Τον Ιανουάριο του 2024, μάλιστα, προγραμματίζουν να βγάλουν στην αγορά δύο νέα μονοποικιλιακά κρασιά, ένα merlot και ένα sauvignon blank και έπονται και κάποια νέα ΠΓΕ, ενώ παράλληλα δρομολογούν και τις ενέργειες ώστε να μπορούν να παράξουν και ΠΟΠ Νάουσα.
Στέλεχος επιχειρήσεων στη Γερμανία, όπου ζούσε επί σειρά ετών, ο Τάσος Καραγκιοζίδης αποφάσισε, το 2019, να «ακούσει την καρδιά του» και να επιστρέψει στο χωριό του, ώστε να κάνει πράξη και το όραμα του πατέρα του για την αμπελουργία, τον οποίο, είχε μόλις «χάσει».
Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτό. Ταυτόχρονα, στο οικογενειακό αμπελοτόπι με το ξινόμαυρο, το αγιωργίτικο και το syrah «είδε» ότι άνοιγε μπροστά του και μια υποσχόμενη επαγγελματική προοπτική, χωρίς να χρειάζεται να συνεχίσει να είναι μετανάστης.
Η θεαματική πορεία, που ακολουθεί, τα τελευταία χρόνια, ο ελληνικός οίνος, τον οποίο, άλλωστε, προώθησε και ο ίδιος στη γερμανική αγορά, τον έκανε να σκεφτεί να παράξει δικό του κρασί, με δικές του ετικέτες.
Για το όνομα, που θα έπαιρνε το προσωπικό αυτό «στοίχημα», δεν είχε καμία αμφιβολία. Κυριάκος Καραγκιοζίδης, ο εμπνευστής. Κτήμα, το όραμα. Κρασί, το προϊόν. Και όλα αυτά να «δένονται», με τις χορδές του Κεμεντζέ και τις οικογενειακές ρίζες στον Πόντο. Το «πεπρωμένο φυγείν αδύνατο», με την παρουσία του γράμματος «Κ» να είναι παντού κι έτσι «γεννήθηκε», σχεδόν Καρμικά το «Κτήμα Κάππα», υπό την «ομπρέλα» του οποίου δημιουργήθηκε και ένα σύγχρονο επισκέψιμο οινοποιείο.
«Η συνολική ετήσια παραγωγή κυμαίνεται γύρω στις 60.000 φιάλες και κατατάσσονται σε φρέσκα κρασιά δεξαμενής, με stelvin καπάκι και σε premium κρασιά, τα οποία περνάνε από παλαίωση και ζυμώνουν είτε σε βαρέλι, είτε σε πιθάρι», τονίζει στο Winetrials, ο δημιουργός και ιδιοκτήτης της οινοποιητικής επιχείρησης.
Από τον τρύγο του 2023, όμως, η παραγωγή θα περιοριστεί στις 50.000 – 55.000 φιάλες και αυτό διότι οι βροχές του περασμένου Μάη και του Ιούνη και αργότερα οι καύσωνες του καλοκαιριού, προκάλεσαν κάποια προβλήματα, ενώ ζημίες προκλήθηκαν και από τα αγριογούρουνα.
Ποσοστιαία η απώλεια παραγωγής υπολογίζεται ευτυχώς στο 20% και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Καραγκιοζίδης «με μεγάλη επιμονή και υπομονή, ήμασταν πάνω από το αμπέλι. Σε κενό βροχών, 3-4 ωρών, μπαίναμε και κάναμε επεμβάσεις».
Στον αμπελώνα του κτήματος, που εκτείνεται γύρω στα 30 στρέμματα, καλλιεργούνται περί τα 23 στρέμματα με ξινόμαυρο στο Γιαννακοχώρι και άλλα 7 – 7,5 στρέμματα, πίσω από το οινοποιείο στο Αγγελοχώρι, με syrah, merlot και αγιωργίτικο.
Η πρώτη ύλη, ωστόσο, δεν επαρκεί και το οινοποιείο συνεργάζεται και με δύο επιλεγμένους αμπελουργούς. «Παίρνουμε ασύρτικο, sauvignon blanc και μαλβάζια από τη Γουμένισσα και καμιά φορά και ξινόμαυρο, ενώ αντίστοιχα από το συνεργάτη μας στο Δαμιανό προμηθευόμαστε ροδίτη, cabernet και ξινόμαυρο», τονίζει ο οινοποιός.
Ως προς τις ετικέτες υπάρχει η σειρά Αγγέλοινος με το stelvin καπάκι, η οποία αποτελείται από τρεις ετικέτες, ένα λευκό ποικιλιακό ασύρτικο με sauvignon blanc, ένα ροζέ από ξινόμαυρο και ένα κόκκινο χαρμάνι από ξινόμαυρο, merlot και syrah.
«Από τον τρύγο του 2023 το λευκό μας για πρώτη φορά θα βγει ως ΠΓΕ και θα είναι ένας ορεινός ροδίτης, με ξινόμαυρο blanc de noir, κάτι που δεν υπάρχει στην περιοχή», αναφέρει ο συνομιλητής μας, τονίζοντας ότι και το ροζέ της σειράς θα κυκλοφορήσει ως ΠΓΕ, μονοποικιλιακό ξινόμαυρο, από ένα αμπέλι στο Γιαννακοχώρι.
Στην κατηγορία των premium οίνων, υπάρχει το x-loco, ένα σαντορινιό κρασί, μακριά από τη Σαντορίνη (εξ ου το όνομα, που σημαίνει «εκτός τόπου» στα λατινικά), από ασύρτικο, με 2% sauvignon blanc. Η σοδειά του 2022 -καθώς μένει έξι μήνες σε βαρέλι για ωρίμανση- εμφιαλώθηκε πριν από λίγες ημέρες σε 1.250 φιάλες και θα μείνει στη φιάλη άλλους έξι μήνες πριν κυκλοφορήσει στην αγορά.
Το Liaison du village, αποτελεί χαρμάνι από πολύ επιλεγμένα σταφύλια cabernet και syrah, που μένει ένα χρόνο σε βαρέλι και ένα στη φιάλη. «Η σοδειά του 2023 σίγουρα θα βγει ως ΠΓΕ και πιθανώς και εκείνη του 2022, καθώς όλη η πρώτη ύλη είναι από το δικό μας αμπελώνα κι από όμορο νομό», εξήγησε. Για το Κοκκύμελο ανέφερε ότι είναι ΠΓΕ 100% ξινόμαυρο, single vineyard, σε υψόμετρο 430-480 μέτρα, του οποίου η σοδειά του 2022 εμφιαλώθηκε προ ημερών σε περίπου 3.000 φιάλες, όπου θα παραμείνει 8-12 μήνες, ενώ υπάρχει και εκδοχή magnum.
«Δεν μπορούμε να βγάλουμε Νάουσα ΠΟΠ, γιατί τα αμπέλια είναι μεν εντός Ζώνης, αλλά το οινοποιείο απέχει 4,5 χλμ., από τη Ζώνη. Οπότε ετοιμάζουμε τώρα έναν τεχνικό φάκελο με τον οινολόγο μου Αντώνιο Αλιφραγκή και θα κινήσουμε και τις νομικές διαδικασίες για να βγει καινούριο ΦΕΚ, ώστε να μπορούμε να παράγουμε ΠΟΠ Νάουσα. Αν το επιτύχουμε, το πρώτο ΠΟΠ Νάουσα ξινόμαυρο θα βγει από τον τρύγο του 2024 και στην ουσία θα είναι 3 single vineyard από 3.000 έως 6.000 φιάλες, ανάλογα το αμπελοτόπι». Το Μάρτιο του 2024 θα είναι επίσης διαθέσιμο στην αγορά ένα υπέρ-γλυκο κρασί, από cabernet.
Τη διεύθυνση πωλήσεων έχει αναλάβει η σύζυγος Ελένη Χαραλαμπάκη, η οποία έχει ανοίξει κανάλια διανομής τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και στο εξωτερικό, με εξαγωγές στη Γερμανία και λίγο Παναμά, ενώ αυτή την περίοδο γίνονται επαφές με διανομείς στη Βόρειο Αμερική και ταυτόχρονα ενισχύεται η προσπάθεια επέκτασης στα ελληνικά νησιά.
Σε σχέση με τα σχέδια για τον αμπελώνα, φέτος ο Τάσος Καραγκιοζίδης ενοικίασε δύο κομμάτια, συνολικά, 12 στρέμματα στην περιοχή Φυτιάς, για 10 και 15 χρόνια αντίστοιχα, ενώ μέσα στο 2024 προγραμματίζει να φυτέψει άλλα 15 στρέμματα που θα ενοικιάσει και παράλληλα όταν καταφέρει να εξασφαλίσει άδειες, θα βάλει άλλα στρέμματα ιδιόκτητης γης, που παραμένει αναξιοποίητη.