Σε ένα πείραμα στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον, «ηλεκτρονική γλώσσα» εντόπισε σημάδια μικροοργανισμών στο λευκό κρασί μέσα σε μια εβδομάδα μετά τη μόλυνση – τέσσερις εβδομάδες πριν ένα ανθρώπινο πάνελ παρατηρήσει την αλλαγή στο άρωμα. Αυτό συνέβη επίσης πριν αυτά τα μικρόβια μπορούσαν να αναπτυχθούν από το κρασί σε ένα πιάτο petri*. Οι οινοπαραγωγοί βασίζονται παραδοσιακά σε αυτές τις δύο μεθόδους, τη μυρωδιά του κρασιού και τη δοκιμή του πιάτου petri, για τον εντοπισμό πιθανών «ελαττωμάτων» ή αλλοίωσης του κρασιού.
Τα ευρήματα, που περιγράφονται λεπτομερώς στην επιστημονική έκδοση Journal of Food Science, υποδεικνύουν ότι η δοκιμή ηλεκτρονικής γλώσσας θα μπορούσε να ενισχύσει αυτές τις μεθόδους και να επιτρέψει στους οινοποιούς να πιάσουν και να μετριάσουν τα προβλήματα νωρίτερα, δήλωσε η Carolyn Ross, καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων στο WSU και η συγγραφέας της μελέτης.
«Εάν τρέξατε ένα δείγμα χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική γλώσσα, θα μπορούσαμε να μάθουμε μετά από μια εβδομάδα εάν υπάρχει μόλυνση ή πρόβλημα κρασιού, αντί να περιμένουμε έως και τέσσερις εβδομάδες να κάνουμε μόνο αισθητηριακές δοκιμές. Είναι πραγματικά χρήσιμο για την κατανόηση της ποιότητας του κρασιού.» είπε η επικεφαλής της μελέτης.
Όταν βυθιστεί σε ένα υγρό, οι αισθητήρες του e-tongue μπορούν να το «γευτούν» αναλύοντας την παρουσία ορισμένων ενώσεων. Στο WSU, η ομάδα της Ross ανέπτυξε και προγραμμάτισε το όργανο για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της λήψης ενός τύπου «δαχτυλικού αποτυπώματος» κρασιού, συλλέγοντας μια ποικιλία πληροφοριών που μπορεί να ενδιαφέρουν τους οινοποιούς.
«Δίνει καλές πληροφορίες για την ολιστική ποιότητα των κρασιών», είπε καθηγήτρια αν και σημείωσε ότι αυτός ο τύπος ανάλυσης χρησιμοποιείται καλύτερα για να συμπληρώσει, όχι να αντικαταστήσει, άλλες μεθόδους αξιολόγησης της ποιότητας του κρασιού.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές πρόσθεσαν σκόπιμα τέσσερα μικρόβια σε διαφορετικά μπουκάλια Reisling. Αυτά τα μικρόβια είναι γνωστό ότι μολύνουν το λευκό κρασί, προκαλώντας αλλοίωση και δυσάρεστες οσμές, συμπεριλαμβανομένων των οσμών αφαίρεσης βερνικιού νυχιών, γερανιού και μυρωδιών «ποντικιού». Εκπαίδευσαν μια ομάδα 13 εθελοντών να αναγνωρίζουν μια σειρά από ιδιότητες κρασιού από τα αρώματά τους, θετικά και αρνητικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών των οσμών.
Στη συνέχεια, η εκπαιδευμένη ομάδα αξιολόγησε το άρωμα του μη μολυσμένου κρασιού ως μάρτυρα και δείγματα του μολυσμένου κρασιού που είχαν αποθηκευτεί για επτά ημέρες έως 42 ημέρες. Η «ηλεκτρονική γλώσσα» τέθηκε στην ίδια εργασία και εντόπισε τη μόλυνση όλων των τύπων μετά τις πρώτες επτά ημέρες αποθήκευσης. Το ανθρώπινο αισθητήριο πάνελ άρχισε να ανιχνεύει μόλυνση σε ορισμένα από τα δείγματα μόνο μετά από 35 ημέρες αποθήκευσης, 28 ολόκληρες ημέρες μετά την ηλεκτρονική γλώσσα.
Να σημειωθεί ότι η ερευνητική ομάδα της Ross έχει δοκιμάσει την ηλεκτρονική γλώσσα σε κόκκινο κρασί σε μια προηγούμενη μελέτη και συνεχίζει να αναπτύσσει το όργανο που στεγάζεται στο Κέντρο Αισθητηρίων Επιστημών του WSU, δημιουργώντας μια βιβλιοθήκη για να βοηθήσει στην ενημέρωση των δυνατοτήτων «γευστικής» του. Αυτή η μελέτη έλαβε υποστήριξη από το Ταμείο Έρευνας Οίνου και Σταφυλιού της Ουάσιγκτον και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
*Γνωστό ως πλάκα Petri ή πιάτο κυτταροκαλλιέργειας. Είναι ένα ρηχό διαφανές πιάτο με καπάκι που χρησιμοποιούν οι βιολόγοι για να συγκρατούν το μέσο ανάπτυξης στο οποίο μπορούν να καλλιεργηθούν κύτταρα, αρχικά, κύτταρα βακτηρίων, μυκήτων και μικρών βρύων.