Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το οινοποιείο Κλώνα συστήνει το λευκό Πρεκνάδι της Νάουσας

Το οινοποιείο Κλώνα βασίζεται κατά κύριο λόγο στην παραγωγή και εμφιάλωση του Ξινόμαυρου, της εμβληματικής ΠΟΠ ποικιλίας της Νάουσας. Τον τελευταίο καιρό όμως δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην ανάπτυξη μίας ακόμα ποικιλίας της περιοχής, που είναι το λευκό, Πρεκνάδι. Αποτελεί μία άγνωστη εν γένει ποικιλία, την οποία προς το παρόν αξιοποιούν μόλις τρία οινοποιεία στην ευρύτερη περιοχή της Νάουσας. Από τα σταφύλια της ανερχόμενης αυτής ποικιλίας παράγονται περί τις 9.000 φιάλες ετησίως.

Η σχέση της οικογένειας Κλώνα με το κρασί, ξεκίνησε το 2000 όταν έγιναν οι πρώτες φυτεύσεις από τον παππού, Δημήτρη Κλώνα. Η Φωτεινή Φαρμάκη, τρίτης γενιάς οινοποιός, τον θυμάται σε αρκετές περιπτώσεις να αναφέρει ότι το όραμά του ήταν τα κρασιά του οινοποιείου να φτάσουν έως και την Κρήτη. Σήμερα, δύο και πλέον δεκαετίες αργότερα, εκτός από πανελλαδική διάθεση, το οικογενειακό οινοποιείο έχει καταφέρει να διατηρεί και εξαγωγική παρουσία στην Αμερική και τη Μεγάλη Βρετανία.

Κοινωνοί της παρακαταθήκης που άφησε ο Δημήτρης Κλώνας, έγιναν ο Κωνσταντίνος Φαρμάκης και η κόρη του Αναστασία. Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Φαρμάκης ήταν ένας άνθρωπος, που παρά το γεγονός ότι δεν ήταν οινοποιός, διατηρούσε ανέκαθεν στενή σχέση με το κρασί, ως οινολάτρης, πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με την παραγωγή του. «Ο πατέρας μου πριν γίνει οινοποιός εργαζόταν ως εμπορικός αντιπρόσωπος ηλεκτρολογικού υλικού σε εταιρεία. Το κρασί ήταν πάντα το μεράκι του. Έτσι, όταν γνώρισε τη μητέρα μου, μπήκε και επίσημα στην παραγωγή».

Χώρος σε τοπικές ποικιλίες

«Σήμερα έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα boutique οινοποιείο. Προσπαθούμε να δώσουμε χώρο στις τοπικές ποικιλίες, το Ξινόμαυρο και το Πρεκνάδι», λέει η Φωτεινή Φαρμάκη. «Εκτός από αυτές τις δύο οινοποιούμε και ερυθρές όπως είναι το Syrah και το Merlot. Στο τέλος του 2022 δημιουργήσαμε ένα ακόμα κρασί όπου συνυπάρχουν το Ασύρτικο και η Μαλαγουζιά, ενώ παράγουμε και ένα ροζέ αποκλειστικά από Syrah», εξηγεί.

Το Ασύρτικο στην περιοχή παρουσιάζει χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν από την αντίστοιχη ποικιλία που ευδοκιμεί ζώνες της χώρας, πόσω μάλλον από αυτήν της Σαντορίνης. «Το terroir είναι αυτό που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την έκφραση του κρασιού. Τα πάντα εξαρτώνται από το έδαφος και το κλίμα μιας περιοχής. Η συμμετοχή του Ασύρτικου στη συγκεκριμένη ετικέτα είναι στο 90%. Μετά την οινοποίηση παραμένει για τρεις μήνες σε βαρέλι, αποδίδοντας στοιχεία όπως το βούτυρο και η καραμέλα».

Η συνολική παραγωγή του οινοποιείου σε φιάλες ανέρχεται ετησίως σε περίπου 50.000 φιάλες. Από αυτές οι 10.000 φιάλες αντιστοιχούν στο Ξινόμαυρο. Σε ό,τι αφορά το αμπέλι αποδίδει περίπου 900 κιλά ανά στρέμμα. Οι ιδιόκτητες εκτάσεις ανέρχονται στα 50 στρέμματα.

Όραμα της Φωτεινής είναι να υπάρξει σύμπνοια μεταξύ των Ελλήνων οινοποιών, προσβλέποντας στην εξωστρέφεια. Πεποίθησή της αποτελεί ότι το ελληνικό κρασί θα πορευτεί με ευοίωνες προοπτικές τα επόμενα χρόνια στο διεθνές εμπορικό περιβάλλον «και ο ελληνικός αμπελώνας θα κατακτήσει τη θέση που του αξίζει στο εξωτερικό».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αισιόδοξη είναι η εικόνα της παραγωγής στους αµπελώνες σε όλη τη χώρα, καθώς, όπως παρατηρούµε από τους επιτόπιους ελέγχους στα αµπέλια, η παραγωγή είναι...

REPORTS

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου, ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια...

REPORTS

Τα αποτελέσματα του 2025 International Wine Challenge, τα οποία ανακοινώθηκαν αυτόν τον μήνα στο Λονδίνο, σηματοδοτούν μια αξιοσημείωτη μεταβολή στην παγκόσμια βιομηχανία κρασιού.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

REPORTS

Η Μεσσηνία γιορτάζει τον οίνο την ιστορία και τις προοπτικές των χαρισματικών terroirs στο 3ο Messinia Terroirs Wine Festival.

REPORTS

Ενώ οι δυνατότητες για συνολική αύξηση των πωλήσεων κρασιού στην Κίνα παραμένουν μέτριες, μια νέα έκθεση της ProWine αναδεικνύει τα λευκά κρασιά ως ένα πολλά υποσχόμενο...