Οι προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας της Γαλλίας, Agreste, εκτιμούν πως η φετινή παραγωγή θα πέσει κατά 18% στα 39,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα (πριν έναν μήνα αναμενόταν πτώση 16%), έπειτα από μια πρώτη ανάλυση των όγκων του τρύγου ανά περιοχή. Αν επαληθευτούν τα στοιχεία του Agreste, τότε θα πρόκειται για την 7η μικρότερη σοδειά της χώρας τον τελευταίο αιώνα.
Το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας τονίζει η πτώση αυτή οφείλεται στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που έφεραν την μείωση των δυνατοτήτων παραγωγής σχεδόν σε όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές της, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι θα είναι υψηλότερη από αυτήν του 2021, που είχε υποστεί σημαντική ζημία, ελέω παγωνιάς.
Η εν λόγω εξέλιξη μπορεί να καθαιρέσει την Γαλλία από την θέση της σημαντικότερης δύναμης στον χώρο του κρασιού παγκοσμίως, αφού οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Ισπανίας αναμένουν τους όγκους παραγωγής να ανέβουν στα 39,7 εκατ. εκατόλιτρα, σημάνοντας μια δυναμική επιστροφή, έπειτα από τις δυσκολίες που τους προξένησαν η περσινή ξηρασία και οι χαλαζοπτώσεις.
Πολλοί γαλλικοί αμπελώνες επηρεάστηκαν από την πτώση των ανθών και των νεαρών καρπών, και από ανισορροπίες στο μέγεθος και την ωριμότητα των σταφυλιών, ελέω της υγρασίας και του δροσερού καιρού κατά την περίοδο του ανθίσματος, οδηγώντας σε συνδυασμό με το ψύχος και το χαλάζι σε σημαντικές ζημιές και σε μειωμένο όγκο παραγωγής.
Η μειωμένη αναθεωρημένη πρόβλεψη του Agreste, οφείλεται στον καλύτερο έλεγχο της ανθοφορίας στις περιοχές όπου παρατηρείται καθυστερημένη ανάπτυξη, και ειδικά η περιοχή Charente, η οποία είναι γνωστή για την παραγωγή κονιάκ, και όπου ο όγκος παραγωγής αναμένεται να μειωθεί κατά 35%.
Αθροιστικά οι αμπελουργοί στην Βουργουνδία και την περιφέρεια Beaujolais αναμένεται να παράξουν 2,12 εκατ. εκατόλιτρα οίνου (-25% σε σχέση με πέρυσι), με τους πρώτους να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα εξαιτίας του περονόσπορου στην περιοχή Cote d’ or, και τους δεύτερους να ταλανίζονται από τις ασθένειες και το χαλάζι, ενώ στην κοιλάδα του Λίγηρα ο όγκος παραγωγής αναμένεται να μειωθεί κατά 30%, ήτοι στα 2,1 εκατ. εκατόλιτρα.
Στο Μπορντό, όπου περίπου 8 χιλιάδες εκτάρια αμπελιών θα εκριζωθούν φέτος με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η μούχλα και το χαλάζι αναμένεται να φέρουν τον όγκο παραγωγής στο χαμηλότερο του σημείο από το 2017, με μια μείωση της τάξεως του 10% στα 3,89 εκατ. εκατόλιτρα.
Παρόμοιο είναι το κλίμα και στην επαρχεία της Καμπανίας, όπου η παραγωγή του Π.Ο.Π. οίνου της περιοχής θα είναι φέτος μειωμένη κατά 19%, στα 2,34 εκατ. εκατόλιτρα., με την παγωνιά της άνοιξης, τον περονόσπορο και το χαλάζι να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους αμπελώνες. Ακόμα και η μεγαλύτερη οινοπαραγωγός περιοχή της Γαλλίας, Languedoc-Roussillon, που σε μεγάλο βαθμό πουλάει χύμα κρασιά, αναμένεται να παρατηρήσει μείωση του όγκου του παρασκευαζόμενου οίνου της κατά 4%, στα 10,6 εκατ. εκατόλιτρα.
Στα νοτιοανατολικά της χώρας ο όγκος παραγωγής αναμένεται να βρεθεί στα 4,42 εκατ. εκατόλιτρα (-12%), ενώ ο όγκος οίνου της Αλσατίας εκτιμάται ότι θα πέσει κατά 13% στα 914 χιλ. εκατόλιτρα. Αξιοσημείωτο ήταν το πλήγμα και στις μικρότερες παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής, αφού στην Ζυρά αναμένεται μια εκκωφαντική πτώση της τάξεως του 71%, στα μόλις 35 χιλ. εκατόλιτρα.
Με πληροφορίες από Decanter