Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε τον Οκτώβριο στη Ντιζόν κατά τη διάρκεια της 22ης Γενικής Συνέλευσης του OIV από τον John Barker, Γενικό Διευθυντή του OIV, και τον Kent Nnadozie, Γραμματέα της συνθήκης FAO. Αυτή η συνεργασία επισημοποιεί ένα έτος παραγωγικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο οργανισμών.
Η συμφωνία επικεντρώνεται σε βασικούς τομείς που αφορούν την απώλεια βιοποικιλότητας και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον αμπελοοινικό τομέα. Οι πρωταρχικοί στόχοι περιλαμβάνουν την προστασία των γενετικών πόρων της αμπέλου από απειλές που σχετίζονται με το κλίμα, την προώθηση της επιστημονικής και τεχνικής γνώσης για την ανάπτυξη βιώσιμων πολιτικών αμπελοκαλλιέργειας και τον εντοπισμό βέλτιστων πρακτικών και τεχνικών κατευθυντήριων γραμμών που ισχύουν για τη βιομηχανία.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων, τα θεσμικά όργανα θα συνεργαστούν σε διάφορες κοινές πρωτοβουλίες. Αυτά περιλαμβάνουν την ενίσχυση των επιστημονικών ανταλλαγών και τη μόχλευση τεχνικών εργαλείων όπως το Παγκόσμιο Σύστημα Πληροφοριών του ITPGRFA και τα Ψηφιακά Αναγνωριστικά Αντικειμένων, σε συνδυασμό με τις βάσεις δεδομένων του OIV για τις ποικιλίες σταφυλιών, τους αμπελογραφικούς περιγραφείς και τις αμπελογραφικές συλλογές. Και οι δύο οργανισμοί θα συζητήσουν επίσης στρατηγικές και συστάσεις για τη διατήρηση της γενετικής ποικιλότητας αμπέλου. Επιπλέον, σχεδιάζουν να ενισχύσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω επιστημονικών και τεχνικών σεμιναρίων.
Εν συνεχεία, ο John Barker τόνισε τον ενθουσιασμό του OIV για αυτή τη συνεργασία, τονίζοντας τη σημασία της για την αντιμετώπιση των τρεχουσών προκλήσεων του κλάδου. Ενώ, την ίδια στιγμή ο Kent Nnadozie σημείωσε ότι η συμφωνία αντιμετωπίζει ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι ασθένειες, τα παράσιτα και η απώλεια βιοποικιλότητας.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Nnadozie, η συνεργασία με τον OIV δημιουργεί ευκαιρίες για καινοτομία και προστασία της γενετικής ποικιλότητας αμπέλου.
Τέλος, η συμφωνία θεωρείται ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας του παγκόσμιου αμπελοοινικού τομέα, διασφαλίζοντας τη διατήρηση της γενετικής ποικιλότητας των αμπέλων για τις μελλοντικές γενιές.