Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η γαλλική κυβέρνηση ενέκρινε κονδύλι 160 εκατ. για απόσταξη κρίσης και εκριζώσεις

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα κονδύλι 160 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τους Γάλλους αμπελουργούς να αντιμετωπίσουν την υπερπροσφορά κρασιού και ενέκρινε κυρίως τον ξεριζωμό των αμπελιών.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Η ανακοίνωση ακολουθεί μια συνάντηση μεταξύ του υπουργού Γεωργίας Marc Fesneau και εκπροσώπων της γαλλικής οινοποιίας, σύμφωνα με διάφορες γαλλικές ιστοσελίδες.

Αρχικά, η γαλλική κυβέρνηση θα συνεισφέρει 40 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (ΕΓΤΕ) για την έναρξη της εκστρατείας απόσταξης αυτό το καλοκαίρι, με μια δεύτερη εκστρατεία απόσταξης που ενδέχεται να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, με ανώτατο όριο τα 160 εκατομμύρια ευρώ το 2023.

Ακολουθεί τα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, στα οποία χορηγήθηκε χρηματοδότηση σε αμπελουργούς για να πουλήσουν το πλεόνασμα τους για να αποσταχθεί σε αλκοόλ για βιοαιθανόλη ή να γίνει άρωμα λόγω του κλεισίματος του off-trade.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του οινικού συμβουλίου της FranceAgriMer, Jérôme Despey ζήτησε τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης, υποστηρίζοντας ότι περίπου 2 έως 2,5 εκατομμύρια hl γαλλικών κρασιών πρέπει να αποσταχθούν, με ορισμένους ειδικούς του κλάδου να αναφέρουν το ποσό ως ύψους 3 εκατομμυρίων hl.

«Μέχρι τώρα, και εντός των ορίων των ποσών που επιτρέπονται από τις ευρωπαϊκές διατάξεις, έχουμε 40 εκατομμύρια ευρώ εθνικών πιστώσεων που συμπληρώνονται με 40 εκατομμύρια από το κονδύλιο της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (ΕΓΤΕ) που αφιερώνεται στον αμπελοοινικό τομέα και επιτρέπει διενέργεια απόσταξης που θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι. Μια δεύτερη περίοδος απόσταξης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο με την ίδια κατανομή μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών πιστώσεων για να φτάσει το 2023 τα 160 εκατ. ευρώ κατ’ ανώτατο όριο», ανακοινώνει το γραφείο του Υπουργού Γεωργίας σε συνέχεια της κλαδικής συνάντησης. Κατανέμοντας τη χρηματοδοτική προσπάθεια σε δύο διαδοχικά έτη της ΚΟΑ του οίνου (από τον Οκτώβριο έως τον Οκτώβριο), το υπουργείο παρέχει μια συνεκτική χρηματοδοτική βοήθεια στον τομέα. Ως εκ τούτου, η απόσταξη ανακοινώνεται επίσημα «αλλά δεν θα υπάρξει συμφωνία εάν δεν φτάσουμε στο κατώτατο όριο των 200 εκατομμυρίων ευρώ συνολική χρηματοδότηση, επιμένω σταθερά σε αυτό», επισήμανε ο Jérôme Despey, πρόεδρος του ειδικού οινικού συμβουλίου του FranceAgriMer.

200 εκατομμύρια ευρώ ή τίποτα

Στη συνάντηση, συζητήθηκε η απαιτούμενη χρηματοδοτική επέκταση τουλάχιστον κατά 40 εκατομμύρια ευρώ που θα πρέπει να βρει πηγή χρηματοδότησής «από το αποθεματικό ταμείο κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που χορηγείται κάθε χρόνο για ποσό 450 εκατομμυρίων ευρώ, διαθέσιμο για όλες τις χώρες και τους τομείς». Ωστόσο, σχετικά με αυτήν την απαραίτητη επέκταση που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ειδικού συμβουλίου κρασιού του FranceAgriMer, δεν πρέπει να ελπίζουμε σε απάντηση πριν από τον Μάρτιο και τη συνάντηση των ενδιαφερόμενων υπουργών. «200 εκατ. ευρώ καθιστούν δυνατή την επίτευξη ενός σχεδίου χρηματοδότησης παρόμοιας με αυτήν της προηγούμενης απόσταξης κρίσης του 2020, η οποία χρηματοδότησε με 211 εκατ. ευρώ την απόσταξη 2,6 εκατ. hl. Στη συνέχεια εναπόκειται στον τομέα να συνεργαστεί για να καθορίσει τις μεθόδους κατάτμησης μεταξύ των κατηγοριών κρασιού και των αναγκών απόσταξης ανά περιοχή, γιατί δεν θα μπορέσουμε να πάμε σε τιμές υψηλότερες από αυτές που καθοδηγούν αυτήν τη στιγμή την αγορά», συνεχίζει ο Jérôme Despey.

«Αλλά οι υπολογισμοί δεν τελειώνουν εδώ», σύμφωνα με τον Gérard Bancillon, πρόεδρο της συνομοσπονδίας κρασιών ΠΓΕ της Γαλλίας, «οι παρατηρήσεις από τις διάφορες διεπαγγελματικές οργανώσεις μας κάνουν να αναγνωρίσουμε την ανάγκη για απόσταξη 3 εκατομμυρίων εκατόλιτρων σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή έχουμε ανάγκη 240 εκατομμυρίων ευρώ για μέση αξία 80 ευρώ/hl». Ενώ πριν από τη συνάντηση συμφωνήθηκε μια κατάτμηση της αποζημίωσης απόσταξης ανά ποιότητα κρασιού και ίσως ανά χρώμα, οι συνθήκες της αγοράς λευκού κρασιού το κρατούν μακριά από αυτό το μέτρο απόσταξης. «Εναπόκειται στον κλάδο να επιλέξει μεταξύ του όγκου προς απόσταξη και της αμοιβής του, τώρα είναι δουλειά μας να προτείνουμε ένα συνεκτικό σχέδιο κατανομής προσαρμοσμένο σε αυτή τη χρηματοδότηση», συνεχίζει ο Jérôme Despey. Εάν η πόρτα δεν κλείσει, η χρήση της ενίσχυσης για την ιδιωτική αποθήκευση θα απαιτήσει περαιτέρω συζήτηση, «γιατί σε αντίθεση με την απόσταξη, δεν υπάρχει επί του παρόντος ρυθμιστικός μηχανισμός για αυτό το μέτρο σε ευρωπαϊκή κλίμακα», διευκρινίζει ο πρόεδρος του ειδικού συμβουλίου κρασιού του FranceAgriMer.

Όσον αφορά το θέμα της παράτασης αποπληρωμής των δανείων με εγγύηση του γαλλικού Δημοσίου, που λήφθησαν από τους οινοποιούς λόγω της πανδημίας, ο υπουργός Γεωργίας και ο πρωθυπουργός, συμφωνούν στην επέκταση αποπληρωμής από 6 σε 10 χρόνια.

Το υπουργείο ενέκρινε επίσης βασικά τη δομική εκρίζωση για αμπελουργικές περιοχές που αγωνίζονται να πουλήσουν την υπερπαραγωγή τους κυρίως στο Μπορντό. Το επόμενο βήμα θα είναι η Γαλλία να ζητήσει βοήθεια από το ΕΓΤΑΑ, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη, δίνοντας προτεραιότητα στα αμπέλια που έχουν εγκαταλειφθεί και κινδυνεύουν να μεταδώσουν τη χρυσαφένια αρωματική νόσο της αμπέλου σε υγιή αμπέλια.

Προφανώς εξετάζει επίσης εάν θα παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής των κρατικών δανείων που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια του Covid, τον οποίο η FraneAgriMer θα ήθελε να παραταθεί σε δέκα χρόνια.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη γαλλική ιστοσελίδα Midilibre, αυτά τα δύο μέτρα θα προικιστούν με συνολικό ποσό 40 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να ανοίξουν «τις επόμενες ημέρες».

«Η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί ώστε αυτοί οι μοχλοί να μπορούν να τεθούν σε λειτουργία από το 2023. Η Πολιτεία θα είναι δίπλα στην περιοχή της Νέας Ακουιτανίας και το διεπαγγελματικό τμήμα του Μπορντό για να ανταποκριθούν μαζί στις προκλήσεις», αναφέρθηκε σε δελτίο τύπου.

Τέλος, τον περασμένο μήνα οι αμπελουργοί του Μπορντό πραγματοποίησαν τη δεύτερη απεργία τους για το θέμα, προκειμένου να τονίσουν τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί στην περιοχή. Επί του παρόντος, δεν επιτρέπεται στους καλλιεργητές να αποζημιώνονται για την εκρίζωση αμπέλων, να αφήνουν τη γη τους να γίνει αγρανάπαυση ή να μετατραπεί σε άλλες χρήσεις, αλλά τον τελευταίο χρόνο ζήτησαν από την ΕΕ και τη γαλλική κυβέρνηση να το χρηματοδοτήσουν, με την υποστήριξη του επικεφαλής της CIVB Allan Sichel.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το The Top 50 παρουσιάζει τις 50 ετικέτες κρασιών που ξεχώρισε το 2024, η συντακτική ομάδα του Wine Trails. Η έμπειρη ομάδα του Wine...

REPORTS

Η ετικέτα Cabernet Sauvignon Puente Alto εσοδείας 2021 από την χιλιανή Vina Don Melchor, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των 100 καλύτερων κρασιών του...

REPORTS

Η Βουργουνδία βρίσκεται σε «ευνοϊκή θέση» με θετική ανάπτυξη τόσο στη γαλλική όσο και στην εξαγωγική αγορά, παρά τη χαμηλή απόδοση της εσοδείας 2024,...

REPORTS

Οι έντονες βροχοπτώσεις, οι σφοδρές χαλαζοθύελλες και οι παγετοί συνέβαλαν στη συρρίκνωση των αποδόσεων για πολλούς οινοπαραγωγούς του Chablis το 2024, αν και η...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...