Κακά νέα: η πτώση στην κατανάλωση κρασιού επιβεβαιώνεται στα σούπερ μάρκετ, με πτώση του όγκου κατά 15% για τα κόκκινα κρασιά, 5% για τα ροζέ και 4% για τα λευκά από τις αρχές του 2022, αναφέρει ο Jérôme Despey, πρόεδρος του ειδικού συμβουλίου κρασιού της FranceAgriMer, η οποία συνεδρίασε την Τρίτη 12 Ιουλίου. Παρά τη δυναμική των εξαγωγών που παραμένει σταθερή, ο αμπελοοινικός τομέας της Γαλλίας πρέπει να εξετάσει τη διαχείριση των οικονομικών και διαρθρωτικών ανισορροπιών μεταξύ της προσφοράς και της εγχώριας ζήτησης. «Τίποτα δεν πρέπει να κλείσει ως πρόταση» διευκρινίζει ο Jérôme Despey, ο οποίος σημειώνει την ανάγκη να γίνει διάκριση των κυκλικών από τα δομικά πλεονάσματα στη διάγνωση για την παροχή των σωστών παρεμβάσεων στο επίπεδο των αμπελουργικών περιοχών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης της Covid και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι δυσκολίες προμήθειας ξηρών υλικών (ιδιαίτερα φιαλών και χαρτοκιβωτίων) και οι συνέπειες του πληθωρισμού (μεταξύ πτώσης αγοραστικής δύναμης και αύξησης του κόστους παραγωγής) είναι κυκλικές για τον Jérôme Despey, ο οποίος σημειώνει ότι υπάρχουν εργαλεία για να ανταποκριθούν σε αυτό: απόσταξη και ιδιωτική αποθήκευση. Δύο εργαλεία εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την προϋπόθεση ότι η χρηματοδότησή τους εγκρίνεται από το κράτος μέλος (στο περιορισμένο πλαίσιο των ειδικών ευρωπαϊκών κονδυλίων του: το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης, ΕΠΣ). Ανάλογα βέβαια με τα αποθέματα της 31 Ιουλίου και τα δεδομένα συγκομιδής, επισημαίνει ο Jérôme Despey (οι προοπτικές απόδοσης είναι πολύ αβέβαιες με τα τρέχοντα κλιματικά φαινόμενα, ιδίως την ξηρασία).
Όσον αφορά τις δομικές δράσεις, κάποιες περιοχές υποστηρίζουν εκριζώσεις (στο Μπορντό, με την ιδέα μιας «ενάρετης και αναστρέψιμης μετατροπής») και άλλες απόσταξη ή αποθήκευση. Ο αμπελοοινικός τομέας δεν θα μπορέσει να υιοθετήσει εθνική λύση, αλλά θα επιλέξει λύσεις προσαρμοσμένες στο επίπεδο κάθε περιοχής, πιστεύει ο Jérôme Despey. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, ο πρόεδρος του ειδικού συμβουλίου κρασιού επιβεβαιώνει ότι η θέση του είναι «να αναζητήσει πόρους αλλού εκτός από το ΕΠΣ , ώστε να διατηρήσει την Κοινή Οργάνωση της Αγοράς Οίνου (ΚΟΑ) ως συνοδευτικό των διαρθρώσεων». Ειδικά από τη στιγμή που τα κονδύλια της ΚΟΑ Οίνου για την περίοδο 2021-2022 έχουν εξαντληθεί πλήρως, μαρτυρώντας την ανάγκη ενίσχυσης για επενδύσεις, προώθηση και αναδιάρθρωση του κλάδου. Για τις εκριζώσεις, ο Jérôme Despey προτείνει τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης με τις περιφέρειες στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΓΠ).
Μαζί με εκείνα που συνδέονται με τη διαδοχή των κλιματικών συνθηκών του τρύγου 2022, αυτά τα θέματα θα είναι στην ημερήσια διάταξη για την πρώτη συνάντηση μεταξύ ολόκληρου του κλάδου και του νέου Υπουργού Γεωργίας, Marc Fesneau, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουλίου.