Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι ελλείψεις προσωπικού εξακολουθούν να υφίστανται στον κλάδο του κρασιού

Σχεδόν οι μισές (45%) των εταιρειών στο εμπόριο κρασιού έχουν επηρεαστεί από ελλείψεις προσωπικού τα τελευταία δύο χρόνια, με τους οινοπαραγωγούς να επηρεάζονται περισσότερο λόγω της εποχικότητας των θέσεων εργασίας, όπως ο τρύγος.

Σύμφωνα με έρευνα που συγκεντρώθηκε για την The ProWein Business Report 2022, σχεδόν οι μισές εταιρείες που εργάζονται στον τομέα του κρασιού έχουν υποφέρει από ελλείψεις εργαζομένων.

Τα ξενοδοχεία έχουν πληγεί περισσότερο με το 87% των ξενοδόχων να αναφέρει ελλείψεις προσωπικού, πολύ περισσότερο από τα εστιατόρια, το 66% των οποίων δήλωσε ότι δυσκολεύτηκε να βρει υπαλλήλους τα τελευταία δύο χρόνια.

Συγκριτικά, οι χονδρέμποροι (49%), οι εισαγωγείς και διανομείς (36%) και οι λιανοπωλητές κρασιών (32%) έχουν πληγεί λιγότερο από την έλλειψη προσωπικού.

Πιο συγκεκριμένα, για τους οινοπαραγωγούς το μεγαλύτερο κενό προσωπικού έγκειται στους εργάτες γης (63%), οι οποίοι χρειάζονται για την εκτέλεση εργασιών κατά τις περιόδους συγκομιδής και βλάστησης. Αυτή η έλλειψη εργαζομένων γης είναι πιο σοβαρή μεταξύ των οινοπαραγωγών στην Πορτογαλία (94%), την Ισπανία (77%) και την Καλιφόρνια (73%).

Μετά τους εποχικούς εργάτες, οι παραγωγοί δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν προσωπικό παραγωγής στην κάβα, καθώς και οινολόγους και πληρωτές (το 51% ανέφερε ελλείψεις σε αυτές τις περιοχές).

Το προσωπικό πωλήσεων και προώθησης αντιπροσωπεύει την επόμενη μεγαλύτερη έλλειψη (25%), ενώ λιγότερο από το 20% των οινοπαραγωγών δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους στους τομείς της γαστρονομίας και των υπηρεσιών και της διαχείρισης σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα, οι εταιρείες έχουν αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό τις ελλείψεις προσωπικού καθιερώνοντας υπερωρίες ή/και περισσότερες ώρες εργασίας και μια βασική συνέπεια των εκτεταμένων ελλείψεων προσωπικού είναι ότι το ένα τρίτο όλων των εταιρειών απέτυχαν να επιτύχουν τους στόχους ποιότητας ή επιπέδου εξυπηρέτησης λόγω του μειωμένου εργατικού δυναμικού.

Το 25% των εταιρειών κρασιού χρειάστηκε να «αναθέσει τις δραστηριότητες σε παρόχους υπηρεσιών», γεγονός που αυξάνει το κόστος.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω των ελλείψεων προσωπικού, μία στις τέσσερις εταιρείες κρασιού αύξησε τους μισθούς τόσο για το υφιστάμενο όσο και για το νέο προσωπικό.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ευκολόπιοτη και σύνθετη, φιλική αλλά και «ψαγμένη» η Μαλαγουζιά δεν περνά ποτέ απαρατήρητη. Με προτάσεις που προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όταν μπαίνει...

REPORTS

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον podcast του drink business τον περασμένο μήνα, o Aυστριακός οινοποιός Lenz Maria Moser μίλησε ανοιχτά για τις δυνατότητες του λευκού...

REPORTS

Συμμετοχή της Εν.Ε.Α.Π. σε Ημερίδες της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα «Παράνομη διακίνηση και διάθεση αλκοολούχων ποτών στην εσωτερική αγορά, αντιμετώπισή της και επιπτώσεις στην...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...