Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

H «μεταφυσική» επίδραση του βυθού του Ιονίου στα κρασιά του Φοίβου της Κεφαλονιάς

Η περίπτωση του Θεόδωρου (Φοίβου) Ορκόπουλου, ως οινοποιού είναι ιδιαίτερη, τόσο, ώστε η μετρημένη στα λόγια της κριτικός Οίνου και συνεργάτιδα της Jancis Robinson, Master of Wine Julia Harding, αφιέρωσε 26 ψηφιακές σελίδες τον περασμένο Σεπτέμβριο προκειμένου να χαρτογραφήσει τις δημιουργίες του.

Αν κάτι έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τον Φοίβο Ορκόπουλο τα τελευταία χρόνια, είναι η προοπτική ωρίμανσης των κρασιών τόσο σε δεξαμενές νερού όσο και στο βυθό της θάλασσας, με τον οινοποιό να ξεκινά τα υδάτινα πειράματά του το 2011 σε δεξαμενές από σκυρόδεμα που ο ίδιος αποκαλεί «το ενυδρείο μου», για να κάνει το μεγάλο και πολυέξοδο βήμα της βύθισης στη θάλασσα το 2015, με το Rhapsody 2015.

 

Τα συμπεράσματα του ιδίου από αυτά τα υδάτινα πειράματα που μετρούν πια πάνω από μια δεκαετία, συνοψίζονται σε μια παράγραφο που παραθέτει η Julia Harding.

«Σε αντίθεση με τη θάλασσα, η γήρανση των φιαλών κάτω από το νερό σε τσιμεντένιες δεξαμενές δεν δοκίμασε την αντοχή του φελλού λόγω της χαμηλής υδροστατικής πίεσης. Από την άλλη, εξασφάλισε όλα τα οφέλη της υποβρύχιας παλαίωσης (απουσία οξυγόνου, κατάλληλη θερμοκρασία, έλλειψη φωτός). Εκτός φυσικά από την προσαρμογή του κρασιού στο ζωντανό θαλάσσιο περιβάλλον που κάνει τη διαφορά». Φαίνεται ότι οι φυσικές διαφορές μπορούν να αναπαραχθούν στη στεριά αλλά, σύμφωνα με τον Ορκόπουλο, όχι όμως οι «μεταφυσικές».

 

«Σαν οινοποιός, κλείνω τον κύκλο μου σιγά-σιγά, έχοντας υπόψη να παραδώσω στις επόμενες γενιές και πολύ πιθανόν σε στρατηγικό επενδυτή όταν κι αν πάντα ολοκληρωθούν και ευοδωθούν οι συζητήσεις, που θα αναλάβουν την εξέλιξη στον χρόνο του οινοποιείου μου στην Κεφαλονιά και ευχαριστώ πάρα πολύ την Jancis Robinson και την MW

 

Julia Harding για την μεγάλη τιμή που μου έκαναν και τον απίθανο χρόνο που ξόδεψαν για να γευτούν, να αξιολογήσουν και να βαθμολογήσουν 36 διαφορετικά κρασιά μου, καταγράφοντας το σήμερα και τοποθετώντας τον πήχη για την διαδοχή μου-όταν έλθει η στιγμή- που θα συνεχίσει τον suis generis και ρομαντικό δρόμο μου στην οινοποίηση» αναφέρει ο ίδιος στο WineTrails με αφορμή το αφιέρωμα της Jancis Robinson.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...