Σύμφωνα με την περιφερειακή εφημερίδα “Faro de Vigo”, ειδικοί από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών-CSIC ανέλαβαν το πρωτοποριακό έργο «προσομοίωσης των διαδικασιών ζύμωσης και διευκόλυνσης της λήψης αποφάσεων από τους οινοποιούς».
Η πρωτοβουλία, που ονομάζεται DTWine2021, ηγείται του Ινστιτούτου Αγροχημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων (IATA) στη Βαλένθια με κύριο στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της ποιότητας του κρασιού στον κλάδο. Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου φάσματος έργων του Ισπανικού οργανισμού εμπορίου οίνου (OIVE) που υποβλήθηκαν το 2021, με στόχο την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας και της κλιματικής αλλαγής.
Το πώς λειτουργεί η διαδικασία δεν είναι απολύτως σαφές, καθώς οι περισσότεροι οινοποιοί σε όλο τον κόσμο μπορούν να παράγουν ένα γραφικό δίδυμο μιας καμπύλης ζύμωσης με ένα μολύβι και ένα κομμάτι χαρτί. Πέρα από την επιδεξιότητα, φαίνεται ότι το έργο θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τα συστήματα οινοποιείων (όπως οι διαδιακασίες ψύξης και θέρμανσης) να γίνουν πιο αποτελεσματικά στη διαχείριση της ζύμωσης – μια βασική απαίτηση στο οινοποιείο κατά την περίοδο της συγκομιδής.
«Έχουμε επικεντρωθεί στην απόκτηση των μαθηματικών μοντέλων που χρειαζόμαστε για να αναπαραστήσουμε τη διαδικασία ζύμωσης και να προβλέψουμε τη συμπεριφορά της», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας της ομάδας με έδρα το Βίγκο, Eva Balsa. «Αυτή τη στιγμή μπορούμε να το εφαρμόσουμε σε πιλοτική κλίμακα».
“Το ψηφιακό δίδυμο βοηθά στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και προσθέτει στις προβλέψεις όταν πρόκειται για τη λήψη αποφάσεων [στο οινοποιείο]”, πρόσθεσε η Balsa. “Δεν είναι εφικτό να γίνονται μετρήσεις ανά πάσα στιγμή, ούτε τα οινοποιεία διαθέτουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ανάλυση ορισμένων στοιχείων. Αλλά εάν έχουμε ένα πρόγραμμα υπολογιστή ικανό να προβλέψει τι συμβαίνει, ο οινοποιός θα έχει πρόσθετες πληροφορίες και θα μπορεί να ενεργήστε ή να λάβει αποφάσεις με τον βέλτιστο τρόπο».
Το έργο θα αναλύσει την απόδοση διαφορετικών ζυμών σε γλεύκη και ζυμώματα από τέσσερις γεωγραφικές περιοχές της Ισπανίας (Γαλικία, Ριόχα, Χώρα των Βάσκων και Βαλένθια) και θα αναπτύξει ένα ψηφιακό μοντέλο- δίδυμο για καθεμία από αυτές. Αυτό το μέρος του έργου διεξάγεται με τη βοήθεια του οινοποιείου «Ramón Bilbao» με έδρα τη Ριόχα – ενός από τους κύριους υποστηρικτές του έργου.
“Το Ramón Bilbao έχει παραγωγή σε πολλές περιοχές και θα εργαστούμε με λευκά και ροζέ κρασιά που παράγονται σε αυτές τις τέσσερις τοποθεσίες”, δήλωσε η Balsa. “Στην περίπτωση της Γαλικίας, θα δουλέψουμε σε ένα Albariño. Το πειραματικό μέρος θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στην IATA.”
Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου ευρώ από τον Κρατικό Ερευνητικό Οργανισμό μέσω του ταμείου Επόμενης Γενιάς.
ΠΗΓΗ: wine-searcher.com