Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η αποθήκη δημητριακών στην Αρκαδία που μετατράπηκε σε σκηνή οινοποίησης φέρνοντας βραβεύσεις

Το Κτήµα Μορόπουλου στο Νεοχώρι Μαντινείας καλλιεργεί  σήµερα 120 στρέµµατα αµπελώνων ηλικίας 5 – 25 ετών σε µεγάλο υψόµετρο (680-700 µ.) και σε καλά στραγγιζόµενα βραχώδη και αργιλώδη εδάφη.

Σηµαντικό µέρος αυτής της έκτασης βρίσκεται υπό βιολογική πιστοποίηση, ενώ πρόσφατα προστέθηκε και ένας αµπελώνας τουλάχιστον 50 ετών, που θα αξιοποιηθεί για πειραµατισµό σε νέες οινοποιήσεις από αµπελοτόπια που µπορούν να διηγηθούν τη δική τους ιστορία στο χρόνο.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Μαντινεία, η «πολυάµπελος χώρα» του Οµήρου, έχει µακρά παράδοση στην αµπελουργία, όπως αποδεικνύεται από πολλά αρχαιολογικά ευρήµατα, που συνδέουν την περιοχή µε την παραγωγή κρασιού και τη λατρεία του ∆ιονύσου. Παρά το σχετικά χαµηλό γεωγραφικό πλάτος της, οι δροσερές θερµοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επιτρέπουν στα σταφύλια να ωριµάζουν αργά για να διατηρήσουν τη χαρακτηριστική τους οξύτητα και η συγκοµιδή µπορεί να φτάσει µέχρι τα µέσα Οκτωβρίου. Το Μοσχοφίλερο είναι µια γηγενής ποικιλία της περιοχής και µια από τις πιο ενδιαφέρουσες ελληνικές ποικιλίες, µε ένα ιδιαίτερο αρωµατικό προφίλ.

Σε αυτό το περιβάλλον σκοπός των ανθρώπων του Κτήµατος, σύµφωνα µε τη Γεωργία Μοροπούλου, είναι µικρές οινοποιήσεις µετά από αυστηρή επιλογή σταφυλιών, ώστε να δηµιουργηθεί µια ποιοτική βάση και να είναι δυνατή η εκτίµηση των δυνατοτήτων κάθε αγροτεµαχίου. Γι’ αυτόν το λόγο, ταυτόχρονα µε τις επενδύσεις σε αµπελώνες και εγκαταστάσεις, το Κτήµα επένδυσε και σε ανθρώπινους πόρους και από το 2018 τα κρασιά του δηµιουργούνται υπό τις συµβουλές του Λευτέρη Αναγνώστου, ενός ταλαντούχου νεαρού αµπελουργού / οινοποιού µε υπόβαθρο στη Σαντορίνη.

 

 

∆ύο ετικέτες µε Μοσχοφίλερο

Το Κτήµα Μορόπουλου παράγει δύο διαφορετικά κρασιά µε βάση το Μοσχοφίλερο: Μία ΠΟΠ Μαντινεία, που οινοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαµενές, και ένα ΠΓΕ Μοσχοφίλερο Αρκαδία, µια ροζ έκδοση η οποία προκύπτει µετά από µακρά διαβροχή σε επαφή µε τα στέµφυλα. Αν και η δυναµική των αµπελώνων είναι πολύ µεγαλύτερη, οι ποσότητες που παράγονται είναι 15.000 φιάλες Μαντινεία και 12.000 φιάλες Ροζέ Μοσχοφίλερο.

∆εν άργησαν οι βραβεύσεις

Ασηµένιο Μετάλλιο στον TEXSOM IWA, τον πιο αναγνωρισµένο διαγωνισµό των ΗΠΑ, και Χάλκινο στο Decanter απονεµήθηκαν στο Mantinia 2018, ενώ η σοδειά του 2019 είχε  βαθµολογηθεί από το Decanter µε 90 πόντους και συνοδεία κολακευτικών σχολείων ενώ στον οµώνυµο διαγωνισµό  έλαβε Χάλκινο Μετάλλιο. Όσο για το Ροζέ έχει αποσπάσει Χρυσό Μετάλλιο στο Concours Mondial de Bruxelles το 2018, έχει προταθεί από το Decanter το 2018 και το 2019 και η σοδειά 2020 απέσπασε Χρυσά µετάλλια στο Frankfurt International Trophy, στο At the first edition of the Women´s International Trophy και στο Concours Mondial de Bruxelles .

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...

REPORTS

Το πρώτο βήμα μιας συντονισμένης προσπάθειας ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των ελληνικών κρασιών στην αλβανική αγορά η οποία, επί του παρόντος, είναι ισχνή,...