απόδοση Ζήσης Πανάγος
Σίγουρα η Γαλλία μπορεί δικαιολογημένα να ισχυριστεί ότι παράγει μερικά από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο, αλλά είναι επίσης υπεύθυνη για μερικά από τα πιο μέτρια και πολλά κρασιά που συναλλάσσονται με βάση τη φήμη τους. Μεταξύ αυτών θα συμπεριλάμβανα πολλά από τα μεγάλα κλασικά κλασικά από τη Βουργουνδία και το Μπορντό, ειδικά το Saint-Émilion, το Sancerre και τις μεγάλες μάρκες σαμπάνιας, για τις οποίες αναμφίβολα ένα έξτρα στην τιμή αποτελεί και το όνομα. Παρομοίως, το ροζέ της Προβηγκίας μπορεί να έχει τουλάχιστον 5 με 6 ευρώ το μπουκάλι περισσότερο από το γειτονικό Languedoc, μόνο και μόνο λόγω του τόπου παραγωγής του.
Από την πλευρά της πίστωσης, υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές και ποικίλες οινοπαραγωγικές περιοχές στη Γαλλία από την πολύ υποβαθμισμένη Αλσατία στα βορειοανατολικά μέχρι το Roussillon κάτω στο νότο, που θα μπορούσε κάλιστα κάποιος να δοκιμάσει και να μην βαρεθεί ποτέ. Και συχνά υπάρχουν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις για τα μεγάλα ονόματα, όπως το beaujolais ή το ελκυστικό mâcon στη σημερινή επιλογή, αντί για μπορντό, ας πούμε, ή Bergerac αντί για μπορντό. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν πολλά μπορντό πολύ καλής αξίας όλων των χρωμάτων, καθώς και τα υπερτιμημένα πράγματα. Δοκιμάστε το εντελώς ξεχωριστό clairet στη σημερινή επιλογή, ένα βαθύ ροζέ από το οποίο πήρε το όνομά του το claret. Ο νότιος Ροδανός και το Languedoc προσφέρουν επίσης σταθερά καλή αξία, παρά την πρόκληση των ολοένα αυξανόμενων καλοκαιρινών θερμοκρασιών τους.
ΠΗΓΗ:theguardian.com