Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το στοίχημα και η πρόκληση της γεύσης των αποαλκοολωμένων οίνων

Σε διαδικασία δημιουργίας, ο τομέας του κρασιού χωρίς αλκοόλ θέλει να κάνει ποιοτικά βήματα για να κερδίσει νέους καταναλωτές… και νέους παραγωγούς, που συχνά αποθαρρύνονται από την αμφισβητήσιμη ποιότητα της τρέχουσας προσφοράς.

Το να παράξεις κρασί χωρίς αλκοόλ «είναι ένα στοίχημα, που ή το κάνουμε καλά ή δεν το κάνουμε καθόλου», τονίζει η οινοποιός Coralie de Boüard, ιδιοκτήτρια του Château Clos de Boüard (Montagne Saint-Émilion), η οποία εφαρμόζει το οικογενειακό παράδειγμα της χρήσης καλών συστατικών για επιτυχημένα εγχειρήματα. «Σύμφωνα με τον Stéphane Brière Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Dealcoholisation B&S Tech στόχος πρέπει είναι «η προσπάθεια διατήρησης της προέλευσης του προϊόντος, να διατηρήσει κανείς δηλαδή το terroir και την προέλευσή του» μετά από πλήρη απομάκρυνση της αλκοόλης με απόσταξη κενού.

Αυτή η προσέγγιση έπεισε και την Coralie de Boüard να κάνει το βήμα, με την παραγωγή των πρώτων 1.000 φιαλών με την επωνυμία «Prince Oscar» (ανταποκρινόμενη σε παραγγελία του Parc des Princes). Κληθείσα πολλές φορές να αναπτύξει μια προσφορά κρασιού που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ατόμων που δεν μπορούν να πιουν αλκοόλ (για ιατρικούς, θρησκευτικούς λόγους κ.λπ.), η οινοποιός δεν πείστηκε από την αφαίρεση αλκοόλ, απογοητευμένη από την προσφορά κρασιών χωρίς αλκοόλ που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ. Αφαιρώντας όλο το αλκοόλ από ένα κλασικό μείγμα του κρασιού της (παλαιωμένο σε βαρέλια, με 85% Merlot, 10% Cabernet Franc και 5% Cabernet Sauvignon), η Coralie de Boüard παραδέχεται ότι το αποτέλεσμα δεν της άρεσε: «Δεν θα μπορούσα να το γευτώ. Το βρήκα ανισόρροπο. Για να εξισορροπηθεί ο ουρανίσκος, υπήρχε η επιλογή μεταξύ της προσθήκης αραβικού κόμμεος ή συμπυκνωμένου μούστου. Επιλέγοντας τη δεύτερη επιλογή (στα 20 g/l), η οινοποιός επιθυμεί να χρησιμοποιήσει μόνο τα δικά της γλεύκη στο μέλλον. Αποτέλεσμα: «δεν είχα δοκιμάσει ποτέ ένα καλό κρασί χωρίς αλκοόλ. Σήμερα, καταφέραμε να βρούμε την ισορροπία του κρασιού, ακόμα κι αν δεν θα είναι ποτέ κρασί.»

 

Πιο δύσκολο στο κόκκινο

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τον κοσμήτορα της οινολογικής σχολής στο Μπορντό, καθηγητή Gilles de Revel: «Με την αποαλκοολοποίηση αναστατώνουμε τη μήτρα. Αφαιρούμε το οινόπνευμα που είναι απαραίτητο στοιχείο της ισορροπίας του κρασιού, όπως δείχνουμε στους μαθητές όταν κάνουμε κρύα απόσταξη ενός κρασιού. Ο δάσκαλος-ερευνητής στο Ινστιτούτο Επιστημών Αμπέλου και Οίνου (ISVV) σημειώνει ότι «είναι πιο εύκολο να υπάρχει ισορροπία στα λευκά και ροζέ κρασιά που έχει αφαιρεθεί το αλκοόλ. Στο κόκκινο είναι πιο δύσκολο. Το αλκοόλ είναι εκεί για να εξισορροπήσει την οξύτητα, την πικρίλα και τη στυφότητα του κρασιού.

Η συνεταιριστική ένωση του Μπορντό Bordeaux Familles, ολοκλήρωσε πέρυσι μια επένδυση σε στήλη απόσταξης, η οποία θα παραδοθεί στο τέλος του έτους, ώστε να μπει στην παραγωγή στις αρχές του 2023 και να συμμετάσχει στη διαφοροποίηση της παραγωγής του αμπελώνα «για να φέρει την ποιότητα και την αξία του AOC Bordeaux: δοκιμάζουμε τις canettes, crémants, wineseltzers…» απαριθμεί ο Pascal Mondin, σημειώνοντας ότι στο κρασί, «έχουμε πάνω από όλα έναν κύριο ανταγωνιστή: την μπύρα στο 0 (μηδέν), τώρα καλής ποιότητας, για την οποία δεν συνειδητοποιούμε πλέον ότι δεν υπάρχει αλκοόλ.»

 

Υπάρχουν πολλά να μάθουμε

Με την ανάπτυξη μιας σειράς ποτών χωρίς αλκοόλ 0,0°.alc, «υπάρχουν πολλές προσδοκίες από τους πελάτες και ενθάρρυνση [για τα κρασιά]. Καλύπτει ένα κενό» αναφέρει ο Jean-Philippe Braud, ο ιδρυτής του ιστότοπου πωλήσεων που ειδικεύεται στα μη αλκοολούχα ποτά Gueule de Joie, ο οποίος σημειώνει την ανάγκη για «εκπαίδευση και υποστήριξη πελατών». Για να τοποθετηθεί ως προϊόν από μόνο του, «ο κριτής θα είναι η γεύση», σημειώνει ο Sébastien Thomas, ο συνιδρυτής της μάρκας κρασιών Moderato πλήρως ή εν μέρει χωρίς αλκοόλ. Για αυτόν, η ταπεινοφροσύνη είναι θεμελιώδης όταν πρόκειται για τη δημιουργία μιας προσφοράς κρασιών χωρίς αλκοόλ: «χτίζουμε μια σειρά βήμα προς βήμα. Υπάρχουν πολλά να μάθουμε.»

Υπάρχουν επίσης πολλά προς δοκιμή, υπογραμμίζει ο Stéphane Brière, ο οποίος σημειώνει την ανάγκη για «βελτίωση των διαδικασιών [απόσταξη σε κενό] από άλλους τομείς, ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένες μέθοδοι για τα κρασιά. Θα υπάρξει επίσης ανάγκη προσαρμογής του νομικού πλαισίου. Αν δεν εμπίπτουν σε καθορισμένες ρυθμιστικές περιπτώσεις, τα νέα προϊόντα που προσφέρονται «θα περάσουν από μια φάση διακοπής», προσθέτει ο Sébastien Thomas. Σημειώνοντας την επιτάχυνση των πρόσφατων ευρωπαϊκών κανονισμών για την αποαλκοολοποίηση, η Tatiana Svinarchuk, επικεφαλής οικονομικών και νομικών στον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV) σημειώνει ότι μια πρόταση για ένα νέο νομικό πλαίσιο πρέπει να ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια, έχοντας επίγνωση ότι ένα αποαλκοολωμένο κρασί συχνά ταλαντεύεται, χωρίς προσθήκες για την εξισορρόπηση του. Συζητήθηκε, επίσης ότι η ιδέα των ΠΟΠ ή ΠΓΕ για κρασιά χωρίς αλκοόλ απέχει πολύ από το να είναι συναινετική, σε πρακτικό και θεωρητικό επίπεδο.

Από την παραγωγή μιας ποιοτικής προσφοράς έως την προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, η πρόκληση είναι η κάλυψη της ζήτησης για εναλλακτικές λύσεις, αντί για αναψυκτικά και άλλες μπύρες με αλκοόλ 0,0. Ο αμπελώνας πρέπει να προσφέρει νέα προϊόντα για να επιτρέψει στιγμές χαλάρωσης και κοινής χρήσης γύρω από το τραπέζι για όσους δεν πίνουν, καταλήγει η Coralie de Boüard.

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το The Top 50 παρουσιάζει τις 50 ετικέτες κρασιών που ξεχώρισε το 2024, η συντακτική ομάδα του Wine Trails. Η έμπειρη ομάδα του Wine...

REPORTS

Η ετικέτα Cabernet Sauvignon Puente Alto εσοδείας 2021 από την χιλιανή Vina Don Melchor, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των 100 καλύτερων κρασιών του...

REPORTS

Η Βουργουνδία βρίσκεται σε «ευνοϊκή θέση» με θετική ανάπτυξη τόσο στη γαλλική όσο και στην εξαγωγική αγορά, παρά τη χαμηλή απόδοση της εσοδείας 2024,...

REPORTS

Οι έντονες βροχοπτώσεις, οι σφοδρές χαλαζοθύελλες και οι παγετοί συνέβαλαν στη συρρίκνωση των αποδόσεων για πολλούς οινοπαραγωγούς του Chablis το 2024, αν και η...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...