Η ιδέα για το έργο ανήκει στον πρόεδρο του FIS Franco Maria Ricci και αποκαλύφθηκε επίσημα την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη στα πλαίσια του τελευταίου ετήσιου Διεθνές Φόρουμ Οίνου Πολιτισμού του Ιδρύματος.
«Πριν από περίπου τέσσερις μήνες σκέφτηκα ότι έπρεπε να κάνουμε κάποια ολοκληρωμένα πειράματα για να καταλάβουμε τι συμβαίνει με το κρασί και τα αμπέλια στο διάστημα. Τελικώς, αποφάσισα ότι το φετινό φόρουμ FIS έπρεπε να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου σε αυτό το θέμα», εξηγεί ο Ricci στο Decanter. «Η ιδέα μου θα ήταν να καταλάβω αν το αμπέλι μπορεί να ζήσει και να επιβιώσει στο διάστημα (ακόμα και σε άλλους πλανήτες) και αν ναι, πως και που. Θέλω να μάθω αν, σε έναν αιώνα ή περισσότερο, το κρασί θα είναι ακόμα διαθέσιμο στις μελλοντικές γενιές», είπε, εξηγώντας την ιδέα πίσω από το έργο.
Αναλυτικότερα, το πείραμα θα περιλαμβάνει μια επιλογή δειγμάτων αμπέλου και μπουκαλιών κρασιού από τα τρία συμμετέχοντα οινοποιεία που θα περάσουν μία εκτεταμένη χρονική περίοδο στο διάστημα. Τόσο τα αμπέλια όσο και τα κρασιά θα υποβληθούν σε συγκριτικές δοκιμές με ανάλογα δείγματα από τη μητέρα Γη κατά την επιστροφή τους.
Τα κρασιά που επιλέχθηκαν είναι από δύο χρονιές από τα Biondi-Santi Brunello di Montalcino Riserva (2006 και 2015), Feudi di San Gregorio Taurasi Riserva Piano di Montevergine (2012 και 2015) και Gaja Barolo Spers (1988 και 2017).
Τα τρία κρασιά επιλέχθηκαν ως μερικά από τα πιο αξιόλογα κρασιά της Ιταλίας, φτιαγμένα με τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες σταφυλιού της χώρας, το Nebbiolo από το Βορρά, το Sangiovese από το Κέντρο και το Aglianico από το Νότο.
«Έχω κρατήσει τα ίδια μπουκάλια εδώ στη Ρώμη σε ένα χρηματοκιβώτιο και θα τα διαθέσω στους επιστήμονες για να δουν τι συμβαίνει με το κρασί καθώς ωριμάζει σε απουσία βαρύτητας», είπε ο Ricci.
Γόνοι του Nebbiolo, του Sangiovese και του Aglianico μαζί με τα μπουκάλια που προορίζονταν να σταλούν στο διάστημα παρελήφθησαν αυτή την εβδομάδα από την Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία (ASI), η οποία θα επιβλέπει το πείραμα. Στο έργο θα συμμετέχει επίσης ο οινολόγος Donato Lanati του ερευνητικού κέντρου Enosis και ο Ricci ισχυρίζεται ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενδιαφέρον σε βάθος χρόνου, όπως πχ από το Πανεπιστημίου του Bordeaux.
«Η Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην έρευνα για τις επιπτώσεις της απουσίας βαρύτητας στις καλλιέργειες, για παράδειγμα με τις ελιές, αλλά είναι η πρώτη φορά που πρόκειται να προσεγγίσει το αμπέλι», δήλωσε ο πρόεδρος του Feudi di San Gregorio, Αντόνιο Καπάλντο. «Τα αμπέλια θα παραμείνουν στο διάστημα για δύο ή τρία χρόνια, μετά τα οποία οι επιστήμονες θα κάνουν μια συγκριτική ανάλυση. Στην πραγματικότητα, με ενδιαφέρει περισσότερο αντίκτυπος στα μοσχεύματα παρά στα μπουκάλια. Προηγούμενα πειράματα έδειξαν ότι μετά από ένα τέτοιο σοκ όπως η απουσία βαρύτητας, τα μοσχεύματα μπορούν να γίνουν πιο ανθεκτικά σε περαιτέρω κραδασμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ή τις επιθέσεις παρασίτων».