Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το 50% των αµπελώνων σε δέκα χρόνια θα είναι βιολογικοί

Αντί ο άνθρωπος να µάχεται τη φύση, θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη «συνεργατική» αµπελοκαλλιέργεια, περιβάλλοντας δηλαδή το αµπέλι µε ένα οικοσύστηµα που θα έχει την ικανότητα να το διατηρεί υγιές, κάτι που θα αντικατοπτρίζεται και στο κρασί.

Κείμενο Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου

Nα επεξεργαστούν τις συλλογικές προκλήσεις που θέτει η κλιµατική αλλαγή, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί από την παρούσα υγειονοµική κρίση, καλεί τους αναγνώστες του βιβλίου «La Nature au Coeur» ο Gérard Bertrand, οινοποιός/επιχειρηµατίας στο Languedoc της Γαλλίας. Στη σελίδα 192 του έργου του Albin Michel, ο Gerard Bertrand δηλώνει πως «η αµπελουργία πρέπει να είναι υποδειγµατική. Η γεωργία καλείται να θρέφει τους ανθρώπους. Η οινοποιία πρέπει να φέρνει χαρά. Το κρασί ως τρόφιµο έχει πάψει εδώ και πολύ καιρό να υπάρχει. Η νέα τάση στο κρασί έχει να κάνει µε την οικολογία και τη χρήση ενέργειας. Πρέπει να σταµατήσουµε να κάνουµε τους ανθρώπους να αισθάνονται ένοχοι, οι µεταφορές αντιπροσωπεύουν µόνο ένα µέρος των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου». Πιστεύει επίσης ότι το 50% των αµπελώνων θα είναι βιολογικοί σε 10 χρόνια. Υποστηρίζει την άποψη αυτή λέγοντας πως «αυτό ζητάνε οι καταναλωτές. Το µέλλον είναι βιολογικό».

Πέρα από το βιολογικό, µιλώντας για το βιώσιµο

Με αποδείξεις ότι η συµβατική καλλιέργεια οδηγεί σήµερα σε απώλεια της βιοποικιλότητας, οι καλλιεργητές οδηγούνται στην ανάγκη να εφαρµόσουν τη λεγόµενη «αναγεννητική καλλιέργεια» (regenerative agriculture), η οποία κερδίζει έδαφος ολοένα και πιο πολύ και διαφοροποιείται από τη βιολογική, ακόµα και τη βιοδυναµική καλλιέργεια. Ο αριθµός των αµπελώνων βασισµένων στη βιωσιµότητα παγκοσµίως ολοένα και αυξάνεται, µε κάποιους παραγωγούς να δηλώνουν ότι οι πρακτικές αυτές καθιστούν τις επιχειρήσεις τους βιώσιµες και διατηρούν τα εδάφη τους «ζωντανά» και κάποιους άλλους να «παραπονιούνται» για τα υψηλά κόστη.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει εισάγει µια περιβαλλοντική πιστοποίηση µε το όνοµα HVE (Haute Valeur Environnementale) για την αντιµετώπιση του ζητήµατος της µη βιώσιµης αµπελοκαλλιέργειας. Ο στόχος είναι το 50% των αµπελοκαλλιεργειών να έχουν πιστοποιηθεί HVE µέχρι το 2025 µε 50% µείωση των ψεκασµών. Σε διάφορες χώρες, όπως η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή, η Ν. Αφρική και η Καλιφόρνια, υπάρχει η ίδια «πολιτική» ανάµεσα στους αµπελοκαλλιεργητές, όπου η βιωσιµότητα αποτελεί νέα κανονικότητα µε διαφορετικούς οργανισµούς να πιστοποιούν τα κρασιά βιώσιµα (sustainable wines). Αυτό που θα συµπέραινε κάποιος είναι ότι ο άνθρωπος αντί να µάχεται τη φύση συνεχώς, θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη «συνεργατική» αµπελοκαλλιέργεια, περιβάλλοντας το αµπέλι µε ένα οικοσύστηµα που θα έχει την ικανότητα να το διατηρεί υγιές, κάτι που θα αντικατοπτρίζεται και στο κρασί.

 

Στο Winetrails που κυκλοφορεί μαζί με την Agrenda το Σάββατο 26 Ιουνίου

Pages from all pages_optimized_compressed

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή της οινοβιομηχανίας στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας το κρασί χωρίς αλκοόλ.

REPORTS

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους πιο εμβληματικούς αμπελώνες της Ελλάδας, με μακρά ιστορία που συνδέεται με τη Μονή του Μεγάλου...

REPORTS

«Έφυγε» σε ηλικία 78 ετών ο κορυφαίος γεωπόνος, γεωργοοικονομόλογος και οινοποιός του Κτήματος Μερκούρη, Χρήστος Κανελλακόπουλος, ο οποίος επί δεκαετίες άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα...

REPORTS

Σ’ άμεση ανάγκη νέων διαπραγματεύσεων με ΗΠΑ βρίσκεται η ΕΕ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οίνων Προέλευσης (EFOW), αφού «Η αγορά της Αμερικής δεν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Μετά το σοκ, ήρθε η ώρα να γίνει απολογισμός. Ο τομέας οίνου παγκόσμια υπολογίζει πόσο θα μπορούσε να του κοστίσει η επιβολή προσαυξήσεων στις...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...