Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Καινοτόμος ψηφιακή ιδέα με στόχο την «oινική τελειότητα»

Μια ομάδα επιστημόνων με έδρα τη Γαλικία, στη βορειοδυτική Ισπανία, έχουν ξεκινήσει ένα έργο για την παραγωγή ενός αποκαλούμενου «ψηφιακού δίδυμου» -μιας ψηφιακής προβολής- ζύμωσης σταφυλιών στο οινοποιείο.

Σύμφωνα με την περιφερειακή εφημερίδα “Faro de Vigo”, ειδικοί από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών-CSIC ανέλαβαν το πρωτοποριακό έργο «προσομοίωσης των διαδικασιών ζύμωσης και διευκόλυνσης της λήψης αποφάσεων από τους οινοποιούς».

Η πρωτοβουλία, που ονομάζεται DTWine2021, ηγείται του Ινστιτούτου Αγροχημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων (IATA) στη Βαλένθια με κύριο στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της ποιότητας του κρασιού στον κλάδο. Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου φάσματος έργων του Ισπανικού οργανισμού εμπορίου οίνου (OIVE) που υποβλήθηκαν το 2021, με στόχο την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας και της κλιματικής αλλαγής.

Το πώς λειτουργεί η διαδικασία δεν είναι απολύτως σαφές, καθώς οι περισσότεροι οινοποιοί σε όλο τον κόσμο μπορούν να παράγουν ένα γραφικό δίδυμο μιας καμπύλης ζύμωσης με ένα μολύβι και ένα κομμάτι χαρτί. Πέρα από την επιδεξιότητα, φαίνεται ότι το έργο θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τα συστήματα οινοποιείων (όπως οι διαδιακασίες ψύξης και θέρμανσης) να γίνουν πιο αποτελεσματικά στη διαχείριση της ζύμωσης – μια βασική απαίτηση στο οινοποιείο κατά την περίοδο της συγκομιδής.

«Έχουμε επικεντρωθεί στην απόκτηση των μαθηματικών μοντέλων που χρειαζόμαστε για να αναπαραστήσουμε τη διαδικασία ζύμωσης και να προβλέψουμε τη συμπεριφορά της», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας της ομάδας με έδρα το Βίγκο, Eva Balsa. «Αυτή τη στιγμή μπορούμε να το εφαρμόσουμε σε πιλοτική κλίμακα».

“Το ψηφιακό δίδυμο βοηθά στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και προσθέτει στις προβλέψεις όταν πρόκειται για τη λήψη αποφάσεων [στο οινοποιείο]”, πρόσθεσε η  Balsa. “Δεν είναι εφικτό να γίνονται μετρήσεις ανά πάσα στιγμή, ούτε τα οινοποιεία διαθέτουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ανάλυση ορισμένων στοιχείων. Αλλά εάν έχουμε ένα πρόγραμμα υπολογιστή ικανό να προβλέψει τι συμβαίνει, ο οινοποιός θα έχει πρόσθετες πληροφορίες και θα μπορεί να ενεργήστε ή να λάβει αποφάσεις με τον βέλτιστο τρόπο».

Το έργο θα αναλύσει την απόδοση διαφορετικών ζυμών σε γλεύκη και ζυμώματα από τέσσερις γεωγραφικές περιοχές της Ισπανίας (Γαλικία, Ριόχα, Χώρα των Βάσκων και Βαλένθια) και θα αναπτύξει ένα ψηφιακό μοντέλο- δίδυμο για καθεμία από αυτές. Αυτό το μέρος του έργου διεξάγεται με τη βοήθεια του οινοποιείου «Ramón Bilbao» με έδρα τη Ριόχα – ενός από τους κύριους υποστηρικτές του έργου.

“Το Ramón Bilbao έχει παραγωγή σε πολλές περιοχές και θα εργαστούμε με λευκά και ροζέ κρασιά που παράγονται σε αυτές τις τέσσερις τοποθεσίες”, δήλωσε η Balsa. “Στην περίπτωση της Γαλικίας, θα δουλέψουμε σε ένα Albariño. Το πειραματικό μέρος θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στην IATA.”

Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου ευρώ από τον Κρατικό Ερευνητικό Οργανισμό μέσω του ταμείου Επόμενης Γενιάς.

ΠΗΓΗ: wine-searcher.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου στις Πλαταιές Βοιωτίας είναι πλέον επισκέψιμο καθημερινά και προσκαλεί τους φίλους του κρασιού για μια αυθεντική εμπειρία οινογνωσίας, στον τόπο όπου...

REPORTS

Η Ιαπωνία, μια χώρα παραδοσιακά γνωστή για το σάκε, την τελετουργία του τσαγιού και το εκλεπτυσμένο ουίσκι της, τα τελευταία χρόνια επιχειρεί ένα τολμηρό...

REPORTS

Από τις 24 έως τις 26 Ιουνίου, κορυφαίοι εκπρόσωποι της οινοποιητικής βιομηχανίας της Καλιφόρνια ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον για να προωθήσουν τα συμφέροντα των Αμερικανών...

REPORTS

Μια νέα εξέλιξη στη γεωργική τεχνολογία προέκυψε από την Κίνα, όπου μια εταιρεία παρουσίασε ένα ρομπότ ζιζανιοκτονίας με λέιζερ που έχει σχεδιαστεί για να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στη σύναψη μιας προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνία με τις ΗΠΑ προσβλέπει η Κομισιόν, η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τον δασμολογικό συντελεστή 10% μετά...

REPORTS

Τις αξίες του πολιτισμού και της οινικής κουλτούρας της Αιγιάλειας, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, ανέδειξε για ακόμα μια χρονιά το φεστιβάλ Οινοξένεια που...

REPORTS

Η ιστορική αμπελουργική περιοχή Tokaj ψηφίστηκε ως μία από τις 10 καλύτερες ευρωπαϊκές αμπελουργικές περιοχές για το 2025, από τους ειδικούς ταξιδιωτικής ασφάλισης της...

REPORTS

Η Βουργουνδία γιορτάζει τη δέκατη επέτειο από την καταχώριση των «Climats» της στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, ένας όρος που δεν αναφέρεται στον καιρό,...