του Ζήση Πανάγου
Οι παραγωγοί στην περιοχή της Καμπανίας στην Γαλλία ολοκλήρωσαν τη φετινή συγκομιδή με έναν μεγάλο αναστεναγμό ανακούφισης. Καθώς, η καλλιεργητική περίοδος του 2021 ήταν μια από τις πιο δύσκολες της περιοχής εδώ και δεκαετίες. Παρόλο που, οι αμπελώνες επλήγησαν από τον παγετό, το ωίδιο και το χαλάζι, οι παραγωγοί παρέμειναν ψύχραιμοι τονίζοντας πως τίποτα δεν έχει χαθεί και πως η μειωμένη σοδειά που μπόρεσαν να συγκομίσουν εξακολουθεί να δείχνει εξαιρετικές δυνατότητες.
Η Comité Interprofessionel du Vin de Champagne (CIVC), το κυβερνητικό εμπορικό όργανο της σαμπάνιας, ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη της συγκομιδής στις 6 Σεπτεμβρίου. Την ίδια στιγμή, ο οργανισμός δημοσίευσε μια καταστροφική σειρά στατιστικών: Ο παγετός τον Απρίλιο έως και τις αρχές Μαΐου κατέστρεψε περίπου το 30% της παραγωγής σαμπάνιας του 2021, το ωίδιο μείωσε τη δυνητική συγκομιδή κατά 25-30% και η ζημιά από χαλάζι έπληξε 1.235 στρέμματα αμπελώνων, περίπου το 1,5% της συνολικής έκτασης της περιοχής, με περίπου τη μισή καλλιέργεια μεταξύ αυτών των 1.200 και πλέον στρεμμάτων να χαθεί εντελώς.
«Η χρονιά αυτήν ήταν αρκετά περίπλοκη», δήλωσε η Mathilde Margaine, η οποία εργάζεται με τον πατέρα της, ιδιοκτήτη και οινοποιό της A. Margaine, που εδρεύει στο Villers-Marmery. Παράλληλα, οι νύχτες παγετού που έπληξαν τους αμπελώνες σε ολόκληρη τη Γαλλία τον Απρίλιο δεν είχαν τόσο αντίκτυπο σε όλη τη σαμπάνια, επειδή τα περισσότερα αμπέλια δεν είχαν πλήρως ωριμάσει στις βόρειες υποζώνες της περιοχής. Βέβαια, στην υποπεριοχή Aube, το πιο νότιο τμήμα της Καμπανίας, τα αμπέλια ήταν ήδη αρκετά ανεπτυγμένα, όταν ξέσπασαν οι πρώτες νύχτες παγετού μεταξύ της δεύτερης εβδομάδας του Απριλίου και της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου και αποδεκάτισαν τα νεαρά μπουμπούκια.
«Ωστόσο, ο πραγματικός εφιάλτης ξέσπασε μετά τον παγετό» δήλωσε η Margaine, αναφερόμενη στο χαλάζι που ξέσπασε τον Μάιο και τον Ιούνιο και κατέστρεψε αμπέλια σε ορισμένα μέρη της Καμπανίας, συμπεριλαμβανομένων δύο οικοπέδων που κατέχει η Margaine στο Trépail. Ενώ, την ίδια στιγμή άλλες περιοχές σώθηκαν πλήρως.
Οι επόμενες σταθερές βροχοπτώσεις προώθησαν την ανάπτυξη ασθενειών, ιδιαίτερα του περονόσπορου, σε όλη την περιοχή. «Είχαμε πολλές βροχές και καταιγίδες την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού», είπε ο Jean-Baptiste Lécaillon, σεφ de caves του Louis Roederer.
Οι βροχές συνεχίστηκαν από την άνοιξη έως τις αρχές Αυγούστου, με αποτέλεσμα να λασπώσει το έδαφος και να δυσκολεύσουν τους καλλιεργητές να μπουν στους αμπελώνες για να περιποιηθούν τα αμπέλια και να αντιμετωπίσουν το μερικές φορές ανεξέλεγκτο ωίδιο. «Δεν υπήρχαν καλές επιλογές φέτος», σημείωσε η Margaine.
Έπειτα, ο Lécaillon υπολογίζει ότι έχασε περίπου το 25% της σοδειάς του λόγω παγετού και το 25% λόγω του ωιδίου, αλλά συγκέντρωσε μεγαλύτερα μούρα με περισσότερο χυμό λόγω της άφθονης παροχής νερού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναμένει 30% μικρότερη συγκομιδή το 2021.
Κατά ειρωνικό τρόπο, υπάρχουν λιγότερα αποθεματικά κρασιά από τον τρύγο του 2020 από ό,τι θα μπορούσε να υπάρχουν. Το 2020 το CIVC έθεσε τις μέγιστες αποδόσεις για την περιοχή στα 8.000 κιλά ανά εκτάριο (ή 3,57 τόνους ανά στρέμμα) ως απάντηση στην πτώση των πωλήσεων σαμπάνιας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και για την προστασία της μακροπρόθεσμης οικονομικής υγείας της σαμπάνιας. Ήταν μια πτώση 20% από το 2019 και σε μια υγιή χρονιά όπως το 2020, σήμαινε ότι κάποια σταφύλια έμειναν στα αμπέλια ή πωλήθηκαν σε κλάσμα του συνηθισμένου ποσοστού σε οινοπνευματοποιούς. Με μια ισχυρή αύξηση στις πωλήσεις το 2021, το CIVC έχει ορίσει τις μέγιστες αποδόσεις του 2021 σε πιο τυπικά 10.000 kg/ha (ή 4,46 τόνους ανά στρέμμα).
Δεδομένων των δύσκολων συνθηκών του 2021, οι περισσότεροι παραγωγοί δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τη μέγιστη απόδοση. Αλλά, αυτό που απομένει δείχνει καλές δυνατότητες, και οι παραγωγοί της σαμπάνιας έχουν μια πρόσφατη σειρά από εξαιρετικές σοδειές, του 2018, 2019 και 2020, για να στηριχθούν επαρκώς στις απαιτήσεις της αγοράς. Έτσι, οι καταναλωτές δεν θα δυσκολευτούν να βρουν ποιοτική σαμπάνια τα επόμενα χρόνια.
Πηγή: winespectator.com