Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα κρασιά που φλερτάρουν τη μπύρα φτιάχνονται στην Κορσική

Το χάσμα μεταξύ μπύρας και κρασιού στενεύει με την ετικέτα «20.blon» από την Κορσική .

Ύστερα από τα κρασιά από καπνιστά σταφύλια το νησί της Κορσικής, γίνεται η γενέτειρα ενός προϊόντος  που ακροβατεί μεταξύ μπύρας και κρασιού, τείνοντας περισσότερο προς το κρασί, όπως υπογραμμίζει και ο Christophe Paitier, διευθυντής του δεύτερου μεγαλύτερου συνεταιρισμού του νησιού, του Aghione, όπου και παράγεται το ιδιαίτερο προϊόν. Σημειωτέων, τον συνεταιρισμό συνθέτουν 12 παραγωγοί-μέλη, με 930 εκτάρια αμπελώνων.

Το 20.blon βασίζεται στην ζύμωση ποικιλιακού γλεύκους Biancu Gentile στη φιάλη, σεψεξαμενή  ισοβαρών.Όταν ο μούστος φτάσει τα 3,5 bar, με 6,5° ABV, η ζύμωση διακόπτεται με μείωση της θερμοκρασίας στη δεξαμενή στους 0°C. Μόλις σταματήσει η αλκοολική ζύμωση, η θερμοκρασία της δεξαμενής αυξάνεται στους 5°C. Σε αυτό το σημείο γίνεται το πάντρεμα με ένα στοιχείο του ζύθου: το λυκίσκο. Τα άνθη του προστίθενται στη δεξαμενή, και στη συνέχεια  το προϊόν φιλτράρεται και εμφιαλώνεται υπό πίεση.

Λίγο από αφρώδες κρασί, λίγο από μπύρα IPA, δημιουργείται ένα προϊόν με χαμηλό αλκοόλ και ιδιαίτερα αρώματα. Σύμφωνα με τους δημιουργούς, το ποτό προορίζεται για κατανάλωση ως απεριτίφ, με λίγη πικρία από το λυκίσκο και οξύτητα από ζύμες οινοποίησης.

Τα νέα λανσαρίσματα του συνεταιρισμού δεν σταματούν εκεί καθώς κυκλοφορεί άλλο ένα προϊόν, με το όνομα «Doppiu Passu». Πρόκειται επίσης για κρασί, και συγκεκριμένα ποικιλίας Syrah, τα σταφύλια της οποίας τρυγόνται σε δύο δόσεις, με διαφορά 10 ημερών. Με την πρώτη σοδειά να περιμένει στις καταψύξεις την επόμενη, εν τέλει οινοποιούνται μαζί. Στόχος δεν είναι άλλος από την ανάδειξη των πολύπλοκων αρωμάτων και όχι η παραγωγή ενός προϊόντος με κύρος.

 

Πήγή: Vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο και η Cavino S.A. ήταν το μόνο ελληνικό οινοποιείο που συμμετείχε στη διεθνή έκθεση “The Art of Drinks” στο Άμστερνταμ,...

REPORTS

Η Aston Martin και η Champagne Bollinger ανακοίνωσαν τη νέα τους παγκόσμια συνεργασία, φέρνοντας κοντά δύο εμβληματικά ονόματα της πολυτέλειας. Στο πλαίσιο αυτής της...

REPORTS

Μια νέα απειλή απλώνεται στους αμπελώνες της Ουγγαρίας: η ασθένεια Flavescence dorée, γνωστή και ως «χρυσή κίτρινη φυλλόπτωση». Ανάμεσα στις πληγείσες περιοχές βρίσκεται και...

REPORTS

Η διεθνής εμπορική δραστηριότητα του κρασιού υποχώρησε αισθητά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με στοιχεία τελωνείων που ανέλυσε ο ισπανικός οργανισμός OIVE...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Εκδόθηκε η τελική κατάταξη δικαιούχων για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων 2025-2026, όπου περιλαμβάνονται 940 ΑΦΜ, με το συνολικό ποσό που δικαιούνται να ανέρχεται στα...