Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Χιονισμένο τ’ αμπέλι στις Κυκλάδες με την «Ελπίδα» για μια καλή καλλιεργητική σεζόν

Σπάνιες εικόνες με τον κυκλαδίτικο αμπελώνα καλυμμένο από ένα αφράτο σεντόνι χιονιού αφήνει στο πέρασμά του ο χιονιάς των τελευταίων 24ώρων, σε μια εξέλιξη που έρχεται να ικανοποιήσει το βλέμμα αλλά και τα ίδια τα φυτά που αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε λήθαργο.

Από το πρωί της Κυριακής 23 Ιανουαρίου Σαντορίνη, Σύρος, Τήνος, και τα υπόλοιπα ξακουστά αμπελοτόπια των Κυκλάδων «φωτογραφίζονται» σε ένα λευκό τοπίο, με την κακοκαιρία την οποία οι μετεωρολόγοι βάπτισαν «Ελπίδα», να αφήνει μια καλή παρακαταθήκη για την καλλιεργητική εξέλιξη της χρονιάς.

Στο οινοποιείο του Βαπτιστή στην Τήνο το αμπέλι με φόντο τον περιστερεώνα, δείχνει να έχει μαζέψει μια παχιά στρώση χιονιού, ενώ στον αμπελώνα του Χατζηδάκη στη Σαντορίνη, οι «κεντημένες» κουλούρες των Ασύρτικων ξεκουράζονται σε ένα ελαφρώς χιονισμένο τοπίο, ανάμεσα από ξεροληθιές. Όμως και ο αμπελώνας της Θηρασιάς, που επιβλέπει η Ιωάννα Βαμβακούρη του Οινοποιείου Μικρά Θήρα (κεντρική φωτογραφία θέματος) είναι ντυμένος στα λευκά.

Μάλιστα η βροχή που είχε προηγηθεί είχε ήδη φροντίσει ώστε να ανακτήσουν δυνάμεις τα φυτά, τα οποία έρχονται από μια χρονιά έντονης ξηρασίας, με την Ιωάννα Βαμβακούρη να αναφέρει στο Wine Trails ότι στην αντίθετη περίπτωση, εκείνη της έλλειψης βροχών, τα γέρικα αμπέλια θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα στη συνέχεια.

Το χιόνι των ημερών έρχεται όμως με πολλαπλούς τρόπους να αναζωογονήσει περισσότερο τον κυκλαδίτικο αμπελώνα. Αρχικά, μια ελαφριά χιονόστρωση ικανοποιεί την ανάγκη για κρύο του ίδιου του φυτού, το οποίο συλλέγει μονάδες ψύξης. Αυτό συνεπάγεται καλύτερη βλάστηση και στη συνέχεια μια καλή παλαίωση για το κρασί. Επιπλέον το χίονι, φέρνει άζωτο από την ατμόσφαιρα στο έδαφος, ενώ καθώς λιώνει, «στέλνει» νερό βαθιά στο έδαφος. Τέλος, το χιόνι εμποδίζει το έδαφος να παγώσει και βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας γύρω από τους μηδέν βαθούς Κελσίου.

Στην πραγματικότητα, λίγο χιόνι μπορεί να σκοτώσει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ασθένεια που θα μπορούσε να «κρυφτεί». Θα πρέπει οι θερμοκρασίες να είναι κάτω από τους -10 ° C  για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να φανεί επιζήμιο το χιόνι στον αμπελώνα.

Την παρούσα περίοδο τα πρέμνα βρίσκονται στο στάδιο του ληθάργου (νάρκη), που θεωρείται η πιο ανθεκτική φάση των φυτών σε ακραίες συνθήκες και στρες. Παρ’ όλα αυτά οι παγετοί που σημειώθηκαν σε ορισμένες πεδινές, κυρίως, περιοχές μπορεί να προκαλέσουν εν δυνάμει σημαντικά προβλήματα.

Τα πρέμνα, ανάλογα και την ποικιλία, μπορούν να επιβιώσουν σε ελάχιστες θερμοκρασίες του χειμώνα που κυμαίνονται μεταξύ -20οC και -5 οC. Πιο συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή άμπελος (Vitis vinifera), ζημιώνεται σημαντικά με την επικράτηση θερμοκρασιών κατώτερες των -13 με -15 οC.  Αντίστοιχα, θερμοκρασίες εδάφους της  τάξης των -7οC έως -8 oC προκαλούν σημαντικές φθορές στο πιο ευαίσθητο ριζικό σύστημα. Γενικότερα, θερμοκρασίες κατώτερες των αναφερόμενων προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην βιολογία και φυσιολογία των πρέμνων και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε ολοκληρωτικό «κάψιμό» τους και καταστροφή των λανθανόντων οφθαλμών και κληματίδων.  Κάλυψη του αμπελώνα με χιόνι μπορεί να δράσει ακόμα και προστατευτικά για τα μέρη του αμπελιού που βρίσκονται υπό κάλυψη, διατηρώντας την τοπική θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την ατμόσφαιρα.  Η έκταση των ζημιών από τις χαμηλές θερμοκρασίες στο στάδιο του ληθάργου, μπορεί να καθοριστεί από την υγεία και των βαθμό αποθησαυρισμού των σακχάρων. Ασθενή πρέμνα με πρόωρη φυλλόπτωση, μπορεί να μην ολοκλήρωσαν την αποθήκευση σακχάρων κατά το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου και κατ’ επέκταση να παρουσιάσουν μειωμένη ανθεκτικότητα στον παγετό με πιο εκτεταμένες ζημιές.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...