Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κάλεσμα σε μεγαλόσωμα πτηνά για «προστασία» στο αμπέλι

Με αφορμή το τοξικό έδαφος και υδάτινο σύστημα λόγω χημικών εφαρμογών, σε πολλούς αμπελώνες οι ειδικοί προσελκύουν μεγάλα πουλιά, ώστε να αποκαταστήσουν τη βιοποικιλότητα και να αποφύγουν την χρήση φυτοφαρμάκων.

Από το 1970 οι πληθυσμοί των πουλιών έχουν μειωθεί κατά 3 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με σχετική μελέτη από το Cornell Lab of Ornithology, ινστιτούτο ερευνών πτηνών και άγριας ζωής στη Νέα Υόρκη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ζημιών αυτών και της απώλειας ζωής δεν είναι άλλο από τα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Το έδαφος με τα φυτοφάρμακα καθίστανται τοξικό για την βιοποικιλότητα, καθώς εξοντώνει μικροοργανισμούς που ζουν εκεί και κατά συνέπεια άλλα ζώα. Και  δεν είναι μόνο το έδαφος που καθίστανται τοξικό και ακατάλληλο διαβίωσης αλλά και το νερό, από το οποίο ξεδιψούν άφθονα ζώα.

Ξεκινώντας από την εξωτερική επισκόπηση της παρατήρησης και σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα των ερευνών, συλλήφθηκε η ιδέα του κατόπιν υλοποιημένου πειράματος τόσο Ιταλία, όσο στην Αργεντινή αλλά και σε πολλές άλλες μεριές του κόσμου. Πρόκειται για την προσέλκυση πτηνών σε αμπελώνες, τόσο για το δικό τους καλό, βρίσκοντας ένα εύφορο έδαφος και σίγουρο θησαυρό τροφής, όσο και για την μετέπειτα εξέλιξη και συσσώρευση εντόμων και τρωκτικών στα αμπέλια.

Ένα από τα πολλά αρνητικά που προκαλούν οι συνεχείς εφαρμογές σκευασμάτωνστα αμπέλια, είναι η αύξηση κόστους για τα προγράμματα εφαρμογής αυτών, αλλά και το μεγάλο κόστος εργασίας. Εκείνο λοιπόν που προτάθηκε, πιο συγκεκριμένα είναι  η  προσφορά καταφυγίου για πτηνά όπως  κάποια είδη κουκουβάγιας και γερακιού, που εξολοθρεύουν τρωκτικά.

Τα τρωκτικά είναι ένα είδος ζώου που μπορεί να καταστεί απειλητικό για το αμπέλι, τρώγοντας βολβούς και γοφάρια. Όσο εκλείπουν αυτά τα ζώα, η επιθέσεις πτηνών στους αμπελώνες ολοένα και αυξάνεται, προδίδοντας έτσι την ανισορροπία του οικοσυστήματος.

Με την προσέλκυση μεγάλων πουλιών, τα εδάφη απαλλάσσονται από τα χημικά και αποκαθίστανται η βιοποικιλότητα. Η «στρατολόγηση» φτερωτών εργατών στους αμπελώνες αποτελεί μέρος της συνολικής ώθησης του οινοποιείου προς την ισορροπία και τη βιωσιμότητα. Τα κυβώτια-καταφύγια για τις κουκουβάγιες μετατρέπουν τους αμπελώνες σε βιοτόπους.

Επιπρόσθετα, μικρά πουλιά είναι επίσης σε θέση να τραφούν με οργανισμούς επιθετικούς για την άμπελο, όπως ο σκόρος ή τα παράσιτα.  Γενικά η ιδέα είναι η εφαρμογή ενός «φυσικού» συστήματος αλυσίδας ώστε να αποφευχθούν οι χημικές μέθοδοι απαλλαγής ζημιών. Μέρη αυτού μπορεί να είναι οι πάπιες για να καταναλώνουν σαλιγκάρια και έντομα, τα αρπακτικά για τα τρωκτικά, αλλά και τα κοτόπουλα για να τρώνε τις  μύγες.

Η ενθάρρυνση της πανίδας και η εξοικονόμηση νερού βροχής για αμπέλια και ζώα κρίνεται απαραίτητη.

ΠΗΓΗ: ADVISOR wine industry.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια νέα εξέλιξη στη γεωργική τεχνολογία προέκυψε από την Κίνα, όπου μια εταιρεία παρουσίασε ένα ρομπότ ζιζανιοκτονίας με λέιζερ που έχει σχεδιαστεί για να...

REPORTS

Οι δημογραφικές αλλαγές και οι μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες είναι μεταξύ των κύριων παραγόντων που επικαλείται η Société des Alcools du Québec για να δικαιολογήσει...

REPORTS

Η Μέγκαν Μαρκλ επεκτείνει τη σειρά προϊόντων της με την επωνυμία «As Ever» καθώς ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας «προσεγμένης» συλλογής κρασιών.

REPORTS

Με την υποστήριξη της κυβέρνησής της, η Treasury Wine Estates ποντάρει πολλά στο αυξανόμενο τμήμα των κρασιών χωρίς αλκοόλ και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Νέο συμβόλαιο τιμής στο κρασί με συνέπεια στον πολιτισμό προωθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου. Άνοιγμα στο σύνολο των συντελεστών του κλάδου υπόσχεται ο νέος...

REPORTS

Μια νέα εξέλιξη στη γεωργική τεχνολογία προέκυψε από την Κίνα, όπου μια εταιρεία παρουσίασε ένα ρομπότ ζιζανιοκτονίας με λέιζερ που έχει σχεδιαστεί για να...

REPORTS

Στην αγορά 838.717 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας Κτήμα Λαζαρίδη προχώρησε η Ολυμπία Συμμετοχών, με το ποσοστό της να διαμορφώνεται πλέον στο 12,70%.

REPORTS

Η αγορά των εκλεκτών οίνων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, με την παγκόσμια ζήτηση να παραμένει υποτονική και τις τιμές υπό πίεση.