Φέτος για 2η συνεχή χρονιά, το Ξινόμαυρο βρίσκεται στο παγκόσμιο ημερολόγιο των εορτασμών των αμπελοοινικών ποικιλιών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τους Έλληνες οινοποιούς.
Ο Ελληνικός οινοποιητικός κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει θετικά και επιτυχή άλματα, τόσο στην παραγωγή και ποιότητα εκλεκτών κρασιών όσο και στη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού αμπελώνα και επώνυμου οίνου, στη χώρα αλλά και στο εξωτερικό.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ξεκάθαρο, πως οι γηγενείς ποικιλίες μας αξίζουν να αποκτήσουν τη θέση τους στη συνείδηση των καταναλωτών παγκόσμια και ισάξια με τις διεθνείς ποικιλίες.
Η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διακρίνοντας τη σπουδαιότητα και μοναδικότητα της ποικιλίας Ξινόμαυρο, μία από τις πλέον αξιόλογες ποικιλίες του Ελληνικού αμπελώνα, καθώς και τις τάσεις που παγκόσμια δημιουργούνται, αποφάσισε πέρσι, το 2019, να προχωρήσει στην πρωτοποριακή κίνηση που συμβάλει στην προβολή και προώθηση της ποικιλίας αυτής, τη θέσπιση και καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου» (International Xinomavro Day).
το Ξινόμαυρο, ποικιλία πρεσβευτής της Ελλάδας, ήδη αναγνωρίζεται, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και κυρίως αγαπιέται, κερδίζοντας συνεχώς φίλους σε αρκετές χώρες παγκόσμια και φυσικά πρωτίστως στην Ελλάδα μας.
Ως ημερομηνία του εορτασμού, ορίστηκε η 1η Νοεμβρίου, που θεωρητικά συμβαδίζει με την πλήρη ολοκλήρωση του τρύγου της ποικιλίας.
Οι Έλληνες οινοποιοί προσκαλούν και φέτος τους επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης και εμπορίας οίνου, καθώς και τους καταναλωτές, φίλους του ποιοτικού επώνυμου κρασιού, να συμβάλλουν στη διάδοση αυτής της θαυμάσιας ιδέας, επιλέγοντας στη 1 Νοεμβρίου «Ξινόμαυρο», ερυθρό, ροζέ, λευκό (blanc de noir), ή ακόμη και orange, νεαρό ή παλαιωμένο, ξηρό ή ημίξηρο, αφρώδες, ημιαφρώδες, γλυκό ή, ως αμπελοοινικό απόσταγμα.
Εξάλλου, το Ξινόμαυρο πολυδυναμικό όπως είναι, το συναντάμε σε διαφορετικούς τύπους και στυλ κρασιών, άλλοτε κλασικό-ρουστίκ και άλλοτε μοντέρνο-καινοτόμο.
Φροντίζοντας να έχουμε την κατάλληλη παρέα, ή ακόμη και μόνοι μας, ανοίγοντας μία φιάλη, ή πίνοντας απλώς ένα ποτήρι, πάντα με μέτρο, στο σπίτι μας ή κάπου έξω, αναζητάμε, γνωρίζουμε, γευόμαστε, απολαμβάνουμε, ευφραινόμαστε τη δική μας, την Ελληνική ποικιλία Ξινόμαυρο.
Μπορούμε όμως να κάνουμε και κάτι παραπάνω. Να διαδώσουμε το νέο παντού, όπου γνωρίζουμε, στην παρέα μας, στην οικογένειά μας, στη δουλειά μας, σε ανθρώπους που συναντάμε καθημερινά, στο καφέ και στο μπαρ που συχνάζουμε, στο εστιατόριο που προτιμούμε, στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σε δικούς μας ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό, συγγενείς, φίλους, συνεργάτες.
Και αν είστε επαγγελματίες, διαθέτετε κάβα, καφέ, μπαρ, εστιατόριο, ξενοδοχείο, μπορείτε να δημιουργήσετε με την ευκαιρία αυτής της ημέρας, στις 1 Νοεμβρίου, κάποιο γεγονός στην επιχείρησή σας για να το γιορτάσετε μαζί με τους πελάτες σας.
Άλλωστε μη ξεχνάμε, το κρασί δημιουργεί δεσμούς και μας ενώνει.
Kai φέτος, στη 1 Νοεμβρίου η Γη γιορτάζει το Ξινόμαυρο!
1 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου.
H πρότασή μας ήδη από πέρσι έχει αγκαλιαστεί με ενθουσιασμό. Ελπίζουμε σύντομα να καθιερωθεί και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στο Ξινόμαυρο και στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ 2020!!!
Ξινόμαυρο: Η ελληνική «ποικιλία – πρεσβευτής»
Ξινόμαυρο, η ‘ντίβα» όπως αποκαλείται του Ελληνικού αμπελώνα και η πιο ευγενής ερυθρή γηγενής ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας. Η ονομασία του είναι περιγραφική και προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων όξινο και μαύρο. Καλλιεργείται κυρίως σε ορεινές περιοχές, στη Μακεδονία, στη βόρεια-κεντρική Ελλάδα αλλά και στη βόρεια Θεσσαλία που γειτονεύει.
Ως μία πολυδυναμική ποικιλία, μπορεί να δώσει κρασιά εξαιρετικά δομημένα, με στυλ και χαρακτήρα που ξεχωρίζει, όπως και με δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης. Επίσης, προσφέρει ένα πλήρες εύρος στους τύπους κρασιών που παράγει, ερυθρούς, ροζέ και λευκούς (blanc de noir), ξηρούς, ημίξηρους, φρέσκους και παλαιωμένους, ημιαφρώδεις, αφρώδεις και γλυκείς τύπου vins de liqueur, αλλά και αμπελοοινικά αποστάγματα. Την ποικιλία θα τη συναντήσουμε σε μονοποικιλιακούς οίνους αλλά και σε χαρμάνια εφόσον συνδυάζεται αρμονικά τόσο με γηγενείς όσο και με διεθνείς ποικιλίες.
Άλλωστε, το Ξινόμαυρο αποτελεί μία από τις τέσσερις ποικιλίες πρεσβευτές της Ελλάδας, μαζί με το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και το Αγιωργίτικο.
Τέσσερις είναι οι Ζώνες παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της ποικιλία Ξινόμαυρο. Στη Νάουσα και στο Αμύνταιο τη συναντάμε μονοποικιλιακή ενώ στη Γουμένισσα σε χαρμάνι μαζί με την ποικιλία Νεγκόσκα σε ένα μικρό ποσοστό και στη Ραψάνη μαζί με τις ποικιλίες Κρασάτο και Σταυρωτό ισομερώς.
Επιπλέον, ως οίνο με τον χαρακτηρισμό Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) συναντάμε το Ξινόμαυρο σε μικρές περιοχές όπως η Επανομή, ο Βελβεντός, η Σιάτιστα και τα Μετέωρα, σε περιφερειακές ενότητες όπως η Θεσσαλονίκη, το Άγιον Όρος, η Πέλλα, η Καστοριά, η Ημαθία, η Πιερία και η Μαγνησία, ή στα γεωγραφικά διαμερίσματα Μακεδονίας και Θεσσαλίας.
Περιοχές γνωστές από την ιστορία της ανθρωπότητας, που έχουν αναδείξει προσωπικότητες όπως ο Αριστοτέλης και ο Μέγας Αλέξανδρος. Εξάλλου στη Μακεδονία, τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν οινική ιστορία έως 7.000 ετών!
Το Ξινόμαυρο έχοντας προσαρμοστεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια στα εδάφη της Βόρειας Ελλάδας, προσφέρει κρασιά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εκφράζοντας την μοναδικότητα του κάθε τόπου. Αυτό, άλλωστε, είναι και το
κύριο γνώρισμα της ποικιλίας, να εκφράζει την περιοχή και το κάθε αμπελοτόπι στο οποίο καλλιεργείται.
Ως φυτό είναι ζωηρό, ανθεκτικό στις ασθένειες, καλιόφιλο και προτιμά τα ασβεστολιθικά εδάφη. Οι ρώγες του είναι σφαιρικές μέτριου μεγέθους με φλοιό λεπτό και κυανομέλανο. Η σάρκα του μαλακή ενώ ο χυμός του άχρωμος.
Οι οίνοι του Ξινόμαυρου έχουν ισχυρή προσωπικότητα που γοητεύει! Το τυπικό ερυθρό Ξινόμαυρο είναι ρουμπινί με απαλή και μέτρια ένταση. Το μαγικό αρωματικό μπουκέτο του περιλαμβάνει από βιολέτες, κόκκινα και μαύρα φρούτα μέχρι πολτό ελιάς, και από ντομάτα μέχρι μανιτάρια, και καπνό. Είναι υψηλόβαθμο, στόμα γεμάτο οξύτητα και με πλούσιες ταννίνες.
Η στιβαρή του δομή, η υψηλή του οξύτητα, οι τανίνες του και η μακρά του επίγευση το καθιστούν τέλειο συνοδευτικό για πιάτα με αρνί, μοσχάρι ή κυνήγι, ψητά ή μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα και αποξηραμένα φρούτα.
Όμως η μαγεία του Ξινόμαυρου και των γευστικών συνδυασμών, είναι πλούσια σε κάθε τύπο και στυλ κρασιού. Όπως μία παλαιωμένη εκδοχή του με ένα κρεμώδες ριζότο με μανιτάρια και τρούφα, ένα ροζέ με θαλασσινά και σάλτσα ντομάτας ή απλώς με μία πίτσα ή μία σαλάτα με αποξηραμένες ντομάτες και τυρί φέτα. Η λευκή εκδοχή του με στρείδια. Και όσο αφορά το επιδόρπιο, αξίζει η δοκιμή ενός ροζέ αφρώδη οίνου από Ξινόμαυρο με τάρτα φράουλα!
Συχνά στο εξωτερικό, το Ξινόμαυρο συγκρίνεται εξαιτιας της ιδιαιτερότητας του αρώματος και του χαρακτήρα του με ποικιλίες όπως το Nebbiolo, το Sangiovese ή το Pinot Noir. Προφανώς υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά, όμως στο Ξινόμαυρο βρίσκουμε το άρωμα και την αίσθηση του νοτισμένου αέρα της Ελληνικής γης πλεγμένη ανάμεσα στους ορεινούς όγκους, από τον Όλυμπο στην οροσειρά της Πίνδου και από εκεί στα καταγάλανα παράλια της Χαλκιδικής.