Οι εξαιρετικές δουλειές που καταθέτουν με τη μορφή συγκεκριμένων ετικετών τα τελευταία χρόνια οι Κεφαλλονίτες οινοποιοί, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το καλύτερο εισιτήριο για την ένταξη του προϊόντος στη ζώνη ΠΟΠ της Κεφαλονιάς.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης για τις προκλήσεις της αμπελοκαλλιέργειας στην Κεφαλονιά ελέω και της κλιματικής αλλαγής, το θέμα ΠΟΠ της Ξηρής Μαυροδάφνης έπεσε στο τραπέζι στην διάρκεια ενός γεμάτου οινικού τετραημέρου (17-20/6) που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς (Σ.Ο.Κ).
Ήδη το θέμα απασχόλησε διεξοδικά την τελευταία συνάντηση Σ.Ο.Κ με τον προϊστάμενο του Τμήματος Αμπέλου και Οίνου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Γραμματικό, με τον τελευταίο να παροτρύνει τα μέλη του Συνδέσμου για την κατάθεση τεκμηριωμένου φακέλου, οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή για την θεσμοθέτηση της Ξηρής Μαυροδάφνης ως προϊόντος ΠΟΠ.
Να σημειωθεί η ομάδα της Agrenda και του Wine Trails, φιλοξενούμενη του Συνδέσμου, κατέγραψε τις ανησυχίες των εμπλεκόμενων του κλάδου, ενώ είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στα οινοποιεία των γνήσιων εκφραστών της οινικής κουλτούρας της Κεφαλονιάς (Σκλάβος, Κτήμα Χαριτάτου, Gentilini, Σαρρής, Ορεάλιος Γη, Πετρακόπουλος), που έχουν βάλει στόχο να εντάξουν το νησί στο χάρτη του ποιοτικού οινοτουρισμού. Κάτι που δεν φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο αν κρίνει κανείς από τις γευστικές δοκιμές των κρασιών που παράγουν, αποτέλεσμα αναβίωσης ξεχασμένων γηγενών ποικιλιών και με πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.