Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Τραγανά αρωματικός o σπάνιος Αγριππιώτης

Σε αυτές τις περιπτώσεις όπου ο κόσµος του κρασιού από θαυµαστός γίνεται παραµυθένιος, ανήκει η σπάνια ποικιλία Αγριππιώτης, η οποία στη σύγχρονη ιστορία της έχει ως κέντρο εξελίξεων το Ανω ∆ιακοφτό και πιο συγκεκριµένα το οινοποιείο Τετράµυθος, που κατάφερε να την αναβιώσει λίγο πριν εξαφανιστεί.

Κείµενο Λάζαρος Γατσέλος * Οινολόγος  Dip. WSET

Υπήρχε στην περιοχή εδώ και αρκετές γενιές. Σήμερα όμως τον συναντά κανείς μόνο στο Άνω Διακοφτό και στον οικισμό Λόφος. Παραδοσιακά συμμετείχε σε χαρμάνια (σε μικρό ποσοστό) με τον Ροδίτη ως επιπλέον στοιχείο ευγευστότητας και πολυπλοκότητας. Αρχικά οι άνθρωποι του Τετράμυθου κατάφεραν να εντοπίσουν μόνο λίγα διάσπαρτα κλήματα μέσα σε παλαιά αμπελοτεμάχια Ροδίτη. Από αυτά τα φυτά επιλέχθηκαν κληματίδες και σε συνεργασία με φυτώριο δημιούργησαν τα πρώτα φυτά.  Έτσι, αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα αυτούσιο αμπελοτεμάχιο με φυτά Αγριππιώτη έκτασης 0,3 εκταρίων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Παρουσιάζει ανεπτυγμένο φύλλο μέτριο εώς μεγάλο, σφηνοειδές, πεντάκολπο, συμμετρικό. Οι δόντες είναι μικροί ανισομεγεθείς και ο μισχικός κόλπος έχει σχήμα V. Διαθέτει έλασμα επίπεδο και λείο, λεπτό, ανοιχτό πράσινο με κιτρινοπράσινες λείες νευρώσεις στην άνω επιφάνεια, ενώ στην κάτω εμφανίζονται αραχνοϋφείς. Παράγει σταφυλή κανονικού μεγέθους και κυλινδροκωνικού σχήματος, μέτριας πυκνότητος, με σφαιρικές εγίγαρτες ράγες (συνήθως ένα γίγαρτο, σπανιότερα δύο). Ο φλοιός των σταφυλιών είναι παχύς, κίτρινοχρωος  και αποκτά στην ωριμότητα χρυσαφί χρώμα.

Κατά τη δοκιμή ραγών την περίοδο της ωριμότητας εύκολα διαπιστώνει κανείς πως διαθέτει ξεχωριστό αρωματικό χαρακτήρα, πλούσια ταννική έκφραση και σάρκα τραγανή μετρίως χυμώδη.

 

 

Η διαδικασία ταυτοποίησης

Ο Τετράμυθος θέλησε να αναζητήσει πιθανές συνάφειες ή συγγένειες ξεκινώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης της ποικιλίας σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο ΙΝRA στο Montpellier. Σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα.  Οι πρώτες αποδεικτικές οινοποιήσεις των προηγούμενων ετών με καρπό από διάσπαρτα κύπελλα χρησιμοποιήθηκαν από τον Simon J. Wolf κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Amber Revolution στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.  

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η πολυαναμενόμενη εκδήλωση «Αφρός και Νέκταρ 2024» αν μη τι άλλο αποζημίωσε όσους βρέθηκαν την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στο «Φάρο» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα...

REPORTS

Η καινοτομία στην επωνυμία και τη συσκευασία των κρασιών καθίσταται κρίσιμη στρατηγική, καθώς οι παραγωγοί επιδιώκουν να προσελκύσουν νεότερους καταναλωτές και να διατηρήσουν τη...

REPORTS

Η Κομισιόν ζήτησε την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου επίσημα διαβουλεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με τα προσωρινά μέτρα αντιντάμπινγκ που επέβαλε η Κίνα...

REPORTS

Η spiritsEUROPE παρουσίασε τον χάρτη πορείας «Objective 2030» για μια ανοικτή εμπορική πολιτική της ΕΕ που θα προωθεί την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και την...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

REPORTS

Την αναβίωση της παράδοσης στην σύγχρονη οινοπαραγωγή φέρνουν οι limited edition ετικέτες του κτήματος Μέγα Σπήλαιο, Heritage of Mega Spileo Estate, Assyrtiko 2023 και...