Από αυτό το ανοικτό παράθυρο της σκέψης και των εισηγήσεων από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς αλλά και εκπροσώπους διατροφικών φορέων, «πέρασε» το υπέροχο άρωμα του σαμιώτικου μοσχάτου κρασιού το οποίο πλαισίωσε μοναδικά τις στιγμές ανατροφοδοτικών συζητήσεων μεταξύ των ομιλητών και των πολυάριθμων συμμετεχόντων.
Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Συνεταιρισμός της Σάμου που αναδεικνύει την πολιτιστική διάσταση της αμπελοκαλλιέργειας του μοσχάτου και της παρακαταθήκης που αφήνει ο σαμιακός αμπελώνας με τις πεζούλες ξερολιθιάς στην πολιτισμική ταυτότητα της χώρας μας, δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια σημαίνουσα εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο συνεδριακό αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η ανάδειξη της διατροφικής κληρονομιάς της Ελλάδας αποτελεί έναν από τους υψηλής προτεραιότητας στόχους, συνδεδεμένους με την εφαρμογή στη χώρα μας της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Άμεσα συνδεδεμένη με αυτήν είναι και η ανάδειξη του ελληνικού αγροτικού τοπίου ως πολιτισμικού αγαθού, που έχει διαμορφωθεί κυρίως από την καλλιέργεια της αμπέλου σε ξερολιθιές οι οποίες αποτελούν προσίδιο χαρακτηριστικό του ελληνικού αγροτικού τοπίου, αλλά και του ελαιοδέντρου, όπως και του σιταριού. Αγροτικών προϊόντων με μια μακραίωνη παραγωγική ταυτότητα βαθιά ριζωμένη στο χρόνο και τις πατρογονικές μνήμες του λαού μας.
Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες, αλλά και στα άξια στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που άνοιξαν αυτό το «παράθυρο» στο μέλλον!