«Ο χειμώνας υπήρξε πρωτόγνωρα ήπιος για το οροπέδιο της Αρκαδίας, χωρίς να σημειωθούν χαμηλές θερμοκρασίες, παγετοί, χιονοστρώσεις στα ορεινά ή κάποια ιδιαίτερη βροχόπτωση. Ακολούθησε μία εξίσου ξηρή άνοιξη, με υψηλές θερμοκρασίες. Αυτός ο συνδυασμός φυσικά οδήγησε σε πρόωρη έκπτυξη οφθαλμών και πρόωρη άνθιση των αμπελώνων. Ακόμα, οδήγησε στην ανάπτυξη υγιών σταφυλιών, μιας και η απουσία υγρασίας κάθε άλλο παρά ευνόησε το υπόβαθρο για ασθένειες.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 40 του WineTrails
Με μία πρώτη εκτίμηση προβλέπεται πρώιμος τρύγος (10-15 μέρες νωρίτερα από το 2023) με ικανοποιητικές αποδόσεις και εξαιρετική ποιότητα. Φυσικά, εάν ακολουθήσουν ισχυροί και επίμονοι καύσωνες κατά τους θερινούς μήνες και έως την συγκομιδή, σε συνδυασμό με το ήδη «καλοκαιρινό» κλίμα που έχει επικρατήσει όλο το έτος, αλλάζουν τα δεδομένα για την Μαντινεία» σημειώνει η κυρία Σμυρνιώτη.
Κύρια προτεραιότητα του Kτήµατος αποτελεί η ανάδειξη της ποιότητας της πρώτης ύλης
Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα στο οροπέδιο της Μαντινείας, παράγονται ΠΟΠ κρασιά εξαιρετικής ποιότητας, που µέσα από τη γεύση τους αναδεικνύουν την οινική ιστορία του τόπου.
Κύρια προτεραιότητα του Kτήµατος αποτελεί η ανάδειξη της ποιότητας της πρώτης ύλης επισηµαίνοντας τις τεράστιες δυνατότητες των γηγενών ποικιλιών και κάθε µικροκλίµατος (terroir). Η οινοποιητική φιλοσοφία του Παλαιού Κόσµου από τον ιδρυτή του κτήµατος Γιάννη Τσέλεπο συνδυάζεται πλέον µε τις τεχνολογίες καινοτοµίας του Νέου Κόσµου που φέρνει η δεύτερη γενιά της οικογένειας, ο Άρης Τσέλεπος και η Ανδριανή Τσελεπου.
Ο Γιάννης Τσέλεπος µε την κόρη του Αδριανή
Πρόκειται για δύο ξεχωριστούς νέους, οι οποίοι γεµάτοι κέφι και δηµιουργικότητα είναι έτοιµοι για καινοτόµες ανατροπές και φαίνεται πως θα οδηγήσουν την εταιρεία σε µια νέα εποχή βάσει του δικού τους οράµατος. Ευαισθητοποιηµένοι από την κλιµατική αλλαγή, την εξάντληση των µη ανανεώσιµων πόρων ενέργειας και έχοντας έντονη οικολογική συνείδηση έχουν στόχο να µειώσουν το οικολογικό αποτύπωµα του κρασιού στο ποτήρι. Έτσι, εντάσσονται σιγά σιγά στη βιολογική καλλιέργεια η οποία θα ολοκληρωθεί µέσα στον επόµενο χρόνο και στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.