Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Eνώνουν τις δυνάμεις τους ΟΙV και FAO για προστασία βιοποικιλότητας αμπέλου

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) και η Διεθνής Συνθήκη για τους Φυτογενετικούς Πόρους για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (ITPGRFA) και ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της συνεργασίας για τη διατήρηση και την αειφόρο χρήση του φυτικούς γενετικούς πόρους, με έμφαση στη βιοποικιλότητα του αμπέλου.

Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε τον Οκτώβριο στη Ντιζόν κατά τη διάρκεια της 22ης Γενικής Συνέλευσης του OIV από τον John Barker, Γενικό Διευθυντή του OIV, και τον Kent Nnadozie, Γραμματέα της συνθήκης FAO. Αυτή η συνεργασία επισημοποιεί ένα έτος παραγωγικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο οργανισμών.

Η συμφωνία επικεντρώνεται σε βασικούς τομείς που αφορούν την απώλεια βιοποικιλότητας και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον αμπελοοινικό τομέα. Οι πρωταρχικοί στόχοι περιλαμβάνουν την προστασία των γενετικών πόρων της αμπέλου από απειλές που σχετίζονται με το κλίμα, την προώθηση της επιστημονικής και τεχνικής γνώσης για την ανάπτυξη βιώσιμων πολιτικών αμπελοκαλλιέργειας και τον εντοπισμό βέλτιστων πρακτικών και τεχνικών κατευθυντήριων γραμμών που ισχύουν για τη βιομηχανία.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, τα θεσμικά όργανα θα συνεργαστούν σε διάφορες κοινές πρωτοβουλίες. Αυτά περιλαμβάνουν την ενίσχυση των επιστημονικών ανταλλαγών και τη μόχλευση τεχνικών εργαλείων όπως το Παγκόσμιο Σύστημα Πληροφοριών του ITPGRFA και τα Ψηφιακά Αναγνωριστικά Αντικειμένων, σε συνδυασμό με τις βάσεις δεδομένων του OIV για τις ποικιλίες σταφυλιών, τους αμπελογραφικούς περιγραφείς και τις αμπελογραφικές συλλογές. Και οι δύο οργανισμοί θα συζητήσουν επίσης στρατηγικές και συστάσεις για τη διατήρηση της γενετικής ποικιλότητας αμπέλου. Επιπλέον, σχεδιάζουν να ενισχύσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω επιστημονικών και τεχνικών σεμιναρίων.

Εν συνεχεία, ο John Barker τόνισε τον ενθουσιασμό του OIV για αυτή τη συνεργασία, τονίζοντας τη σημασία της για την αντιμετώπιση των τρεχουσών προκλήσεων του κλάδου. Ενώ, την ίδια στιγμή ο Kent Nnadozie σημείωσε ότι η συμφωνία αντιμετωπίζει ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι ασθένειες, τα παράσιτα και η απώλεια βιοποικιλότητας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Nnadozie, η συνεργασία με τον OIV δημιουργεί ευκαιρίες για καινοτομία και προστασία της γενετικής ποικιλότητας αμπέλου.

Τέλος, η συμφωνία θεωρείται ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας του παγκόσμιου αμπελοοινικού τομέα, διασφαλίζοντας τη διατήρηση της γενετικής ποικιλότητας των αμπέλων για τις μελλοντικές γενιές.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τη συγκρατημένη ικανοποίηση τους εκφράζουν, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, κύκλοι των αμπελουργικών οργανώσεων και των συνεταιριστικών σχημάτων της χώρας για την σχεδιαζόμενη ένταξη των...

REPORTS

Κάθε γουλιά του Doux Basil Smash Cocktail είναι ένας ύμνος στις αισθήσεις. Ένα cocktail που δεν φτιάχτηκε απλώς για να δροσίζει - φτιάχτηκε για...

REPORTS

Άνοιγμα σε νέες αγορές πέραν των ΗΠΑ για κρασί και αγροτικά ήταν η σύσταση του Επιτρόπου Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν, στη διάρκεια ακρόασης του ενώπιον...

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία κρασιού υφίσταται σημαντική μεταμόρφωση με την ταχεία ανάπτυξη του τμήματος των μη αλκοολούχων και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (NOLO) κρασιών, σύμφωνα...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 12η συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ “Οινοξένεια”, ένας αγαπημένος και εδραιωμένος θεσμός για την περιοχή της Αιγιάλειας και της ευρύτερης περιοχής έως τα Καλάβρυτα,...

REPORTS

Η γαλλική παραγωγή κρασιού μειώθηκε το 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1950, ενώ η κατανάλωση κρασιού στην κορυφαία οινοπαραγωγό χώρα έφτασε...

REPORTS

Η Κυδωνίτσα του Κτήματος Νικολάου παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στον ιδιόκτητο βιολογικό αµπελώνα των 140 στρεµµάτων του νεμεάτικου οινοποιείου µε τον αέρα που...

REPORTS

Διπλή διάκριση απέσπασαν τα κρασιά της Οινοποιίας Ψαρούλη στον 14ο διεθνή διαγωνισμό Balcan International Wine Competition, με την εταιρεία να συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις...