Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Καινοτόμος ψηφιακή ιδέα με στόχο την «oινική τελειότητα»

Μια ομάδα επιστημόνων με έδρα τη Γαλικία, στη βορειοδυτική Ισπανία, έχουν ξεκινήσει ένα έργο για την παραγωγή ενός αποκαλούμενου «ψηφιακού δίδυμου» -μιας ψηφιακής προβολής- ζύμωσης σταφυλιών στο οινοποιείο.

Σύμφωνα με την περιφερειακή εφημερίδα “Faro de Vigo”, ειδικοί από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών-CSIC ανέλαβαν το πρωτοποριακό έργο «προσομοίωσης των διαδικασιών ζύμωσης και διευκόλυνσης της λήψης αποφάσεων από τους οινοποιούς».

Η πρωτοβουλία, που ονομάζεται DTWine2021, ηγείται του Ινστιτούτου Αγροχημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων (IATA) στη Βαλένθια με κύριο στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της ποιότητας του κρασιού στον κλάδο. Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου φάσματος έργων του Ισπανικού οργανισμού εμπορίου οίνου (OIVE) που υποβλήθηκαν το 2021, με στόχο την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας και της κλιματικής αλλαγής.

Το πώς λειτουργεί η διαδικασία δεν είναι απολύτως σαφές, καθώς οι περισσότεροι οινοποιοί σε όλο τον κόσμο μπορούν να παράγουν ένα γραφικό δίδυμο μιας καμπύλης ζύμωσης με ένα μολύβι και ένα κομμάτι χαρτί. Πέρα από την επιδεξιότητα, φαίνεται ότι το έργο θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τα συστήματα οινοποιείων (όπως οι διαδιακασίες ψύξης και θέρμανσης) να γίνουν πιο αποτελεσματικά στη διαχείριση της ζύμωσης – μια βασική απαίτηση στο οινοποιείο κατά την περίοδο της συγκομιδής.

«Έχουμε επικεντρωθεί στην απόκτηση των μαθηματικών μοντέλων που χρειαζόμαστε για να αναπαραστήσουμε τη διαδικασία ζύμωσης και να προβλέψουμε τη συμπεριφορά της», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας της ομάδας με έδρα το Βίγκο, Eva Balsa. «Αυτή τη στιγμή μπορούμε να το εφαρμόσουμε σε πιλοτική κλίμακα».

“Το ψηφιακό δίδυμο βοηθά στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και προσθέτει στις προβλέψεις όταν πρόκειται για τη λήψη αποφάσεων [στο οινοποιείο]”, πρόσθεσε η  Balsa. “Δεν είναι εφικτό να γίνονται μετρήσεις ανά πάσα στιγμή, ούτε τα οινοποιεία διαθέτουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ανάλυση ορισμένων στοιχείων. Αλλά εάν έχουμε ένα πρόγραμμα υπολογιστή ικανό να προβλέψει τι συμβαίνει, ο οινοποιός θα έχει πρόσθετες πληροφορίες και θα μπορεί να ενεργήστε ή να λάβει αποφάσεις με τον βέλτιστο τρόπο».

Το έργο θα αναλύσει την απόδοση διαφορετικών ζυμών σε γλεύκη και ζυμώματα από τέσσερις γεωγραφικές περιοχές της Ισπανίας (Γαλικία, Ριόχα, Χώρα των Βάσκων και Βαλένθια) και θα αναπτύξει ένα ψηφιακό μοντέλο- δίδυμο για καθεμία από αυτές. Αυτό το μέρος του έργου διεξάγεται με τη βοήθεια του οινοποιείου «Ramón Bilbao» με έδρα τη Ριόχα – ενός από τους κύριους υποστηρικτές του έργου.

“Το Ramón Bilbao έχει παραγωγή σε πολλές περιοχές και θα εργαστούμε με λευκά και ροζέ κρασιά που παράγονται σε αυτές τις τέσσερις τοποθεσίες”, δήλωσε η Balsa. “Στην περίπτωση της Γαλικίας, θα δουλέψουμε σε ένα Albariño. Το πειραματικό μέρος θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στην IATA.”

Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου ευρώ από τον Κρατικό Ερευνητικό Οργανισμό μέσω του ταμείου Επόμενης Γενιάς.

ΠΗΓΗ: wine-searcher.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ένας Κινέζος απατεώνας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αφού συνελήφθη με 786 μπουκάλια πλαστού κρασιού που έφεραν αναγνωρισμένες ετικέτες όπως το Petrus.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνέδριο ιδιαίτερης σημασίας για τον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας, διοργανώνουν από κοινού ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και η Εθνική Διεπαγγελματική...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...