού. Στο στόμα, η δροσερή του οξύτητα σε συνδυασμό με το φρουτώδη χαρακτήρα του, χαρίζουν μια ευχάριστη αρωματική επίγευση με διακριτικές νότες εσπεριδοειδών, λευκών ανθών και κόκκινων φρούτων.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Πιστή στο ετήσιο ραντεβού της, η Central Wine Fair έρχεται τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2024, από τις 12:00 έως τις 21:00, στο ξενοδοχείο Athenaeum...

REPORTS

Με αφορμή το Διεθνές Έτος Αμπέλου και Οίνου που τιμά τα 100 χρόνια δράσης του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, και στο πλαίσιο του...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου θα φιλοξενήσει την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη για την διάλεξη «Ποιος είμαι; Γιατί γράφω; Πώς γράφω;».

REPORTS

Οι Αμερικανοί εισαγωγείς κρασιού, οι σομελιέ και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων προετοιμάζονται για την πιθανή επιστροφή των δασμών στο κρασί μετά τις προεδρικές εκλογές στις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...