Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Διατροφική πολιτιστική κληρονομιά με άρωμα σαμιώτικου μοσχάτου

Μια ημερίδα αφιερωμένη σε όσους διαφυλάσσουν τη διατροφική πολιτιστική μας κληρονομιά συνδιοργάνωσαν η «Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» του Υπουργείου Πολιτισμού και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο εύστοχων δράσεων με τίτλο “Διατροφική Πολιτιστική Κληρονομιά, ένα ανοιχτό παράθυρο στο μέλλον”.

Από αυτό το ανοικτό παράθυρο της σκέψης και των εισηγήσεων από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς αλλά και εκπροσώπους διατροφικών φορέων, «πέρασε» το υπέροχο άρωμα του σαμιώτικου μοσχάτου κρασιού το οποίο πλαισίωσε μοναδικά τις στιγμές ανατροφοδοτικών συζητήσεων μεταξύ των ομιλητών και των πολυάριθμων συμμετεχόντων.

Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Συνεταιρισμός της Σάμου που αναδεικνύει την πολιτιστική διάσταση της αμπελοκαλλιέργειας του μοσχάτου και της παρακαταθήκης που αφήνει ο σαμιακός αμπελώνας με τις πεζούλες ξερολιθιάς στην πολιτισμική ταυτότητα της χώρας μας, δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια σημαίνουσα εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο συνεδριακό αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ανάδειξη της διατροφικής κληρονομιάς της Ελλάδας αποτελεί έναν από τους υψηλής προτεραιότητας στόχους, συνδεδεμένους με την εφαρμογή στη χώρα μας της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Άμεσα συνδεδεμένη με αυτήν είναι και η ανάδειξη του ελληνικού αγροτικού τοπίου ως πολιτισμικού αγαθού, που έχει διαμορφωθεί κυρίως από την καλλιέργεια της αμπέλου σε ξερολιθιές οι οποίες αποτελούν προσίδιο χαρακτηριστικό του ελληνικού αγροτικού τοπίου, αλλά και του ελαιοδέντρου, όπως και του σιταριού. Αγροτικών προϊόντων με μια μακραίωνη παραγωγική ταυτότητα βαθιά ριζωμένη στο χρόνο και τις πατρογονικές μνήμες του λαού μας.

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες, αλλά και στα άξια στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που άνοιξαν αυτό το «παράθυρο» στο μέλλον!

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η αυστραλιανή οινοποιία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες δοκιμασίες της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς η υπερπαραγωγή, η υποχώρηση της κατανάλωσης και οι χρόνιες...

REPORTS

Η Σικελία επιστρέφει δυναμικά στον οινικό χάρτη, κουβαλώντας μαζί της όχι μόνο αριθμούς, αλλά και μια ανανεωμένη αυτοπεποίθηση. Η φετινή παραγωγή κρασιού άγγιξε τα...

REPORTS

Το 2025 καταγράφεται ως μια από τις πιο αντιφατικές χρονιές στη σύγχρονη ιστορία του αργεντίνικου κρασιού. Από τη μία πλευρά, η κατανάλωση υποχωρεί αισθητά,...

REPORTS

Η γαλλική κυβέρνηση δημοσίευσε στις 16 Δεκεμβρίου το διάταγμα υπ’ αριθμ. 2025-1221 στην Επίσημη Εφημερίδα, εισάγοντας σημαντικές τροποποιήσεις στο καθεστώς των μεμονωμένων συμπληρωματικών ποσοτήτων...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ασθένεια του ξύλου που συχνά παρερµηνεύεται ως προσβολή από ίσκα αποτελεί η ευτυπίωση, η οποία προκαλείται από τη δράση του ασκοµύκητα Eutypa lata.