Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Negoska το νέο κρασί από το Μικρό Κτήμα Τίτου αλλάζει τα δεδομένα

Στους πρόποδες του Όρους Πάικου, στην περιοχή της Γουμένισσας, περιτριγυρισμένο από αιωνόβιες βελανιδιές, βρίσκεται το Μικρό Κτήμα Τίτου. Εκεί, το 2018 οι δύο οινοποιοί και φίλοι, Βαγγέλης Γεροβασιλείου και Βασίλης Τσακτσαρλής, αποφασίζουν να αναβιώσουν το οικογενειακό οινοποιείο του Τίτου Ευτυχίδη και να φτιάξουν, με αγάπη και σεβασμό, οίνους υψηλής ποιότητας, αναδεικνύοντας τις τοπικές ποικιλίες της περιοχής.

Το 2019 κυκλοφορεί η πρώτη ετικέτα του Κτήματος, Μικρό Κτήμα Τίτου Goumenissa, ένα τυπικό ερυθρό κρασί ΠΟΠ Γουμένισσα από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα.

Σήμερα, στο πορτφόλιο του Κτήματος έρχεται να προστεθεί μία νέα ετικέτα, το Μικρό Κτήμα Τίτου Ροζέ από την ποικιλία Νεγκόσκα.

Η Νεγκόσκα είναι μια γηγενής ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται αποκλειστικά στις πλαγιές του όρους Πάικου. Η καλλιέργειά της τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί, με αποτέλεσμα οι μονοποικιλιακές εκφράσεις της να είναι λίγες. Αναγνωρίζοντας το δυναμικό της, οι δύο οινοποιοί δημιούργησαν ένα κρασί αποκλειστικά από Νεγκόσκα, που αναδεικνύει τα τυπικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας και της περιοχής.

Μικρό Κτήμα Τίτου Negoska-ΠΓΕ Πλαγιές Πάικου

Ο τρύγος της Νεγκόσκας πραγματοποιείται στις αρχές Οκτωβρίου. Μετά την έκθλιψη των σταφυλιών γίνεται απευθείας πίεση και εξαγωγή του μούστου, ο οποίος στη συνέχεια ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 18 °C.
Το κρασί έχει λαμπερό, απαλό ροζ χρώμα, ζωηρή και κομψή μύτη, με κυρίαρχες νότες γκρέιπφρουτ, φλούδας νεραντζιού και κόκκινων φρούτων, όπως φράουλα, ρόδι και cranberry που δένουν αρμονικά με τις ανθικές νύξεις του γιασεμιού. Στο στόμα, η δροσερή του οξύτητα σε συνδυασμό με το φρουτώδη χαρακτήρα του, χαρίζουν μια ευχάριστη αρωματική επίγευση με διακριτικές νότες εσπεριδοειδών, λευκών ανθών και κόκκινων φρούτων.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

REPORTS

Το μέγεθος της αγοράς βιολογικών κρασιών στην Ευρώπη αποτιμήθηκε πέρυσι σε 9,20 δισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,6%...

REPORTS

Χαμηλότερα του αναμενόμενου, δείχνει να εξελίσσεται τελικά ο φετινός τρύγος, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι στρεμματικές αποδόσεις που καταγράφονται στις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες και...

REPORTS

Το ελληνικό καλοκαίρι, εκτός από ήλιο και θάλασσα, είχε και επιτυχίες - γεμάτες γεύση, άρωμα και διακρίσεις. Το Κτήμα Σεμέλη, επιστρέφει από τον διεθνή...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά στην Καλιφόρνια δεν κρίνεται από τον καιρό, αυτός στάθηκε σύμμαχος. Κρίνεται από την οικονομία, τις συνήθειες κατανάλωσης και τις αποφάσεις...

REPORTS

Η νόσος του Pierce, που προκαλείται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, αναδεικνύεται σε ολοένα σοβαρότερη απειλή για τους αμπελώνες του πλανήτη. Νέα διεθνής έρευνα,...

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος Ενημέρωσης της ΕΘΕΑΣ για την “Υπεύθυνη Κατανάλωση Οίνου και το Καθεστώς Ένωσης των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ)”, με διακριτικό...