Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Negoska το νέο κρασί από το Μικρό Κτήμα Τίτου αλλάζει τα δεδομένα

Στους πρόποδες του Όρους Πάικου, στην περιοχή της Γουμένισσας, περιτριγυρισμένο από αιωνόβιες βελανιδιές, βρίσκεται το Μικρό Κτήμα Τίτου. Εκεί, το 2018 οι δύο οινοποιοί και φίλοι, Βαγγέλης Γεροβασιλείου και Βασίλης Τσακτσαρλής, αποφασίζουν να αναβιώσουν το οικογενειακό οινοποιείο του Τίτου Ευτυχίδη και να φτιάξουν, με αγάπη και σεβασμό, οίνους υψηλής ποιότητας, αναδεικνύοντας τις τοπικές ποικιλίες της περιοχής.

Το 2019 κυκλοφορεί η πρώτη ετικέτα του Κτήματος, Μικρό Κτήμα Τίτου Goumenissa, ένα τυπικό ερυθρό κρασί ΠΟΠ Γουμένισσα από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα.

Σήμερα, στο πορτφόλιο του Κτήματος έρχεται να προστεθεί μία νέα ετικέτα, το Μικρό Κτήμα Τίτου Ροζέ από την ποικιλία Νεγκόσκα.

Η Νεγκόσκα είναι μια γηγενής ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται αποκλειστικά στις πλαγιές του όρους Πάικου. Η καλλιέργειά της τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί, με αποτέλεσμα οι μονοποικιλιακές εκφράσεις της να είναι λίγες. Αναγνωρίζοντας το δυναμικό της, οι δύο οινοποιοί δημιούργησαν ένα κρασί αποκλειστικά από Νεγκόσκα, που αναδεικνύει τα τυπικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας και της περιοχής.

Μικρό Κτήμα Τίτου Negoska-ΠΓΕ Πλαγιές Πάικου

Ο τρύγος της Νεγκόσκας πραγματοποιείται στις αρχές Οκτωβρίου. Μετά την έκθλιψη των σταφυλιών γίνεται απευθείας πίεση και εξαγωγή του μούστου, ο οποίος στη συνέχεια ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 18 °C.
Το κρασί έχει λαμπερό, απαλό ροζ χρώμα, ζωηρή και κομψή μύτη, με κυρίαρχες νότες γκρέιπφρουτ, φλούδας νεραντζιού και κόκκινων φρούτων, όπως φράουλα, ρόδι και cranberry που δένουν αρμονικά με τις ανθικές νύξεις του γιασεμιού. Στο στόμα, η δροσερή του οξύτητα σε συνδυασμό με το φρουτώδη χαρακτήρα του, χαρίζουν μια ευχάριστη αρωματική επίγευση με διακριτικές νότες εσπεριδοειδών, λευκών ανθών και κόκκινων φρούτων.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη φιλοξενεί μια ξεχωριστή ιδιωτική συνάντηση με τίτλο “The Messinia Terroir...

REPORTS

Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's ανακοίνωσε την πώληση κρασιών Château Lafite αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ από δύο κελάρια που ανήκουν σε ένα μέλος της οικογένειας...

REPORTS

Η τέχνη του sabrage, του ανοίγματος μιας φιάλης σαμπάνιας με σπαθί, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια θεαματική κίνηση... είναι μια παράδοση που γεννήθηκε...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

REPORTS

Η οινοποιός Θεοδώρα Ρούβαλη τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο Iter Vitis, πιστοποιημένο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, στην κατηγορία «Νέα Οινοποιός που επενδύει στη...

REPORTS

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον podcast του drink business τον περασμένο μήνα, o Aυστριακός οινοποιός Lenz Maria Moser μίλησε ανοιχτά για τις δυνατότητες του λευκού...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ευκολόπιοτη και σύνθετη, φιλική αλλά και «ψαγμένη» η Μαλαγουζιά δεν περνά ποτέ απαρατήρητη. Με προτάσεις που προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όταν μπαίνει...