Την ευκαιρία έδωσε η 4η διοργάνωση «Thessaloniki Wine Selfie», στην αποθήκη Γ’ στο λιμάνι της πόλης, όπου παρουσιάστηκαν 250 ετικέτες κρασιού -ορισμένες, μάλιστα, για πρώτη φορά κατ’ αποκλειστικότητα- από ελληνικά καταξιωμένα οινοποιεία, boutique wineries και δίκτυα διανομής, τόσο με ελληνικά, όσο και εισαγόμενα κρασιά.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 41 του Winetrails
«Η διαφορά με όλες τις υπόλοιπες εκθέσεις για το κρασί έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο Thessaloniki Wine Selfie, όλες οι ετικέτες οι οποίες συμμετέχουν είναι τοποθετημένες ανά χρώμα, ποικιλία και στυλ, κάτι που σημαίνει πως οποιοσδήποτε έρχεται εδώ, παίρνει το ποτήρι του κι αφού ενημερωθεί για όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρει για το κρασί, από έναν πίνακα ακριβώς από πάνω από τη φιάλη, που έχει στοιχεία όπως για την ποικιλία, την περιοχή, τον τρόπο καλλιέργειας, μέχρι και την τιμή λιανικής του, μπορεί στη συνέχεια να το γευτεί και να διαπιστώσει αν του ταιριάζει ή όχι», εξήγησε στην Agrenda ο Στέφανος Κόγιας, από το Wine Style, που διοργανώνει το Thessaloniki Wine Selfie.
Τον συναντήσαμε να περιδιαβαίνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο και να συνομιλεί διαρκώς με το πλήθος των επισκεπτών της έκθεσης, η οποία, όπως μας είπε, απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται να έχουν μια επικοινωνία με τον κόσμο του κρασιού, είτε πρόκειται για experts του οίνου, είτε για επαγγελματίες με δραστηριότητα στο χώρο της εστίασης, είτε ακόμη και για απλούς φίλους του κρασιού, οι οποίοι αρέσκονται να το απολαμβάνουν ή θέλουν να το γνωρίσουν. «Μπορεί κάποιος να έρθει να δοκιμάσει 15 Ασύρτικα στη σειρά και να συγκρίνει μεταξύ τους, ή να συγκρίνει διαφορετικές ποικιλίες», ανέφερε και μας πληροφόρησε πως ως προς τη χρωματική σύνθεση των συμμετοχών, το 43% των ετικετών ήταν λευκά κρασιά, το 30% ροζέ και το υπόλοιπο είχε να κάνει με ερυθρούς οίνους, όλα εσοδείας 2023 και πίσω.
Αναφορικά με τη φετινή χρονιά, ο κ. Κόγιας τη χαρακτήρισε από άποψη αμπελουργική ως μια από τις πιο δύσκολες τουλάχιστον για το βόρειο ημισφαίριο, ενώ ειδικά για την Ελλάδα σημείωσε πως σε κάποιες ζώνες ήταν υπερβολικά δύσκολο. «Ο χρόνος ωρίμανσης των σταφυλιών ήταν πολύ σύντομος, λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών που επικράτησαν, το οποίο σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε αδυναμίες όσον αφορά στη συμπύκνωση των κρασιών. Θα πρέπει να δοκιμάσουμε τα κρασιά που θα παραχθούν για να κρίνουμε εάν τελικώς η υγιεινή των σταφυλιών ανταποκρίνεται σε πολύ ωραία κρασιά, μέτρια ή οτιδήποτε άλλο. Προς το παρόν, είναι νωρίς να βγουν αξιόπιστα συμπεράσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.