Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

H νέα εποχή του Μοσχοφίλερου, οι «Μantinians» και η αναθεώρηση του φακέλου ΠΟΠ

Τη νέα εποχή του Μοσχοφίλερου, η οποία έχει αποκτήσει πολλές και διαφορετικές εκφράσεις, χαρακτήρα που εκφράζεται από τα αρκετά διαφορετικά αμπελοτόπια της Μαντινείας, περιοχής προέλευσης της ΠΟΠ ποικιλίας αλλά και από το κάθε οινοποιείο ξεχωριστά, έρχεται να αναδείξει η σύσταση της νεότευκτης Ένωσης Οινοποιών Μαντινείας «The Mantinians».

Στο εγχείρημα συμμετέχουν 13 οινοποιεία από την περιοχή της Μαντινείας, τα οποία ενώνουν τις δυνάμεις τους υπό μία κοινή ομπρέλα προκειμένου να επανασυστήσουν την δυναμική αυτή ποικιλία τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές οινόφιλο κοινό.

Ποιοι συμμετέχουν στους «Mantinians»

Στην Ένωση των Οινοποιών της Μαντινείας εντάσσονται μικρά αλλά και μεγαλύτερα οινοποιεία. Επιδίωξη είναι να προβληθεί το γεγονός ότι το Μοσχοφίλερο ως ΠΟΠ ποικιλία της περιοχής έχει λάβει μία ποιοτική κατεύθυνση, ανατρέποντας δεδομένα του παρελθόντος που σκίαζαν τη λάμψη και τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του. Ειδικότερα, συμμετέχουν 13 οινοποιεία. Πρόκειται για το Κτήμα Τσέλεπου, Fteri Vinum, Vervenioti Winery, Julia & Romeo, Κτήμα Σπυρόπουλος, Κτήμα Καλογερόπουλος, Κτήμα Μορόπουλου, Οινοποιία Μπουτάρη, Bosinakis Winery, Τρουπής Winery, το νέο οινοποιείο του Λεωνίδα Νασιάκου με την ονομασία Novus Winery, το Κτήμα Παναγόπουλου και Αμπελοτεμάχιο 211 της Βασιλικής Κουμαρέλα.

Η συνάντηση με τους οινοχόους

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η πρώτη κοινή εμφάνιση των οινοποιών που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή με παρουσίαση των κρασιών τους στην Ένωση Ελλήνων Οινοχόων. Στο πλαίσιο της συνάντησης αναδείχθηκαν η στόχευση των «Mantinians», που είναι να ενωθούν τα οινοποιία που αξιοποιούν και εμφιαλώνουν το Μοσχοφίλερο μεταξύ τους, και να παρουσιάσουν την ποικιλία, τις δυνατότητες και τις διαφορετικές εκφράσεις της. Στην εν λόγω παρουσίαση συμμετείχαν αποκλειστικά μονοποικιλιακά κρασιά από Μοσχοφίλερο. «Επιδίωξή μας είναι να ενισχύσουμε την εικόνα του Μοσχοφίλερου και να δείξουμε ότι έχει αλλάξει ρότα και ότι επανέρχεται δυναμικά και εκφραστικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα υφίστανται αφρώδη από Μοσχοφίλερο που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο σαμπάνιας, με τη μέθοδο της δεξαμενής, λευκά με παλαίωση σε βαρέλι, ροζέ, ερυθρωπά», επισημαίνει από πλευράς του Κτήματος Τσέλεπου η Ανδριανή Τσέλεπου.

Κατά την ίδια εκδήλωση με την Ένωση Ελλήνων Οινοχόων πραγματοποιήθηκε γνωριμία των οινοχόων με επισκέψεις στα βασικά terroir της Μαντινείας. Η αρχή έγινε από το αμπελοτεμάχιο «Ρίζες» του Κτήματος Τσέλεπου. Ακολούθησε η επίσκεψη στα αμπελοτεμάχια «Αγιωργίτικα», «Ζευγολατιό», «Φτέρη», «Αρχαία Μαντινεία» και «Καμπάς». Οι εκπρόσωποι των οινοποιείων αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στα αμπελουργικά ζητήματα που απασχολούν τη Μαντινεία καθώς και στα διαφορετικά αμπελοτόπια και τα χαρακτηριστικά τους, ενώ ακολούθησε γευστική δοκιμή και από τα 13 οινοποιεία, στην Τρίπολη, στο wine bar restaurant Copola με κρασιά από Μοσχοφίλερο ΠΟΠ Μαντινεία. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε γεύμα με wine pairing και αρκαδικά πιάτα, με τη συμμετοχή του κάθε οινοποιείου στο wine restaurant, Villa Incognito, με οινοχόο την Υακίνθη Τυροβολά.

Για τις ανάγκες της εκδήλωσης συστήθηκε τριμελές συμβούλιο, αποτελούμενο από την Κατερίνα Μποσινάκη, τον Λεωνίδα Νασιάκο και τον Άρη Τσέλεπο. Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί ποιο θα είναι το διοικητικό συμβούλιο για τον νεοσύστατο φορέα κάτι που αναμένεται να συμβεί έως το προσεχές καλοκαίρι όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η σύσταση και υπογραφή του καταστατικού της Ένωσης.

Στο κάδρο η επανεξέταση του φακέλου

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να αποκτήσει η Ένωση και νομική υπόσταση για την ανασύσταση του φακέλου για την ΠΟΠ Μαντινεία, και να υλοποιηθεί δράσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό για την ανάδειξη της ποικιλίας. Σε ό,τι αφορά το φάκελο πρόκειται να ξεκινήσουν συζητήσεις για αναθεώρηση του φακέλου κατά το προσεχές διάστημα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η ιστορία δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Είναι μια πορεία που χτίζεται με τον χρόνο, τις επιλογές και τη συνέπεια. Δεν επαναλαμβάνεται, αλλά εξελίσσεται....

REPORTS

Η αυστραλιανή οινοποιία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες δοκιμασίες της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς η υπερπαραγωγή, η υποχώρηση της κατανάλωσης και οι χρόνιες...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...