του Γιώργου Λαμπίρη
Οι δύο οινολόγοι έχουν αναλάβει την αναδιάρθρωση των αμπελώνων και το επαναλανσάρισμα των κρασιών του Συνεταιρισμού. Στον ευρύτερο σχεδιασμό προβλέπεται η υλοποίηση επένδυσης για τη δημιουργία ενός καινούργιου οινοποιείου με επισκέψιμες εγκαταστάσεις. Στον προγραμματισμό ήταν και η ανακαίνιση του ελαιοτριβείου, το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί με την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και την προσθήκη νέου μηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και η ανακατασκευή του τυροκομείου.
Στα 4,4 εκατ. ευρώ το βασικό επενδυτικό πλάνο
Οι προαναφερόμενες επενδύσεις για το σύνολο των εγκαταστάσεων έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 4.2.1 με τον Συνεταιρισμό να έχει ήδη υποβάλει αίτημα πληρωμής για το 15% της επιδότησης η πληρωμή του οποίου θεωρείται θέμα χρόνου σύμφωνα με πηγές κοντά στον Συνεταιρισμό. Η συνολική επένδυση ανέρχεται στα 4,4 εκατ. ευρώ και αφορά στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του οινοποιείου, του ελαιουργείου και του τυροκομείου, όπου το 75% του συνολικού ποσού θα προέλθει από επιδότηση. Από τα 4,4 εκατ. ευρώ, τα 3 εκατ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά στην αναβάθμιση του οινοποιείου. Με τη συγκεκριμένη κίνηση κατασκευής του νέου οινοποιείου προβλέπεται επί της ουσίας η αξιοποίηση της έκτασης των 3,5 στρεμμάτων που καταλάμβανε το παλαιό οινοποιείο με χώρους οινοποίησης και επισκέψιμες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν, ένας τομέας όπου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση.
Δεύτερος τρύγος υπό το νέο μετοχικό καθεστώς
Φέτος πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος τρύγος υπό το νέο μετοχικό καθεστώς. Ωστόσο το οινοποιείο διανύει μία μεταβατική περίοδο, καθότι για να ολοκληρωθεί η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων απαιτούνται περίπου δύο χρόνια. Εν τω μεταξύ ο Συνεταιρισμός για να είναι σε θέση να υποστηρίξει την οινοποιητική διαδικασία με δεξαμενές, απολασπώσεις και λοιπά στοιχεία εξοπλισμού που απαιτούνται στο μεσοδιάστημα, έχει δημιουργήσει ένα βοηθητικό οινοποιείο με σύγχρονο εξοπλισμό που εντάσσεται στις επενδύσεις που ήδη υλοποιήθηκαν. Πέρυσι κυκλοφόρησαν ορισμένα κρασιά με επιμέρους τροποποιήσεις στην ήδη υπάρχουσα σειρά που είχε στη γκάμα του ο Συνεταιρισμός της Πάρου. Η φετινή σοδειά θα παρουσιαστεί με νέα ετικέτα και λογότυπο ενώ επιδίωξη είναι η αναβάθμιση της οινικής παραγωγής σε ποιοτικό επίπεδο. Οι δύο βασικές ποικιλίες που αξιοποιούνται είναι οι τοπικές Μανδηλαριά και Μονεμβασιά και οι πρώτες νέες ετικέτες θα κυκλοφορήσουν το αργότερο έως τις αρχές του 2023.
Από πλευράς παραγωγής η φετινή χρονιά παρουσίασε αρκετές δυσκολίες στο νησί της Πάρου. Λόγω των βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν έχουν εμφανιστεί φαινόμενα σήψης μέρους των αμπελιών αλλά και ασθένειες που πλήττουν τον ευρύτερο αμπελώνα του νησιού.
Οι ΠΟΠ ποικιλίες Μανδηλαριά και Μονεμβασιά
Να σημειωθεί ότι οι δύο επικρατούσες ποικιλίες Μανδηλαριά και Μονεμβασιά σηματοδοτούν την μετάβαση στη νέα εποχή. Η αρχή έγινε το1981 όταν η τότε Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου – σημερινός Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου – έκανε κινήσεις για την αναγνώριση ως ΠΟΠ Πάρος για την παραγωγή ερυθρού κρασιού από συνοινοποίηση της ερυθρής ποικιλίας Μανδηλαριά με τη λευκή Μονεμβασιά. Το εν λόγω ΠΟΠ Πάρου αυτή τη στιγμή αποτελεί το μοναδικό κρασί με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης που αναγνωρίζει τη συνοινοποίηση ερυθρής με λευκή ποικιλία. Στη συνέχεια και η λευκή ποικιλία Μονεμβασιά αναγνωρίστηκε επίσης ως ΠΟΠ Πάρος. Υπολογίζεται ότι η συνολική έκταση των αμπελώνων στην Πάρο ανέρχεται σε περίπου 5.000 στρέμματα.