Μια πρωιμότητα μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων καταγράφει η φετινή χρονιά για τους αμπελουργούς, με την τρίτη πτήση της ευδεμίδας να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις πρώιμες περιοχές των νομών Ηρακλείου – Λασιθίου. Η δραστηριότητα από τη 2 η πτήση του εντόμου (συλλήψεις, ωοτοκίες) έχει σχεδόν μηδενιστεί σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές του νησιού.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η τρίτη πτήση διαρκεί περίπου 4-5 εβδομάδες. Όπως και στην 2 η πτήση η πληθυσμιακή πυκνότητα (συλλήψεις, ωοτοκίες) ακολουθεί μια καμπύλη γραμμή : ξεκινά από χαμηλά, φτάνει σε ένα μέγιστο για να μηδενιστεί σταδιακά.
Τα σταφύλια συνήθως δέχονται μικρότερη πίεση προσβολής σε σχέση με την 2η πτήση επειδή οι πληθυσμοί του εντόμου έχουν μειωθεί λόγω της αντιμετώπισης που έχει προηγηθεί. Οι προσβολές της γενιάς αυτής όμως είναι πιο επιζήμιες καθώς συνδέονται με σήψεις σταφυλιών.
Για τελικό ποιοτικό προϊόν η ανοχή προσβολής των σταφυλιών πρέπει να είναι πολύ μικρή έως μηδενική. Η αντιμετώπιση συνιστάται να ξεκινήσει στις παρακάτω ενδεικτικές ημερομηνίες:
Οι ψεκασμοί είναι σημαντικό να καλύπτουν πλήρως της επιφάνεια των σταφυλιών καθώς και να διενεργούνται από το σούρουπο και μετά.
Επιμελημένη κάλυψη αμπελώνων για το ωίδιο
Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών (θερμοκρασία, υγρασία, μελτέμια) ευνοούν τον μύκητα του ωιδίου Erysiphe necator. Οι ράγες είναι ευαίσθητες μέχρι το γυάλισμα, ενώ οι άξονες και οι μίσχοι των σταφυλιών όπως και η νέα βλάστηση, σε όλη την καλλιεργητική περίοδο.
Τα αμπέλια πρέπει να είναι καλυμμένα την περίοδο αυτή (συνεχόμενη κάλυψη με μεσοδιάστημα εφαρμογών ανάλογα με το σκεύασμα και με εναλλαγή σκευασμάτων για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας).
Σε έξαρση η Μύγα της Μεσογείου αυτή την περίοδο
Η Μύγα της Μεσογείου είναι είδος πολυφάγο και ζημιώνει κυρίως χονδρόραγα επιτραπέζια σταφύλια. Οι ζημιές είναι περιστασιακές, διάσπαρτες ενώ η ένταση και οι θέσεις των προσβολών μπορεί να διαφέρουν από έτος σε έτος.
Την περίοδο αυτή καταγράφονται υψηλοί πληθυσμοί στο δίκτυο παγίδευσης των εσπεριδοειδών (κύριοι ξενιστές) και σοβαρές προσβολές σε φρούτα – ξενιστές που ωριμάζουν πριν από τα σταφύλια (βερίκοκα, ροδάκινα κλπ).
Οι ειδικοί προτείνουν τα επιτραπέζια σταφύλια που βρίσκονται σε περιοχές με ιστορικό ζημιών να ελέγχονται τακτικά για εμφάνιση προσβολών. Οι αμπελουργοί μπορούν να προστατεύσουν τα σταφύλια:
- με τοποθέτηση από νωρίς παγίδων μαζικής προσέλκυσης και θανάτωσης,
- σε ψεκασμούς για την ευδεμίδα που γίνονται κοντά στην ωρίμανση να χρησιμοποιούν σκευάσματα με έγκριση και για τη μύγα.
Διαφοροποίηση πληθυσμών στα τζιτζακάκια
Οι πληθυσμοί των εντόμων διαφοροποιούνται σημαντικά μεταξύ των αμπελιών. Σε πολλά αμπέλια έχουν εμφανιστεί οι μορφές που στοχεύει η αντιμετώπιση (άπτερες νύμφες στην κάτω πλευρά του φύλλου) και συνιστάται επιτήρηση.
Συστήνεται να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι. Ειδικότερα, να ελέγχονται 100 τυχαία φύλλα στην κάτω πλευρά τους (1-2 φύλλα ανά πρέμνο), από το μέσο του βλαστού έως δυο φύλλα πριν την κορυφή του. Ως όριο επέμβασης μετά από έλεγχο καθορίζεται αυτό των 50 – 100 άπτερων ατόμων στα 100 φύλλα.
Δείτε αναλυτικά τη Γεωργική Προειδοποίηση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου εδώ.