Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το σπάνιο Αμάσσι, η «αύρα» Ασύρτικου-Μαλαγουζιάς και οι νέες αφίξεις στα φετινά Βοροινά

Τρία νέα οινοποιεία, η ανάδειξη παραγνωρισμένων και ενίοτε ξεχασμένων ποικιλιών, συμμετοχή 30 παραγωγών καθώς και τα βραβευμένα κρασιά του Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης, είναι μερικά από τα στοιχεία που αναδείχθηκαν στα φετινά Βοροινά, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο που διοργάνωσε η Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος.

Τα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας προσέδωσαν στυλ για το ελληνικό κρασί γι’ αυτό και η οινική τους διαδρομή θεωρείται αντιπροσωπευτική και χρήζει διαρκούς μελέτης και παρακολούθησης. Ένα τέτοιο παράδειγμα πριν από αρκετά χρόνια η κυκλοφορία του ροζέ Syrah από το Κτήμα Βιβλία Χώρα, που αποτέλεσε όπως παραδέχονται αρκετοί οινογνώστες, την απαρχή για τον ερχομό του «ροζέ» στην Ελλάδα.

O Στέλιος Μπουτάρης, πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, αναφέρει ότι τα Βοροινά αποτελούν έναν εδραιωμένο θεσμό 20 ετών. «Συγκεντρωνόμαστε και φέτος 30 οινοποιεία για να δείξουμε τη δουλειά μας, καινούργιες σοδειές, τα κρασιά του διαγωνισμού της Θεσσαλονίκης, καθώς και το masterclass για το Ασύρτικο και τη Μαλαγουζιά, που θα πραγματοποιήσει ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης. Όπως κάθε χρόνο επιθυμία μας ήταν να αναδείξουμε την εξελικτική πορεία της Βόρειας Ελλάδας».

«Το ενδιαφέρον όμως είναι να βλέπουμε τα κρασιά και την εξέλιξή τους μέσα στο χρόνο. Παρακολουθήσαμε τη Μαλαγουζιά του Γεροβασιλείου όταν πρωτοκυκλοφόρησε πριν κάποιες δεκαετίες και τη βλέπουμε στο σήμερα. Πώς είναι αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη Μαλαγουζιά; Εξακολουθεί να είναι αυτή που ήταν;», παρατηρεί σχετικά η διευθύντρια των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, Αλεξάνδρα Ανθίδου.

«Εάν δεν δοκιμάσει κάποιος τα κρασιά του αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας, δεν μπορεί να αντιληφθεί που βρίσκεται σήμερα το ελληνικό κρασί. Πρόκειται για τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν στην ανάδειξη συγκεκριμένων ποικιλιών μέσα στο χρόνο», συμπληρώνει.

Μαλαγουζιά και Ασύρτικο: Δύο ποικιλίες με έντονη παρουσία στα «βόρεια»

Όπως λέει από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης αναφορικά με το masterclass που πραγματοποίησε: «Είδαμε ότι ένα μεγάλο μέρος των οινοποιών της περιοχής να παράγει Ασύρτικο και Μαλαγουζιά. Θελήσαμε επομένως να αναλύσουμε μέσα από τη γευστική δοκιμή πώς εκφράζονται οι δύο αυτές ποικιλίες από το κάθε οινοποιείο και σε κάθε περιοχή. Το πιο σημαντικό στοιχείο που παρατηρείται στο πέρασμα του χρόνου, είναι ότι το Ασύρτικο και η Μαλαγουζιά γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλείς ποικιλίες για τους καταναλωτές και τους παραγωγούς τους».

Τα οινοποιεία που εξετάστηκαν στο πλαίσιο του masterclass ήταν: Αμπελώνας Καμκούτη (Μαλαγουζιά), Kitrvs (Μαλαγουζιά), Κτήμα Άλφα (Ασύρτικο,Μαλαγουζιά), Βιβλία Χώρα (Ασύρτικο), Κτήμα Βογιατζή (Ασύρτικο), Κτήμα Γεροβασιλείου (Μαλαγουζιά), Κτήμα Κυρ Γιάννη, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Κτήμα Λειβαδιώτη, Κτήμα Nico Lazaridi, Κτήμα Πόρτο Καρράς, Κτήμα Τέχνη Οίνου (όλα τα προαναφερόμενα με Ασύρτικο, Μαλαγουζιά), Κτήμα Παυλίδη (Ασύρτικο), Οινοποιία Κεχρή (Ασύρτικο Κεχρή Ρετσίνα).

Το Αμάσσι η σπάνια ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας

Στη φετινή εκδήλωση ξεδιπλώθηκε η έκφραση ποικιλιών όπως είναι η σπάνια λευκή ποικιλία Αμάσσι, την οποία παράγουν δύο μικρά οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας. Ο λόγος για τις «3 Γενιές» το οινοποιείο της Αριδαίας και το οινοποιείο «Ζην Ηδέως», το οποίο έχει έδρα το Λουτράκι Αλμωπίας. Πρόκειται για δύο οικογενειακά οινοποιεία, που δίνουν έμφαση στην τοπική ποικιλία. Το «3 Γενιές» παράγει ένα μονοποικιλιακό κρασί σε περίπου 25.000 φιάλες και το «Ζην Ηδέως» την οινοποιεί σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες. Επιδίωξη του Κτήματος «Ζην Ηδέως» είναι η εξερεύνηση των δυνατοτήτων και η ανάδειξη των διαφορετικών προσεγγίσεων στην αμπελοκαλλιέργεια και οινοποίηση της συγκεκριμένης τοπικής λευκής ποικιλίας και η δημιουργία της αντίστοιχης Π.Ο.Π.

Και τα δύο προαναφερόμενα οινοποιεία εισήλθαν πρόσφατα ως μέλη στην Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος. Επιπλέον, η Οινοποιία Nico Lazaridi της Δράμας, είναι νέο μέλος στην Ένωση και συμμετείχε για πρώτη φορά στα φετινά Βοροινά.

Τα Βοροινά είχαν επίσης να παρουσιάσουν μικρές κάθετες δοκιμές από τα αμπελοτεμάχια του Κτήματος Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα, αφρώδεις οίνους με την ξεχωριστή ταυτότητα του κάθε οινοποιείου καθώς και την Ντεμπίνα, τη βλάχικη ποικιλία που αξιοποιεί η Zoinos Winery. Το δικό τους χώρο και έκφραση καταλαμβάνουν επίσης το Ασύρτικο και η Μαλαγουζιά του Κτήματος Λειβαδιώτη της Χαλκιδικής, τα οποία δοκίμασαν οι οινόφιλοι στη διάρκεια του masterclass που πραγματοποιήθηκε υπό τον Master of Wine, Κωνσταντίνο Λαζαράκη. Το σύγχρονο επισκέψιμο οινοποιείο του Λειβαδιώτη ολοκληρώθηκε το 2008. Στους αμπελώνες του Κτήματος που εκτείνονται σε 120 στρέμματα, φιλοξενούνται ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών όπως Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Syrah, Cabernet Sauvignon – Merlot.

Οι ξένες ποικιλίες που ξεχωρίζουν

Στις σπάνιες ποικιλίες που βρίσκουν χώρο έκφρασης είναι και ορισμένες ξενικές που έχουν αφομοιωθεί στην οινική παράδοση συγκεκριμένων παραγωγών της Βόρειας Ελλάδας όπως το Nebbiolo, που αξιοποιείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια από το Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι Δράμας. Ένα ακόμη παράδειγμα αποτελεί η ποικιλία Tempranillo που έχει προσφέρει αξιόλογες οινοποιήσεις στο Κτήμα Παυλίδη της Δράμας που την έχει υιοθετήσει υπό την ερυθρή ετικέτα Emphasis.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...