Σύμφωνα με έρευνα που συγκεντρώθηκε για την The ProWein Business Report 2022, σχεδόν οι μισές εταιρείες που εργάζονται στον τομέα του κρασιού έχουν υποφέρει από ελλείψεις εργαζομένων.
Τα ξενοδοχεία έχουν πληγεί περισσότερο με το 87% των ξενοδόχων να αναφέρει ελλείψεις προσωπικού, πολύ περισσότερο από τα εστιατόρια, το 66% των οποίων δήλωσε ότι δυσκολεύτηκε να βρει υπαλλήλους τα τελευταία δύο χρόνια.
Συγκριτικά, οι χονδρέμποροι (49%), οι εισαγωγείς και διανομείς (36%) και οι λιανοπωλητές κρασιών (32%) έχουν πληγεί λιγότερο από την έλλειψη προσωπικού.
Πιο συγκεκριμένα, για τους οινοπαραγωγούς το μεγαλύτερο κενό προσωπικού έγκειται στους εργάτες γης (63%), οι οποίοι χρειάζονται για την εκτέλεση εργασιών κατά τις περιόδους συγκομιδής και βλάστησης. Αυτή η έλλειψη εργαζομένων γης είναι πιο σοβαρή μεταξύ των οινοπαραγωγών στην Πορτογαλία (94%), την Ισπανία (77%) και την Καλιφόρνια (73%).
Μετά τους εποχικούς εργάτες, οι παραγωγοί δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν προσωπικό παραγωγής στην κάβα, καθώς και οινολόγους και πληρωτές (το 51% ανέφερε ελλείψεις σε αυτές τις περιοχές).
Το προσωπικό πωλήσεων και προώθησης αντιπροσωπεύει την επόμενη μεγαλύτερη έλλειψη (25%), ενώ λιγότερο από το 20% των οινοπαραγωγών δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους στους τομείς της γαστρονομίας και των υπηρεσιών και της διαχείρισης σε όλα τα επίπεδα.
Παράλληλα, οι εταιρείες έχουν αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό τις ελλείψεις προσωπικού καθιερώνοντας υπερωρίες ή/και περισσότερες ώρες εργασίας και μια βασική συνέπεια των εκτεταμένων ελλείψεων προσωπικού είναι ότι το ένα τρίτο όλων των εταιρειών απέτυχαν να επιτύχουν τους στόχους ποιότητας ή επιπέδου εξυπηρέτησης λόγω του μειωμένου εργατικού δυναμικού.
Το 25% των εταιρειών κρασιού χρειάστηκε να «αναθέσει τις δραστηριότητες σε παρόχους υπηρεσιών», γεγονός που αυξάνει το κόστος.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω των ελλείψεων προσωπικού, μία στις τέσσερις εταιρείες κρασιού αύξησε τους μισθούς τόσο για το υφιστάμενο όσο και για το νέο προσωπικό.
ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com